faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt
vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan # 11 | Magnumflaska i vin till Påsk

Favoritmarkera

Because your worth it, skulle man kunna säga med glimten i ögat men också med stor vin-seriositet. Vad jag vill säga är att vin i magnumbutelj smakar bättre och anledningarna är flera. Vin i magnum nämns alltid när investerare talar om värdeutveckling, smaknördar tänker givetvis på smakutvecklingen och nu vill jag visa på ytterligare ett skäl att välja vin i magnumflaska. Det handlar om fest!

Att 1,5 litersflaskan är den perfekta storleken för vin vilka ska lagras är en dokumenterad sanning. Det handlar om volym kontra kork och det lilla (luft)utrymmet i flaskhalsen. Men kanske viktigare är att 1,5 liter vin kräver sällskap av både  vinvänner och mat vilka direkt gör tillfället till något extra. Det är så enkelt, att servera vin ur magnumbutelj får mig att tänka ‘fest’. Lite som att vin-pimpa sin middagsbjudning med direktverkande ‘glad-effekt’ (och jag menar inte alkoholrus utan bara att  big is beautiful’).

Vissa viner nedan kan behöva beställas varför förslagen kommer i god tid för er som vill planera Påskmiddag. Slutligen en sista anledningen till varför ‘värdparet’ kan ta hjälp av magnumbutelj, – vin i 1,5 litersflaska är en enkel väg till succé.

Veckans #vinköplista vecka 11 – 2015

Veckans vita vintips

upp till 90 kr +

Matua Organic Sauvignon Blanc 2014 (3031), Matua Valley Wines, Marlborough Nya Zeeland, 100 kr
Torr, lätt, aromatisk smak av grön frukt, citrus och lime. Örtig. Krispig vinstil med rondör av sötare fruktmognad.
EKO-certifierat vitt som kan passa bra till påskens laxrätter. Gärna med asiatisk twist.
Betyg: 3+

upp till 170 kr +

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2006 (78096), Trimbach, Alsace Frankrike, 837 kr för 1,5 L magnumflaska
Vinet har en ganska mogen frukt med doft av aprikos och äpple, med inslag av guava och torkade papaya. Smaken är stram, härligt frisk, flintig och rökig med avrundad honungssmak och elegant avslutning. Typiskt för årgången (har det sagts mig). Drick nu eller fram till 2026. Toppvin!

Serverar denna butelj till laxrätter, prova till gravad lax med modern kryddsättning som exotiska kryddor eller frukt. Alternativt ugnsbakad lax med skärbönor (helst primörer men frågan är – hinner/finns de?) Jag kan även och  mycket väl tänka mig vinet till klassikern choucroute.

Plan B val, vin i ordinarie flaskstorlek, måste beställas:
Domaine Marcel Deiss Alsace 2011 (75999), Domaine Marcel Deiss, Alsace Frankrike, 129 kr
Léon Beyer Riesling 2012 (73455), Léon Beyer, Alsace Frankrike, 149 kr

 

Veckans röda vintips

upp till 90 kr +

Château Pech-Latt 2013 (2233), Languedoc-Roussillon, Corbières Frankrike, 99 kr
Lätt/medelfyllig. Frisk syra, smak av röd och blå frukt, örtig, inslag av viol och kakao. Fin längd.
Självklart ett bra vinval till lammrätter. EKO-certifierat vin för gott mervärde.
Betyg: 3+

upp till 170 kr +

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2004 (74841), Col d’Orcia, Brunello di Montalcino Italien, 583 kr för 1,5 L (magnumflaska)
Doften är stor, elegant med detaljerade drag av körsbär, örter och nypon. Smaken är fyllig, sträv av fruktiga körsbärstanniner med inslag av nypon, pinjenötter, läder, fat och en knivsudd tobak. Tydligt örtig. Elegant och nyanserad. Årgång 2004 dricker jag med glädje nu. Ni som läser Vinbanken vet att vi tidigare rankat årgång 2006 som ett ‘fyndvin’ och för att spara, årgång 2004 väljer jag att njuta av vinet idag. Suveränt Påskvin, med stil och finess att passa lammrätten du väljer att laga.
Betyg: 4+

Plan B val, vin i ordinarie flaskstorlek om inte Col d’Orcias 04a finns:
Brunello di Montalcino Poggio Nero 2008(75421), Mare Magnum, Brunello di Montalcino Italien, 171 kr
Här ett vin som imponerade stort på mig den senaste provningen. Så från att ha varit ‘en blyg viol’ när vinet provades senhösten 2014 till att nu i februari smaka som det vin det ska/borde vara. Brunello. Frukten är mörk, av körsbär och plommon, tanninerna sitter där de ska och det finns inslag av örter, nypon och pinjenötter samt en krydda kakao. Modernare tolkning, javisst men inte ett vin att negligera. Gärna till Påskhelgens lamm-middagar!
Betyg: 4

 

Friska bubblor – champagne och mousserande viner, i magnumflaska

Rotari Brut Riserva (7567), Mezzacorona, Trentino Italien, 219 kr för 1,5 L
Palmer & Co Millésimé Brut 2000 (7867), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 709 kr för 1,5 L flaska.
Louis Roederer Brut Premier (7498), Louis Roederer, Champagne Frankike, 829 kr för 1,5 L flaska.

Tips:
Slå en signal till butiken, gör ett besök på nätet eller direkt på plats i förväg. Det är inte säkert att vinerna ovan finns i alla butiker vilket å andra sidan ger ‘möjlighet’ att köpa ‘enkelbutelj’ men för magnum rekommenderas framförhållning!

 

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Lämna ett svar