”Handplockade” viner som familjeprojekt

Favoritmarkera

Handpicked Wines Sweden AB är en ovanlig mindre importör. Där hittar Du personligt valda viner med klass och originalitet och många intressanta ”nya viner”, som är på gång i vinvärlden.

Från stort och kallt till litet och varmt

Hos ”handplockat” är man ljusår från de standardiserade, lite för söta, boxviner som numera översvämmar Systembolaget. Firman är en personlig skapelse av Margareta och Måns Lundeberg. Efter betydande erfarenhet från stora internationella organisationer bestämde de sig för att man gillade motsatsen; en personlig familjär vinimportör för viner med personlighet. Det blev både proffsigt och personligt, där t.o.m. de egna hundarna har en naturlig roll i firman.

Familjärt och proffsigt

När jag tittar in i det moderna kontorslandskapet på Bondegatan i Stockholm för en provning av en god bit av deras aktuella sortiment känner man atmosfären direkt; personligt familjärt i kombination med stor vinkunskap och professionalism. Huvudinriktningen i portföljen är små och medelstora producenter som kan tillföra den svenska vinmarknaden något unikt och speciellt. Det blir en ovanligt kul provning. Handplockat är mycket intressantare än standardiserat. Här följer några exempel på ”handplockade” viner med personlighet som jag tycker ger särskilt mycket för pengarna.

Vita torra handplockade viner

(2950) Jonty’s Ducks Pekin White, 2013 för 99 kronor är ett ekovin, där man använder ankor för att bekämpa sniglar i vingården. En kul vit druvblandning från Sydafrika och vinhuset Avondale. Här finns druvorsorter från Loire, Rhône och Bordeaux samt lite muscat som bidrar med en lätt aromatisk ton. Fin fräsch slutsyra. Ett utmärkt lite rikare friskt bersåvin till sommaren av ovanlig klass. Även utmärkt till asiatiska smaker.

(79843) Quinta do Ameal Loureiro, 2013 för 115 kronor. Loureiro är en urgammal och samtidigt ”ny” intressant innedruva från norra Portugal. Producenten, Pedro Araújo har specialiserat sig helt och hållet på att göra Loureiroviner. Smakrikt med stor rik eftersmak i egen klangfärg. En druvsort Du borde prova snart.

(70918) Bouchard Finlayson Blanc de Mer, 2012 för 115 kronor. Peter Finlayson gör främst riktigt bra ”bourgogneviner” på pinot noir och chardonnay i Walker Bay långt ned på Sydafrikas svala sydkust. Detta välbyggda vita torra vin har den unika druvsammansättningen 49 % riesling, 27 % viognier, 14 % sauvignon blanc, 8% chardonnay och ett stänk chenin blanc. En härlig välkomponerad havsbris med många intressanta toner.

(78457) Musemeci Etna Bianco D.O.C. Superiore, 2012 för 244 kronor. Etnadistriktet uppe på vulcanens sluttningar är det senaste nya intressanta röda vinet från Italien. De lite magra distinkta och rätt strama och dyra röda vinerna skiljer ut sig som helt annorlunda än övriga Sicilianska viner. En stor hype under de senaste åren. Vita viner från området är ännu nästan helt okända och kan bli nästa hype. Denna vita Etna är baserad på mer än 100 åriga stockar av druvan Carricante. Det ger ett riktigt intressant läckert och delikat vin med en speciell lyxkänsla. Mitt hitintills mest intressanta Etnavin.

Röda handplockade viner

(70001) Gattinara Nervi DOCG, 2010 för 179 kronor är en härlig läcker mogen och utvecklad toppnebbiolo. Har man minsta intresse för druvan är detta ett fantastiskt fynd med fortsatt stor framtid. Har man inte ännu det, så får man det om man provar detta vin.

(74346) Bouchard Finlayson Hannibal, 2012 för 199 kronor. När man, för nu många år sedan, var en av pionjärerna med att plantera druvor i Walker Bay så testade man många olika druvsorter utöver chardonnay och pinot noir. Dessa övriga druvsorter ger även på den röda sidan ett stort vin i denna Hannibal. Den unika druvblandningen är i storleksordning; sangiovese, pinot noir, nebbiolo, shiraz och några stänk av barbera och mouvèdre. Ett välbalanserat verkligt komplext vin med stor struktur som lyfter alla inte alltför veka maträtter. Bjud på detta vin och låt gästerna gissa ”druvsorten”.

(70948) Quinta da Manoella, 2011 för 485 kronor är ett topprödvin från portvinsdalen, Douro från Wine & Soul. Druvorna kommer från en mycket gammal vingård där den ursprungliga blandningen av druvsorter i raderna lever kvar efter mer än ett sekel. Ca 20 olika druvsorter, jäsning på lagarer (öppna stenkar) och sedan lagring på ny fransk ek. Storslaget tätt Dourovin i absolut världsklass. Kanske mitt bästa Dourolättvin någonsin. Spara gärna länge i källaren. Det finns stora fortsatta potentiella utvecklingsmöjligheter i långt mer än ett decennium. Om jag varit född 2011 skulle jag velat ha med mig en låda ut i livet som vuxen.

Kommentera