Seghesio Sonoma Zinfandel till grillat med mangosalsa | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Seghesio Sonoma Zinfandel 2013 är ett rött vin från Sonoma i Kalifornien. Servera det till sommarens alla grillade köttbitar, gärna med något tillbehör med liten sötma som mangosalsa med avokado.

Vinetvinbanken-seghesio-zinfandel-måndagsmatchen

Seghesio Sonoma Zinfandel 2013 (22562), Seghesio Family Vineyards, Sonoma USA, 199 kr

Det här är ett riktigt bra festvin, inte minst sommartid till grillat kött. Druvorna kommer från Dry Creek Valley och Alexander Valley i Sonoma County. Zinfandeldruvorna blandas med upp till tio procent petite sirah och carignan för att ge mer kraft.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Smaken är fyllig av mörk frukt, mogna bär som björnbär, av örter, kryddor och balanserade fat med en touch av vanilj. Eftersmaken är lång. För att vara zinfandelvin har detta vin en skön struktur, med för druvsorten, en nästintill ovanlig tanninryggrad.
Betyg: 4

Vinöst vetande

Sonoma County är en del av delstaten Kalifornien i USA. Sonoma ligger längs med och en bit in från kusten, mitt i Kalifornien, norr om San Fransisco. Huvudorten heter Santa Rosa. Öster om Sonoma ligger Napa County. Sex procent av Sonomas odlingsbara mark består av vingårdar.

Maten

Salsa till grillat – mangosalsa med avokado

1 avokado, skuren i bitar
250 gr fryst mango
½ kruka koriander, finskuren
½ rödlök, finskuren
saft från en halv lime
1 tsk olivolja
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Blanda allt och låt mogna någon timme före servering. Byt koriandern mot bladpersilja om du gillar det bättre eller som omväxling.

Grillat-mangosalsa

Tomatsalsa med chili

Tre stora tomater, utan kärnhus, skurna i små bitar
1 grön paprika, finskuren
3 vitlöksklyftor, finskurna
8 salladslökar, finskurna
2 msk finskuren gräslök
1 msk finhackad röd chili
3 msk limejuice
0,5 tsk salt

Blanda allt och låt mogna någon timme före servering.

Skål!

Kommentera