Ravenswood Vintners Blend Zinfandel till moussaka ǀ Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel är ett rött vin som med fördel serveras till lamm och nötkött. Fungerar också fint till smakrika pastarätter. Vi väljer att servera det till en härlig moussaka med lammfärs.

I Måndagsmatchen väljer Vinbanken ut ett vin som vi tycker om och kombinerar det med något läckert att äta. Ett komplett mål, matchat och klart!

Vinetravenswood-vintners-blend-zinfandel-mandagsmatchen-vinbanken

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2013 (26001), Kalifornien, USA, 105 kr
Vinet är gjort på 80 procent zinfandel och i övrigt framför allt petite sirah. Det mesta av druvorna kommer från Ravenswoods egna vingårdar, resterande del från kontrakterade odlare runt om i Kalifornien. Ravenswood grundades 1976 av Joel Peterson som även kallas ”godfather of zin”. Hans devis är ”no wimpy wines”, inga mesiga viner här alltså. Kraftfulla viner gjorda enligt fransk vinmakarteknik är Petersons melodi.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Fylligt, mörkfruktigt vin med inslag av mogna mörka bär som blåbär och björnbär. Vinet har en stram syra, mjuka tanniner med drag av örter och fat. Bra balans. Supertrevligt vin!
Betyg: 4

Maten

Zinfandel gifter sig väl med både aubergine och lamm. Ny bryter vi av allt det grillade med en mullig gratäng. Under sommaren kan man hitta lokalt odlad zucchini och om man har tur även aubergine. Variera moussakan genom att blanda i potatis.

 

Moussaka med lammfärs – 4 portioner

600 g lammfärs
400 g aubergine, skivad
400 g zucchini, skivad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
500 g konserverade hela tomater, avrunna
olivolja
salt och malen svartpeppar

Sås:
3 äggulor
4 dl mellan crème fraiche
2 dl riven ost

moussaka

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg grönsakerna i en långpanna, droppa över olivolja, salta och peppra. Stek i ugn ca 15 minuter. Fräs löken och vitlöken i olja i en stekpanna och tillsätt färsen. Bryn den tills den är smulig och genomstekt. Blanda ner tomaterna, salta och peppra.

Sänk ugnstemperaturen till 190 grader. Varva köttfärssåsen och grönsakerna i en ugnssäker form.

Sås:
Blanda äggulor, crème fraiche och hälften av osten. Häll såsen över köttfärs och grönsaker och grädda i 30 minuter. Strö över resten av osten och grädda i ytterligare 15 minuter.

Moussaka kan lagas i förväg och värmas när den ska ätas. Det blir också bra utflyktsmat eftersom den är god även kall i mindre portionsbitar.

 

Läs mer om zinfandelviner här

Kommentera