vin-till-torsk-bourguignon-med-palsternacksmos

Brunello di Montalcino Col d’Orcia till biffsallad | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Måndagsmatchen firar 1-årsjubiléum. Det firar vi med en ny, ännu bättre årgång av det röda vinet Brunello di Montalcino Col d’Orcia,

Till vinet rekommenderar vi en läcker biffsallad med svamp och chèvre.

RECEPT | Biffsallad med svamp och chèvre

4 portioner
500 g fint nötkött, ryggbiff, oxfilé eller rostbiff
125 g rucola
200 g svamp (den du föredrar)
150 g chèvre
flingsalt och nymalen svartpeppar
olivolja
balsamicovinäger

Gör så här:
Bryn och stek köttet på låg värme tills innertemperaturen är 58 grader. Detta kan du göra dagen innan om du vill. Låt dock alltid köttet vila cirka en halv timme innan du skär det i tunna skivor.

Stek svampen på hög värme, först i torr panna, sedan med en liten klick smör och salt. Stek tills mycket av vattnet har försvunnit, då blir smaken härligt koncentrerad.

Fördela salladen på fyra tallrikar och resten över på ett snyggt sätt. Blanda en dressing av olja, vinäger, salt och peppar och slå över. Dekorera med färska örtkryddor om du vill och kanske pinjenötter som rostats eller pumpafrön.

Vintips till maten

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2010 (74841), Toscana, Italien, 583 kr för 1500 cl, magnumflaska

Ett Brunellovin görs på sangiovese och kommer från området Montalcino i södra Toscana. Där kallas sangiovese för brunello eller sangiovese grosso. Bara där får dessa viner produceras och lagras. Passa på att lägga några magnumflaskor av denna härliga Brunello i källaren. 2010 var en mycket bra årgång.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Röd färg. Stor, nyanserad doft med inslag av örter och fat. Fylligt och stramt vin med kärnfruktiga tanniner, frukten är både röd av körsbär, och blå med smak av plommon. Inslag av örter som timjan, viol och mörka skogsbär samt fat. Bra längd, stor koncentration.

Bra, välgjort och klassiskt vin som passar bra till lagad mat med bättre kött, men du kan gärna spara din magnumbutelj av årgång 2010, riktigt länge.

Vinöst vetande

Vinet är okej för veganer. Det är inte klarat med äggvita, gelatin som är animaliskt (E441), eller husbloss som är ett slags fisklim.

Vinbanken har ställt några frågor till vinets produktchef Flavia Bergström, på Oenoforos AB:

Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2006 i magnumflaska var det första vinet i Måndagsmatchen här på Vinbanken, vad har hänt under året som gått?

– Col d’Orcia har länge varit marknadsledande i Sverige för Brunello och vi vet att konsumenter känner till hur bra vinerna passar till mat. Det sista året har intresset ökat för att köpa vin som ska lagras, och många vill spara vin i magnumbuteljer.

Är årgång 2010 lika bra att lagra som 2006?
– Absolut, 2010 rankas som en mycket god årgång, kanske ännu bättre än 2006. Vi valde att inte köpa hem 2009 som är ett svagare år och med tanke på de svaga åren 2012 och 2013 är jag mycket glad över att Sverige fått en extra stor tilldelning av ett begränsat antal flaskor från 2010.

Fler viner att lagra

Anders Röttorp tycker också att vinet kan lagras. Här får du fler tips på viner att lagra.

Fler goda tips:

Måndagsmatchens premiär med Brunello Col d’Orcia och recept på ljuvlig potatispanna från Italien.

Lämna ett svar