Laddar annons
BrewDogs nya bar på Ringvägen
3 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

BrewDogs nya bar på Ringvägen

BREWDOG BAR RECENSION Den skotska bryggaren BrewDog har öppnat ännu en kran i den stockholmska mikrobryggerifaunan. Nu är baren en av få på Ringvägen där stöl är en styggelse.

Vår fascination för hantverksöl står i paritet med diskursen kring mjölk. Mikrobryggerier poppar upp i fiskebodar, garage och garderober – och i mer medvetna barer är en stöl i dag en lika utrotad art som vitryggig hackspett.

Så skotska bryggaren BrewDogs framfart i landet är ingen anomali, baren finns sedan tidigare på Kungsholmen samt i Göteborg. Och nu har man slagit upp dörrarna på Ringvägen, i ett före detta solarium.

Lokalen är i två plan och går i stål, tegel samt randsytt Chesterfieldskinn. Väggarna är svepta i gamla gymnastiksalsgolv och i ett hörn står travar med sällskapsspel. I högtalarna hörs Naked As We Came med Iron & Wine och bakom bardisken spelar ett litet troll dragspel.

BrewDog levererar Dead Pony Club, This Is Lager, Punk IPA och Jackhammer

LIVE THE DREAM står skrivet i blockbokstäver av plåt insprängda i bardisken, likt motsvarigheten till en Carpe diem-tatuering i svanken. Ovanpå disken har sju, åtta kranar radats upp och väggen bakom täcks av en kritad ölmeny: Dead Pony Club, This Is Lager, Punk IPA och Jackhammer. Här finns även en lista med gästöl, såsom Mohawk Unfiltered Lager, Saison Du Pont och Super Hipster Hip Hops.

För dig som inte vet vad du vill ha (eller vart du är på väg i livet) finns möjligheten att provsmaka öl. Genom att sätta detta i system kan du bli salongsberusad innan du ens köpt ditt första glas. Efter sippar i olika provglas faller mitt val på en Deaf Mermaid IPA, ett av de mer ljusa inslagen i IPA-floran. Och så gott att jag köper en till.

Equity for Punks

Stockholmarnas senaste pensionssparform är, efter våra överbelånade bostadsrätter, aktier i ölbryggerier. BrewDog, som startade 2007 i Fraserburgh i Aberdeenshire i Skottland har via experiment med ölbryggning på havsbotten samt i kraniet på en död hjort, även lanserat Equity for Punks – ett sätt att ge gästerna möjlighet att bli delägare i bryggeriet.

Oavsett om du är ute efter en väl kyld hantverksöl eller en majoritetspost i ett bryggeri är BrewDogs nya bar väl värd ett besök. Särskilt som Alla Tiders Sol har stängt.

Fler nya ölhak på Södermalm:
http://vinbanken.se/2014/12/18/katarina-olkafe-nyoppnat-pa-soder-for-olentusiaster/

http://vinbanken.se/2015/03/05/en-liten-stor-stark-tack-nya-carnegiebryggeriet/

BrewDog Södermalm

Profil: Ölhak.
Adress: Ringvägen 149 B, Stockholm.
Klientel: Par, grabbgäng, föreningsmötesdeltagare.
Vinlista: Här dricker du öl.
Typsituation: Toaletten har, förutom rinnande vatten, även tamponger, bindor, hårband och hårnålar. Precis som Gröne Jägaren (inte har).
Betyg: 4 av 5.