Collevite Verdicchio till laxburgare | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Collevite Verdicchio är ett vitt vin från Marche i Italien. Det passar som mingelvin och till buffémat. Vi väljer att laga en smarrig laxburgare till.

Vinetcollevite-verdicchio

Collevite Verdicchio 2014 (2421), Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien, 89 kr

Det här vita vinet kommer från området Verdicchio dei Castelli di Jesi som ligger mitt i Marche, en region mitt på Italiens östra sida. Druvan som används heter just verdicchio. Vinet är ekologiskt och producerat av entreprenörer som startade vinfirma så sent som 2008.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Fruktig, lätt mandelton. Torrt, medelfylligt vin med inslag av fat och smak av aprikos, gråpäron, syrlig lime och örter. Trevlig.

+

Maten

Den fruktiga smaken passar bra både till fågel, fisk och skaldjur samt till plockmat. Vi döper vinet till en ”mingelpingla”. Prova gärna till buffématen. Vi gör laxburgare med fin smak av lime och dill.

Laxburgare – 4 portioner

4 frysta laxfiléer, eller motsvarande färsk mängd
2 äggulor
1 tsk bakpulver
1 röd paprika, finhackad
½ dl hackad dill
1 vitlöksklyfta, finhackad
saft av 1 lime
salt och peppar
smör att steka i
Sås:
2 dl crème fraiche
salt och peppar
0,5 dl finhackad dill
finrivet skal av 1 lime

laxburgare

Gör så här:
Blanda först såsen och ställ kallt.
Rör ihop alla ingredienser till laxburgarna eller mixa dem i matberedare till en smet. Forma till fyra stora burgare eller åtta små. Stek dem i smör tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Servera laxburgarna med såsen och valfritt tillbehör, kanske med bröd som på bilden eller med glasnudlar.

 

Kommentera