Caravan Durif till mustig köttgryta | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Caravan Durif 2013 är ett mulligt, rött vin från Australien som passar till allehanda smakrika kötträtter. Vi lagar en enkel, mustig köttgryta till.

Vinetcaravan-durif-mandagsmatchen

Caravan Durif 2013 (6573), South Eastern Australia, Australien, 89 kr

Vinet är gjort på den väl kända druvan durif. Nej, jag överdriver något, durif är inte en världskändis. Durif, hette druvan från början när den skapades av Francois Durif, men den är mera känd som petite sirah, och så kallas den numera i Nya världen.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Vinet doftar av choklad och tobak. Smaken är medel/fyllig av både mörk frukt och bär, plommon, körsbär och lite strävt av svarta vinbär samt med inslag av mynta, kakao och fat. Mulligt fredagsvin!

betyg 4 av 5

 

Maten

Servera det här röda, fruktiga och mulliga vinet till smakrika rätter av mörkt kött. Alltså gärna till mörkt viltkött och till grytor.

Mustig köttgryta – 4 portioner

1 msk smör eller margarin
600 g grytbitar av nöt eller lamm
1 tsk salt och svartpeppar
4 dl vatten
3 msk köttfond
1 gul lök, i strimlor
4 morötter, skalade, i slantar
6 medelstora potatisar, skalade och i stora bitar
2 dl rött vin
2 msk tomatpuré
2 msk vinbärsgelé
1 msk torkad timjan
1 tsk chilipulver
olja

mustig-kottgryta-mandagsmatchen

Gör så här:
Bryn grytbitarna i olja tillsammans med tomatpurén i en rymlig gryta. Krydda med salt och svartpeppar. Häll i fond, vatten och rött vin och låt köttet sjuda under lock minst en timme eller tills köttet är riktigt mört.

Tillsätt morötter och potatisar i grytan när köttet är mört. Låt koka cirka tio minuter. Smaka av med gelé och eventuellt mer salt och peppar. Servera med ett gott bröd.

Fler goda tips:

Här är en god gryta, gjord med julmust. Går lika bra med läsk, typ coca cola.

Kommentera