Vin till oxfilé – rödvin med mycket smak och kraft

Favoritmarkera

Att hitta ett rött vin som passar till oxfilé är inte svårt. Välj ett smakrikt rödvin med kännbara tanniner, gärna kryddigt. More is more! Här kommer vintipsen och ett smarrigt recept med oxfilé, den klassiska Bookmaker Toast.

Vintersäsongen innebär mer grytor med vilt-, lamm- och nötkött. Smakrika kötträtter med mulliga såser och vitlöksdoftande potatisgratäng. Kanske en och annan fest med lyxig oxfilé. Då väljer vi röda viner med kraft och stuns. Mycket smak, syra och gärna en liten strävhet i vinet vill vi ha. Här kommer vintips i alla prisklasser.

Budget

Terre du Mistral 2014 (2167), Côtes du Rhône, Frankrike, 79 kr

Ett ekologiskt rött vin med bra pris. Fruktigt och kryddigt rött vin med smak av mörka bär, lagerblad och lakrits. Passar bra till smakrika rätter med nötkött och även till alla höstens köttgrytor.

Mellan

Andean Vineyards Syrah 2013 (6906), San Juan, Argentina, 95 kr

Druvor från området San Juan, strax norr om Mendoza, plockade för hand på 630 meters höjd. Ett kryddigt, fruktigt vin med smak av mörka bär som slånbär och svarta vinbär, toner av choklad och kaffe. Ett bra matvin till diverse kötträtter.

Brown Brothers Shiraz 2013 (6383), Victoria, Australien, 115 kr

Ett fylligt rött vin med fruktig smak. Här hittar man mörka bär, choklad, viol och örter samt toner av fat. Och så det där svaga draget av eukalyptus som är så vanligt i australiensiska viner. Passar till alla kraftiga kötträtter, även till grillat.

oxfiletmedaljonger-med-fredagskocken-och-rött-vin

Fest

Berardenga 2012 (99247) Chianti Classico, Toscana, Italien, 169 kr

En mullig, klassisk Chianti Classico på sangiovese. Kryddig och smakrik med inslag av tobak, choklad, kaffe och kryddor. Klarar alla smakrika kötträtter och är ett perfekt vin till oxfilé. Testa till toasten nedan. Detta är en tillfällig lansering som det finns skvättar kvar av, lite här och där. Be ditt bolag beställa hem om inte just din butik har vinet.

Villa Antinori 2012 (2300), Marchesi Antinori, Toscana, Italien, 149 kr

Medelfyllig smak av körsbär, plommon och örter. Aromatisk och smakrik, ganska lång smak med toner av faten. Ett vin för alla typer av smakrikt kött. Passar även den festliga middagen.

Lyx

Château Belgrave 2010 (3925) Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike, 399 kr

En härlig doft av svarta vinbär, lakrits, choklad och cederträ möter näsan. Komplex, elegant smak av svarta vinbär, choklad, ceder och fat. Hög syra. Detta är ett ungt vin som är gott nu men som säkert vinner på lite lagring. Lufta annars. Typisk Bordeauxblandning av cabernet sauvignon, merlot och petit verdot. Provade årgång 2009 men aktuell årgång på Systembolaget är 2010, som enligt uppgift lär vara ännu bättre. Till fina middagen eller som present till vinnörden.

Oxfilé på toast, klassikern Bookmaker Toast – 4 portioner

4 skivor bröd, gärna surdegsbröd
4 tjocka skivor oxfilé eller biff à 150-200 g
1 huvud romansallad
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1 msk fransk senap
1 msk grov söt senap
10 cm cirka, riven pepparrot
1 msk kalvfond
1 dl vatten
3 tomater i skivor
4 äggulor
salt och svartpeppar
smör

Gör så här:
Blanda majonnäs och crème fraiche med senapen. Stek brödskivorna i smör på båda sidor. Salta och peppra köttet, stek det i 2-3 minuter per sida, ta sedan upp ur pannan och låt det vila under folie.

Stek tomaterna i pannan, salta och peppra. Slå på fond och vatten och låt det koka ihop.

Strax före servering; bred senapskräm på brödskivorna, lägg därefter på sallad och tomater. Skiva köttet om du vill, i tunnare skivor och lägg på, slå sedan över skyn från tomaterna. Krydda med lite svartpeppar. Lägg pepparrot på toppen och en äggula. Servera genast.

Fler goda tips:

Kryddsmör till oxfilé

Kommentera