Festmeny | Trettondagsafton

Favoritmarkera

FESTMENY. Än är det inte slut på alla helger med festande. Julmaten har vi lämnat och på trettondagsafton serverar vi en festmeny med ankbröst och läcker skummig sås. Till förrätt en klassiker med räkor och som dessert världens godaste pannacotta, busenkel att fixa.

Förrätt

Recept | Osttårta med räkor | 4-6 portioner

100 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
200 g riven ost
2 dl crème fraiche
200 g rensade räkor
100 g finkornig rom
0,5 gurka
en kruka dill

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Gör en vanlig pajdeg som mixas med osten i en foodprocessor. Låt degen vila en kvart. Platta ut degen till en stor tårtbotten. Grädda den i 10 minuter och låt den svalna helt (kan göras i förväg). Lägg bottnen på ett stort fat.

Gör en kräm av crème fraiche, rom och finhackad rödlök. Bred krämen över bottnen, strö över räkor, hackad gurka och finhackad dill. Servera genast med tårtspade.

Vintips: Trimbach Riesling 2012 (2639), Alsace, Frankrike, 127 kr

Huvudrätt

Recept | Ankbröst med lättkokta grönsaker och skummig sås | 4 portioner

2 ankbröst
4 morötter, skalade och delade på längden
1 broccoli, delad i buketter
3 msk kycklingfond
1,5 msk fransk senap
5 dl vatten
1 dl crème fraiche
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Snitta ankbrösten på skinnsidan. Lägg dem med skinnsidan nedåt i en kall panna. Sätt på plattan och stek brösten tills de är knapriga och gyllengula. Vänd då, stäng av plattan och ta upp brösten efter cirka två minuter. Lägg i en ugnssäker form. Ställ in med en ugnstermometer i köttet och stek till en innertemperatur av 58 grader. Låt vila innan brösten skärs i bitar.

Koka upp vatten och fond. Koka grönsakerna i två-tre minuter, ta upp och håll varma. Mixa kokvattnet med crème fraiche och senap tills det skummar. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp ankbröstet tillsammans med grönsakerna och den varma, skummande såsen, gärna i djup tallrik.

Vintips: Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2013 (2861), Rhône, Frankrike, 119 kr

vaniljpannacotta

Dessert

Recept | Vaniljpannacotta | 4-6 portioner

3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
0,5 dl socker
2 gelatinblad
2,5 dl vaniljyoghurt

Gör så här:
Koka grädde, snittad vaniljstång och socker i tio minuter. Blötlgg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur och smält i den varma grädden. Blanda med yoghurten och häll upp i portionsglas. Kyl i minst tre timmar. Servera med valfria bär, till exempel hallon eller björnbär.

Vintips: Dr Loosen Riesling Beerenauslese (5364), Mosel, Tyskland, 115 kr för 187 ml

Fler goda tips:

Här finns ett annat recept på ankbröst.

Kommentera