topp-10-vin-vita-och-roda-februari-2016

Topp 10 vin, vita och röda | Februari 2016

Favoritmarkera

TOPP 10 VIN FEBRUARI 2016. Nya viner kommer i två omgångar under månaden. Det första släppet är nu på fredag, den 5 februari. Alla viner på månadens Topp 10-vin är ur den första lanseringen.

De nya februarivinerna är utöver de vanliga. De är läckra, välgjorda och många hör till dem som inte är bland de mest vanligt förekommande. Det kommer fler mycket bra Bordeauxer, en grym amarone, eleganta vita rieslings, champagner utöver de vanliga men också en fräck albarino. Nästa nyhetslansering är den 19 februari, mer om de vinerna längre fram.

Månadens Topp 10-vita viner

5 MYNT

  •  Gosset Grand Millésime Brut 2006 (95059), Gosset, Champagne Frankrike, 599 kr

    Druvor: 56% pinot noir, 44% chardonnay
    Smak: Torr, fyllig. Stor, generös fruktsmak av persika, mogna äpplen, mjuk kafferostad ton, inslag av bröd och en fin portion mineral. Lång eftersmak.
    Omdöme: Topp-vin och i världsklass! 6 g/L dosage. Degorgerad under våren 2015
    Passar till: Fest.

  • Dönnhoff Riesling Qba 2014 (90421), Weingut Hermann Dönnhoff, Nahe Tyskland, 159 kr

    Druvor: Riesling
    Smak: Söt. Medelfyllig, röda och gröna äpplen, citrus, grape, örter och mineral. Komplex och lång!
    Omdöme: Läcker, på det alldeles speciella rieslingfina sättet.
    Passar till: Serverar gärna som ett glas vin UTAN tillbehör. Dessert på egen hand.

  • Wieninger Bisamberg Gemischter Satz 2014 (90336), Weingut Wieninger, Wien Österrike, 169 kr

    Druvor: Grüner veltliner, pinot blanc, chardonnay, muskateller och welschriesling
    Smak: Torr, fyllig. Mogen grön frukt, och mogen citrus, örter och kryddor. Tydlig mineralsmak. Nyanserad och komplex. Tät och koncentrerad.
    Omdöme: Härligt, enastående vin med dito koncentration.
    Passar till: Vinet bara kräver bra mat. Hälleflundra eller piggvar i recept som lyfter fräschör och gröna inslag. Ceviche av torsk är inte heller fel!

4 MYNT

  • Forster Pechstein Riesling Trocken Grosses Gewächs 2014 (90432),
    Reichsrat von Buhl, Pfalz Tyskland, 349 k
    r

    Druvor: Riesling
    Smak: Torr, medelfyllig. Mogna äpplen, lätt örtig, tydlig mineralton och en knivsudd petroleuminslag. Nyanserad med lång eftersmak.
    Omdöme: Härligt vin som man vill dricka generöst av.
    Passar till: Servera till forell, röding eller gös med örtiga tillbehör.Till kommande (optimist!) primörer kan vinet vara klockrent.

  • Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Terrassen 2014 (99279), Weingut Leitz, Rheingau Tyskland, 249 kr

    Druvor: Riesling
    Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt ger smaken en viss sötma och rondör, tydligt örtig, smak som av sten-granit och mineral och i avslutningen en härlig fetma.
    Omdöme: Drick vinet nu. Välgjord och bra men inte stor.
    Passar till: Här vill jag servera skaldjur, prova krabba naturell, citrus- och du – skippa majjo’n.

  • Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken 2013 (90428), Weingüter Wegeler, Rheingau Tyskland, 229 kr 

    Druvor: Riesling
    Smak: Halvtorr (i min smak). Balanserad och nyanserad, lätt finstämd fruktighet, inslag av mineral, lång eftersmak. Bra spänst.
    Omdöme: Härligt vin om än oväntad rondör från söt frukt
    Passar till: gärna till sushi eller recept för skladjur och fisk, lax, med ingredienser som ingefära eller körvel.

  • 1583 Albariño de Fefiñanes 2014 (94450), Palacio de Fefiñanes, Rías Baixas Spanien, 185 kr 

    Druvor: Albarino (alvarinho)
    Smak: Torr, medel/fyllig. Aromatisk, tydligt örtig, vit och grön frukt, inslag av citrus, mineral med en touch av vit persika.
    Omdöme: Bra vin med rejäl prislapp.
    Passar till: Skaldjursplatå – bläckfisk, kammusslor, ostron eller torsk i recept med ex. exotisk fruktsalsa.

  • Cà del Magro 2013 (95212), Monte del Frá, Custoza Superiore Italien, 99 kr

    Druvor: 15% chardonnay, 15% cortese, 10% trebbiano, 10% tocai, garganega
    Smak: Torr, medelfyllig. Blommig rondör, smak av smör och nötter, gul frukt och mineral.
    Omdöme: Intressant och spännande. Fynd!
    Passar till: Fräckt vin som kan möta gratinerad fisk och tillbehör som mandel eller majjo. Prova till ljusa kötträtter med ex stuffing, gräddsås, rosenkål eller till en mild curry.

  • Château Lespault-Martillac 2013 (99516), Château Lespault-Martillac, Pessac-Léognan Frankrike, 229 kr 

    Druvor: vit bordeauxblend
    Smak: Torr, fyllig. Fruktig av mogen grapefrukt, citrus, fläder och örter. Tydligt aromatisk. Balanserad, komplex och elegant.
    Omdöme: Toppval för vit Bordeaux.
    Passar till: Ljus fågel eller till laxrätter. Ett trevligt recept är laxcarpaccio.

3 MYNT

  • Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006 (99281), Charles Heidsieck, Champagne Frankrike, 799 kr 

    Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay.
    Smak: Torr, medelfyllig. Balanserad, fruktig med inslag av röda äpplen. Tight.
    Omdöme: Ungdomligt knuten och koncentrerad, nu med en rejäl dos svavel.
    Passar till: Ge vinet/champagnen tid. Lägg undan några år! 8% av blenden är vinifierad som ett rött vin

Månadens Topp 10-röda viner

5 MYNT

  • Bertani Amarone Classico 2007 (92922), Bertani, Valpolicella Italien, 549 kr

    Druvor: Corvina, rondinella
    Smak: Fyllig. Mogen röd frukt, söta körsbär, stram helhet, nyanser av örter, fat, kakao, viol, nypon, örter, läder och fat. Komplex och nyanserad.
    Omdöme: Perfekt skick nu, den som vill kan spara något.
    Passar till: Till en ost, läs Johans rekommendationer i ‘Rött vin till ost’ eller som ett glas vin för meditation.

  • Viña Pedrosa Reserva 2011 (95253), Bodegas Hnos Pérez Pascuas, Ribera del Duero Spanien, 279 kr

    Druvor: 90% tempranillo, 10% cabernet sauvignon
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, plommon, mogna söta moreller med inslag av viol, örter, fat. Komplex och elegant.
    Omdöme: Toppvin, snygga fattoner och som sagt – otroligt balanserad.
    Passar till: En fin bit kött – skulle vilja påstå att vegeterianer bara måste göra ett avsteg från sin övertygelse för detta vin!

  • Château Léoville-Poyferre 2013 (99372), Château Léoville-Poyferre , Saint-Julien Frankrike, 577 kr

    Druvor: 65% cabernet sauvignon
    Smak: Fyllig. Stram, frukt med hög syra inbakas i mogen röd frukt, vinbär, örter, mineral och fat. Balanserad, komplex. Lång eftersmak.
    Omdöme: Ett gärna-spara-vin!
    Passar till: Dricker du vinet idag är möte med mustig smak ett måste. Gräddsås eller kött med marmorering eller en koncentrerad ragu.

  • Château d’Armailhac 2013 (99460), Château d’Armailhac , Pauillac Frankrike, 368 kr 

    Druvor: Röd bordeauxblandning
    Smak: Fyllig. Smak av svarta vinbär, kärnig frukt med en dos örter, tobak och smak av fat. Elegant med koncentration.
    Omdöme: Långtidsspara ligger nära till hands. Bra vin.
    Passar till: Om ett bordeauxvin passar utmärkt till kötträtter när ungt är det kanske förvånande att när vinet är moget, äldre, kan en fiskrätt som torsk med kantareller göra sig strålande bra.

4 MYNT

  • Passorosso Passopisciaro 2013 (90372), Passopisciaro S.r.l., Sicilien Italien, 299 kr

    Druvor: Nerello mascalese
    Smak: Medelfyllig. Stram, tydlig bärsmak, vinbär och körsbär, någon sötma, tydligt örtig och smak av mineral.
    Omdöme: Ovanligt drickvänlig, lite söt, mjuk och elegant. Årgången? se info längre upp i brevet, om Etnas årgångar a la Decanter.
    Passar till: alltid när ett vin med ‘attityd’ är ‘grejen’. Vill gärna ställa fram ett par ostar, kallskuret, oliver och kanske snittar med tapenad.
    Betyg: –

  • Insoglio del Cinghiale 2014 (98981), Tenuta di Biserno, Toscana Italien, 179 kr 

    Druvor: 35% syrah, 30% cabernet franc, 30% merlot, 5% petit verdot
    Smak: Medelfyllig. Ungdomligt spänstig frukt, plommon, körsbär och vinbär, tydligt örtig, inslag av mineral. Fin längd.
    Omdöme: Kul och spännande vin. Gärna att spara.
    Passar till: Läs Karins recept, rotsakspytt. Och mer om producenten och om den kvinnliga, svenska vinmakerskan Helena Lindberg

  • Gago Telmo Rodriguez 2013 (90413), Telmo Rodriguez, Toro Spanien, 169 kr

    Druvor: Tinta de toro (tempranillo)
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, tydliga fat, touch av vanilj och mineral.
    Omdöme: Saftig smakstil tar plats i detta ungdomliga vin. Lägg bort, och glöm minst 5 år.
    Passar till: Den saftiga, generösa smaken gör sig finemang till mustiga grytor eller en ragu. Linser som bas för vego.

  • Château Montus 2012 (95068), Alain Brumont, Madiran Frankrike, 215 kr

    Druvor: Tannat
    Smak: Fyllig. Mörk frukt, lätt violton, tydligt örtkryddig med inslag av lakrits. Uttalade tanniner.
    Omdöme: Inte ett direkt inbjudande vin i dag i sin tuffa smak. Spara.
    Passar till: älgfilé och gräddig svampsås.

  • Château Gruaud Larose 2013 (99369), Château Gruaud Larose , Saint-Julien Frankrike, 509 kr 

    Druvor: 65% cabernet sauvignon, 25% merlot (25%)
    Smak: Fyllig. Hög syra, röd frukt, smak av svarta vinbär, örter, fat och tobak. Nyanserad och komplex. Elegant.
    Omdöme: Riktigt högklassigt vin. Ung nu men superkul att lägga undan.
    Passar till: Klassiskt vin passar dito rätt, entrecote med pommes och harricot vert.

  • Shafer Relentless 2012 (95409), Shafer Vineyards, Napa Valley USA, 795 kr 

    Druvor: 95% syrah, 5% petite sirah
    Smak: Fyllig. Mörk frukt som plommon, mogna körsbär och vinbär. Örtig och kryddig tydlighet med inslag av tobak. Elegant.
    Omdöme: Bra och ett synnerligen elegant Napa-vin.
    Passar till: Lammstek eller lamm-racks.

 

Du kanske också vill läsa Anders Röttorps bästa vinval för februari, ‘de 24 bästa februarivinerna 2016

Kommentera