faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Vin till Påsk, förslag till alla rätter

Favoritmarkera

VIN TILL PÅSK. Vilket är årets ‘bästa påskvin’? Utmaningen är att hitta de bästa vinförslagen till visa maträtter, i olika prisklass och bland vinerna i bolagets sortiment.

Vin och mat i kombination. Det är lätt att drabbas av kombinationstress  – hur ska man egentligen tänka och göra för att matcha vin till mat? Speciellt i utmanande påsktid som inkluderar rätter som sill, gravad lax och ägg?

Som vanligt när det handlar om ‘smak’ är de kulinariska möjligheterna lika många som det finns kockar eller viner. Men det finns tips och hjälp att ta del av, som att tänka på hur grundsmakerna sött, salt, surt och beskt beter sig när de matchas med varandra.

För alla som provar och smakar sig fram i livet, rekommenderas!, lär sig snabbt hur vin och mat gifter sig, eller inte. Det blir helt enkelt lättare att träffa mer rätt ju mer man provar och smakar sig fram.

Grundregel är att känna till hur söt smak möter dito söt smak eller att det som är syrligt gör sig bra till likvärdig sur smak. Lägg gärna till din personliga twist,  som att förstärka en smak eller känsla samtidigt som du är mån om att få balans mellan maten, vinets struktur och konsistens (lätt elegant eller tät och kraftfull – tappa inte fokus och tänk harmoni mellan vin och mat).

Tänk på
Ägg är svåra när de ska kombineras till vin. Röda viner kommer smaka mer bittert, surt och strävt. Kokt ägg i kombination till vin förstärker upplevelsen av en metallisk smak.

Smakbryggor att ta hjälp av
Smakbryggor är bland andra salt, smör, olivolja, grädde, lagrad hårdost, stekt lök, svamp, vitlök och crème fraiche. Ta exemplet med äggomeletten som är superknepig tillsammans med vin – men använder du grädde eller toppar generöst med lök alternativt svamp passar omeletten genast utmärkt till både rött och vitt vin.

Vinförslagen är uppdelade i tre grupper, vin upp till 120 kronor, ej mer än 250 kronor i inköp och den sista gruppen som är ‘obegränsad’. I den senare kan du hitta personliga vinförslag, vin som säljs i andra storlekar som exempelvis magnumflaska eller att de tillhör bolagets exklusiva vinval. Vinerna är plockade ur inbjudna importörers portföljer.

Det är mycket gott med vin av gewurztraminer till sillmacka, gärna från franska distriktet Alsace.

Vin till ägg, äggröra, ägg och sill med flera rätter

I den här gruppen hittar du rätter som Ägg Benedict – pocherat ägg serverat på rostat bröd med hollandaisesås och skinka, Omelettrulle med räkor och färskost eller Ägg med kavringskrisp och ansjovismajonnäs

1.Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (7911), Crémant de Bourgogne, 119 kronor

Mousserande torrt, vin som smakar av mogna äpplen, citrus och rostat bröd. Till smakrika kavring krävs tydlig smak på vinet och här vill jag matcha ansjovisens lätta sälta till vinets lätta mineralton. Smakar vinet ‘för’ sött förstärker du med mer majjo….

2.Bourgogne Blanc Couvent de Jacobins 2014 (5798), Frankrike, 135 kronor

Torrt vitt vin med gul fruktsmak, rostad ton, inslag av nötter och som en fet, smörton. Snygg-vin med fyndpris för sitt ursprung. Till Ägg Benedict såklart men också till påskens ostbricka.

3. Viña Tondonia Reserva Blanco 2001 (92104), Rioja, 259 kronor

Unikt vin. Udda druvsort plus ett vin med ålder. Smaken av fat är välintegrerad i kombination med härligt balanserad gul fruktsmak. Tät, gränsande till oljig struktur. Välgjord, klassig och långt från vin ’som alla andra’. Spansk omelett är ett lika självklart som säkert kombinationsval till detta vin!

Renstek på kavring med löjrom smakar mycket. En ljus öl gör sig bra, ett glas torr och bred champagne passar utmärkt (Saint Galle ex). Rött och vitt vin med generös smak men inte med uttalade fatinslag.

Vin till rensteksröra, rökt renstek i recept som,

Aptitretargruppen kallar vi de lyxiga smakbitarna som kan serveras för mingel och välkomstskål eller lite matigare, som förrätt innan påsklaxen. Förslagen är Crostini med röd pesto, hasselnötter och Västerbottensost och Crostini med rensteksröra och krasse. Nötter, ost  och örtkryddor är alla bryggor till vin! Bild ovan är från Köket, se recept ‘rensteksröra’ – gott som bara den men är en litet svårare rätt att matcha till vin.

1.Boira’ Sangiovese 2014 ( 32431), Marche Italien, 89 kronor

Medelfylligt, körsbärsfruktig vin med kryddiga fat och touch av vanilj. Supertrevligt vin med mjuk kärnighet.

2. Château de Barbe Blanche 2010 (74108), Bordeaux, 169 kronor

Smakrikt vin med tydliga inslag av vinbär, tobak, örter och fat. Fruktsyran är mogen och är tänkt att möta röra och pesto som handen i handsken. Om du serverar detta vin till förrätt får efterföljande vin inte tappa i koncentration. Barbe Blanche är också ett toppval till lamm, prova till ‘stekt unglammrygg med späda grönsaker och vitlökssky’.

3. Gattinara 2010 (70001), Piemonte, 199 kr

Favoritvin som exploderar, samtidigt ‘lagom och balanserat’ i körsbärssmak, moreller, örter och fat. Spänstig, läcker och hur kul som helst!

Vin till påsklax och vegetarisk påskpaj

Här har jag tänkt på exempelrätter som, Påsklax med sockerärts- och rädissallad

1. Reichsrat von Buhl Riesling trocken 2014 (72093), Pfalz, 119 kronor

Druvig och nyanserad smak, frisk med inslag av gröna äpplen, citrus, honung och örter. Bra vin med härlig smak-precision.

2. Château de Rochemorin Blanc 2012 (4128), Pessac-Léognan, 159 kronor. Kraftfull!

Torr, vitt vin med bred fruktsmak, rostade fat, grön, mogen frukt och aromatiska pigga inslag av vinbärsblad och syra. Ett festligt vin till smakrika rätter med fisk eller vegetariska rätter med örtig smak. Notera att vinet gör sig bäst med rätter som har en ‘bred och kraftig smak’. Många vegetariska rätter lär vara goda följeslagare.

2. Chablis Le Finage 2014 (70631), La Chablisienne, Chablis, 135 kronor. Fin och lätt!

Torr, vitt vin med klingande frisk, grönfruktig smak med inslag av citrus och mineral. Bra vinval när ingredienser som sockerärter och rädisa är i fokus.

3.Toscana Bianco Cecchi 2015 ( 3932), Toscana, 239 kronor för 3 L box

Torrt, lätt vin med fruktig smak av ananas, päron och mandel. Knivsudd fatinslag. Påskens vita volymvin, med den äran!

Vin till gravad lax, som snittar med gravad lax, citron och rostade solroskärnor

1.Sander Weissburgunder Trocken 2014 (76136), Rheinhessen, 99 kronor

Torr, lätt blommig smak och generöst fruktig som äpplen och päron, inslag av mogen citrus och en nypa mineral. Klockrent val till gravade laxrätter.

2. Josef Chromy Riesling 2013 (6462), Tasmanien Australien, 129 kronor

Rieslingvin från svalt område ‘down under’ med härlig, skön generositet som lyfter smak från klassig, stram och torr, till en något lite bredare palett av persika och lime som exempel. Kul vin och perfekt till gravad lax!

3. Eitelsbacher Karthäuserhofberg 2012 (70530), Mosel, 219 kronor

Ungdomlig rieslingsmak, gröna äpplen och grapefrukt, med inslag av citrus, persika, aprikos, honung och mineral. Vinet drivs av elegans och en lätt druvsötma. Klassisk och snygg till gravid lax.

Lagar du inte lamm är rätter med kyckling populära val i Påsktid.

Här utgår jag från ‘Kyckling med örter’. Exempelreceptet är Rosépepparstekt kyckling med blomkåls- och broccolisallad

1. Aussome Merlot 2014 ( 6052), South Australia, 69 kronor

Möjligen är det här artikelns mjukaste vin men det är också vinet som i egenskapen av sin enkelhet, gör sig som en klockren hit till mat och vänner som gillar allt som smakar ’soft’. Fruktig, kryddig smak med soliga bärtoner, skogshallon och lite vanilj.

2. Cycliste 2014 (76065), Côtes du Rhône, 99 kronor

Kryddigt och mustig vin – smakar trevligt av både björnbär och örter. Användbart husvin! Har provat nyaste årgången (2015) i veckan och den är möjligen än mer generös och öppen.

3. Bramito del Cervo Chardonnay 2011 (74763), Umbrien, 159 kronor

Torrt, fruktigt smakrikt vin som smakar av mogna äpplen med inslag av fat och har en lätt rökig avslutning. Nyanserad, läcker och ett toppval till kyckling i många former. Här vill jag ha kryddor av rosmarin eller timjan och du kan gärna förstärka med en gräddsås.

Lamm som i påskrecept,

Rosmarinstekt lamm med grönsaksflarn och rostad vitlökssmetana eller Lammstek som i Apulien

1. Château Pech-Latt 2014 (2233), Frankrike, 99 kronor

Örtig, stram och mörkfruktig smak med en bra dos strävhet. Bråkigt vin när serverat utan mat men i kombination som här till lamm med örter och viltök- jackpot i smak.

2. Domaine de Verquière Rasteau 2014 (2179), Rhônedalen, 129 kr

Fyllig, kryddig och fruktig. Sträv och läcker med omisskännlig lagerbladssmak – precis så som bara Rhônevin kan smaka. Vinet ropar efter lamm! Här är ett recept med vinet i fråga, till lammytterfilet.

3. Le Volte dell Ornellaia 2013 (75751), Italien, 399 kr för 1,5 L magnumflaska

Gillar vinet för dess personlighet i kombination med stramhet, mörka fruktsmak, nyanserade ambition och snygga längd. Lika prisvärd som gott och supertrevligt festvin i magnumflaska!
Artikelns röda budgetvin är:

Extra: Påskens röda boxvin – Mauro Primitivo Alberello 2015 (32364), Italien, finns i flaska för 69 kr eller i box, 209 kr.

Nyligen provad. Vinet har en mörkfruktig, kryddig smak med en nypa fat för att ge ryggrad. Utmärkt för den lilla plånboken precis som att Mauro är användarvänlig – passar lika bra till örtkryddig mat av kyckling eller lamm serverad som ett enkelt glas ‘rött’ efter maten.

 

Inbjudna importörer:
Bibendum, Carovin AB, Handpicked AB, janake Wine Group AB, Oenoforos AB, Sigva AB, Oenoforos AB, Vinia AB och Vinunic AB.

Lämna ett svar