burgundisk-gryta-mandagsmatchen

Domaine Bousquet Reserve Cabernet Sauvignon | Rött vin till burgundisk gryta – snabba varianten

Favoritmarkera

BURGUNDISK GRYTA. Den snabba varianten av lyxgrytan Boeuf Bourguignon passar när livspussel ska läggas. Här gör sig ett rött vin av vardagssnitt utmärkt.

Härligt vin från Argentina får inleda veckan. För alla vegeterianer passar vinet lika bra i anpassat recept. Njut av veckan – be happy!

Reserve Cabernet Sauvignon 2014 (2342),
Domaine Bousquet, Tupungato Valley Argentina, 119 kr

Druvor: Cabernet sauvignon, 15% malbec
Fyllig nästan saftig smak av mörka bär, björnbär och vinbär, inslag av mynta, choklad och vanilj. Mustig.
Omdöme: Mustigt rödvin, passar många.

betyg 4 av 5+

Vinbankens motivering

Genuint smakligt vin. Okomplicerad, drickvänlig och smakrik. Den runda, mer generösa smakstilen gör vinet till ett perfekt sällskap för ‘oväntade tillfällen’, när mat och vin ska njutas av – kanske en vardag.

Vinöst vetande

Malbec ingår förvisso bara till liten del i detta vin men druvan är värd att nämna då den är Argentinas stolthet. För ett antal år sedan såg många i branschen fram emot att malbecviner intog scenen och man förutspådde kommande, smakmässiga stordåd. Förväntan låg i luften. Det här var för ungefär 10-15 år sedan. Men vad hände? Visst kom flera viner av malbec, problemet var bara att kvaliteten svajade, och det rejält. Lägg till att malbecdruvan inte är en sötnos på egna meriter, snarare kommer förnimmelsen av sötma med hjälp av höga alkoholhalter. Och tja – där är kanske en av anledningarna för det var svårt att spontangilla ‘argentinsk malbecviner’ då många var som vandrande testosteronstinna alkoholshots. Obalanserade helt enkelt. Ibland även fånigt bonniga, från brist av adekvata verktyg i källaren, överdosering av fat och möjligen även en usel hanteringen av druvorna från vingård till press. Så lätt gick det alltså inte att ‘sälja in malbec’ för som tur är, konsumenter är inga blåbär.

Utveckling står aldrig still och många år har passerat. Nu ser jag med tillförsikt fram emot fler malbecviner. Det är redan märkbar skillnad, alkoholhalter är tillbakahållna, faten mer balanserade om alls närvarande och många av vinerna är rena som snö. Dessutom ser jag stor potential i en växande framgångsblandning (inget är nytt under solen-såklart har fransoser pysslat med detta, way back), cabernet sauvignon med malbec. Som i detta vin. Det är grejer och hej, now we are talking.

Recept | Snabba burgundiska grytan | 4 personer

1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot, ca 150 g
1-2 st blekselleri, stjälkar
0,5 tsk salt
2 msk rapsolja
3 dl vatten
1 krm svartpeppar, nymald
400 g nötfärs
1 st sidfläsk, skiva
2 tsk kinesisk soja, kinesisk
20 st champinjoner, små
0,5 tsk timjan, torkad
1 dl rödvin
5 st timjankvistar, färska
3 msk syltlök
2 msk oxfond, koncentrerad tillsammans med mer rödvin

Gör så här:
Skala och hacka lök, vitlök och morot. Ansa och hacka sellerin. Fräs grönsakerna i olja i i en gryta.

Stek köttfärsen på medelstark värme under omrörning tills den bli grynig. Lägg ner den i grytan. Vispa ur pannan med lite av fonden, häll skyn i grytan. Tillsätt resten av fonden, vatten, syltlök och timjan. Koka under lock ca 25 minuter.

Strimla fläsket. Fräs fläsk och champinjoner. Låt det koka med 10 minuter.

Smaka av med lite soja, salt, peppar och rödvin mot slutet av kokningen.

Gott till är pasta!

Fler recept och vintips, köttgrytor

För äkta vara – Mustig köttgryta för höstmiddag | Boeuf Bourguignon

Mustig köttgryta till Caravan Durif

Bild: Tack för lån och urklipp av originalbild från Hemmets Journal!

Lämna ett svar

?>