faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Lill-lördag | toppbra chardonnayvin och snygga röda

Favoritmarkera

CHARDONNAY. Ett vitt vin tips är druvan chardonnay och som här i två olika val från Chile respektive Kalifornien. Båda är suveräna vinval när ni letar efter vita viner med den där breda, lätt rostade och gulfruktiga smaken.

De rostade, smöriga chardonnayvinerna gör sig strålande bra till lagrade ko-ostar, Ceasarsallad, de flesta kycklingrätter eller till aborre med smörstekta sommarkantareller.

För alla rödwinelovers, självklart håller vintipsen samma goda nivå. Det är inte enkelt att hitta ‘bra’ röd bordeaux till rimlig eller säg, prisvärd peng men här har ni ett förslag. Och röda vinet Allesverloren 1704 är ett toppvin, ett fynd!, som av någon obegriplig anledning är i beställningssortimentet.

Vitt vin tips

1. D’Alamel Chardonnay 2013 (78129), Lapostolle, Chile, 92 kr

Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, fyllig. Rik, stor och fruktig smak. Generösa gula fruktnoter, rostade inslag, lätt aprikos, touch av ananas, örter och mineral. Strålande balans, nyanserad och med en knivsudd eldigt fokus.
Omdöme: Fantastisk, bra köp. Användbar och rätt upp och ner, svinbra!
Betyg: 5

2. Black Stallion Napa Valley Chardonnay 2014 (75360), Black Stallion Winery, Napa Valley USA, 196 kr

Druva: Chardonnay
Smak: Torrt, fylligt frisk smak av gul frukt som mogna äpplen med inslag av exotisk frukt, mogna persikor och gul melon. En hint vanilj och smörig lenhet ger smaken längd. Faten är rostade.
Omdöme: Stor, och generös kalifornienchardonnay med balans mellan frukt, fat kontra alkohol. Bra vinval i dag plus att jag gärna sparar vinet något år eller mer.
Passar till: vit fisk, kyckling eller en fläskrätt bra. Laga gärna som i 80-tals retro med ananas eller annan frukt. Svamp är också bra till precis som lagrade ostar är en strålande kombo. Så här i sommartider kan även en grillad abborre med sommarkantareller vara mitt i prick-gott!
Betyg: 4+

Rött vin tips

3. Allesverloren 1704 Red 2014 (73061), 89 kr

Druvor: 70% tinta barocca, 30% shiraz
Smak: Medlefyllig fruktig smak av mogen generöst söta björnbär, röda plommon och svarta vinbär. Inslag av viol, lakrits, läder och fat. Balanserad eftersmak.
Omdöme: Läckert, välgjort vin för mersmak och med många, möjliga användningsmöjligheter. (Skulle kunna kosta 139 kr och ändå vara fynd!)
Betyg: 4+

4. Château Puybarbe 2014 (70260), Côtes de Bourg Frankrike, 95 kr

Druvor: merlot, cabernet sauvignon
Medelfyllig. Mogna vinbär, smak av örter, kryddor, tobak och läder. Fat. Stram, örtiga tanniner.
Omdöme: Bra val i moderat prisklass med juste bordeauxkaraktär. Gör sig bäst till mat, och/eller lufta innan servering.
Betyg: 3+

 

 

Lill-lördag är Vinbankens vin-tips ur beställningssortimentet. Främst plockar vi upp tips ur våra annonsörers portföljer – tillsammans representerar de 1000-tals viner. Du bokar själv och gör din beställning via bolagets webb eller i din butik. Räkna med tre dagar till en veckas leveranstid.

Lämna ett svar