ruffino-toppruffino-mobil
bästa smakkombinationerna kräftskiva

Vin till kräftor

Favoritmarkera

VIN TILL KRÄFTOR. Vilka är vinerna som passar till kräftor är en fråga vi fått en handfull gånger under veckan. På förfrågan kommer här fem tips på vin till kräftor.

Att börja leta efter vita viner med halvtorr smakprofil är ett säkert val när vinet ska matcha de söt-salta kräftorna. Här har jag plockat upp några förslag bland vinerna jag provat under de senaste veckorna. Fler vinförslag, men också kombinationer och tips på tillbehör till kräftor, finns i hänvisningslänkarna i slutet av artikeln.

Vin till kräftor

1. Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr

Vinet är gjort av Siciliens “egna” druvsorter catarratto och zibibbo. Det smakar druvigt fruktigt av melon och gula äpplen. Lätta drag av finstämd citrus,  lime och med en dito, en lätt örtig ton ramar in helheten. Fin längd, servera vinet svalt för skönaste drick-upplevelse. Passar för balkongliv precis som till kräftor.

2. Vicar’s Choice Pinot Gris Riesling Gewürztraminer 2015 (6317), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr

Smaken är torr och medelfyllig. Frukten är av söt aprikos, mogna äpplen och vinet har bra och lång eftersmak med en lätt kryddig twist. Supertrevligt, enklare vardagsvin. Bra köp!

3. Jonty’s Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr

Här har ni vinet som är gjort av en kompott druvor som chenin blanc men även lite roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Smaken är fruktig, vinet charmigt med sin smak av melon och persika. Passar alla som vill ha lite mer smak på sitt vin.

4. Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015 (28006), Neethlingshof Estate, Coastal Region Sydafrika, 100 kr

Sauvignon blancdruvor som växer i nya världen, kan med klimatet, värme och sol, utveckla härligt generösa drag med fokus på de tropiska fruktnoterna i jämförelse till norra Europas många gånger anemiska (fokus på syra) vita vinsmaker. Här har ni ett torrt, medelfylligt vitt vin som smakar av gul frukt, mogna nästan söta äpplen men också av lime och krusbär. Lättdrucket, samtidigt fräscht och lätt aromatiskt vin.

5. Chateau Ste Michelle Riesling 2014 (75225), Chateau Ste Michelle, Columbia Valley USA, 109 kr

Druvan är riesling. Vinet är torrt och medelfylligt. I smaken finn örtiga influenser, en lätt medicinalton, smak av gula och gröna äpplen samt lime. Vinet har en underliggande fruktsötma, samtidigt är det strukturerat, förnimmelsen torr med bra helhet och fin längd. Trevligt vin som vi rekommenderar att ni luftar då det har goda möjligheter att öppna upp, menar att smakinnehållet förstärks.

Läckra tillbehör till kräftor

Heta kräftor med sambal och vitlök till vitt vin

Dryck till kräftor

Härlig ung tysk riesling till kräftorna

 

Lämna ett svar