Laddar annons
6 Oct, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Cesconi | Druvodlare och vinproducent i Trentino

TRENTINO. Berättar vi om Azienda Agricola Cesconi, kan ni tänka på en mix mellan jord och berg, hög luft, stövlar och arbetshandskar bara för att ringa in producentens förhållningssätt till vinerna de producerar. Familjen Cesconi är fruktodlare i tre generationer och de odlar förutom vin även äpplen samt oliver, de senare för egen olivolja. Sedan ett antal år gör familjen eget vin i stället för att sälja druvorna till kooperativet. Ansvarig vinmakare är en av fyra bröder, Lorenzo Cesconi.

Druvor var alltid och såklart en självklar del i familjens jordbruk även om man förr inte satsade på kvalitet på samma sätt som man gör idag när vinerna etiketteras under eget namn. Att odla druvor för husbehov är regel snarare än undantag som det ofta är i Italien och för dem som har tillgång till lite mer land än den minsta av trädgårdslotter.

Det ena leder till det andra, och kanske var det även så att familjens fyra söner måste söka egna ansvarsområden varför Lorenzo Cesconi är den som är ”in charge”för vinerna och druvodlingarna.

Idag drivs Cesconi av fyra bröder, som alla har söner. Fjärde generationen Cesconi är ännu mycket unga men redan involverade.

Cesconis går bio

Cesconis egendom, Azienda Agricola Cesconi, ligger i Trentino i norra Italien. Husets viner skulle kunna klassas som ekologiska, men valet föll sig självklart, att inte bli certifierade.  Producenten är i dag i begrepp att konvertera delar av den 20 ha stora egendomen till biodynamiskt jordbruk. Initialt är det familjens bästa vingårdslägen som valts ut för att odlas utifrån bioprinciper. Fortfarande vill Lorenzo Cesconi inte certifiera sig och hans anledning är enkel,

- Jag lägger hellre mitt arbete i vingården än på kontoret, säger han.

Lorenzo Cesconi berättar att den stora skillnaden mellan ekologiska och biodynamisk framställda viner är att ekoviner kan tillverkas med hjälp av industriell jäst. Är vinet däremot tillverkat under biodynamisk flagg sker jäsningen helt naturligt.

Egendomen producerar 120 000 flaskor vin per år på 20 ha odlingar, vilka ligger (i genomsnitt) 300 m över havet, i två områden varav ett är direkt norr om staden Trento, det andra beläget i närheten av Gardasjön.

Vindistrikt Trentino

Norr om Trento ligger hus och vineri och här i det som kallas Dolomiterna, har familjen sitt ursprung. På plats råder kontinentalt klimat. Det innebär kalla vintrar och heta somrar men mest avgörande är de stora skillnaderna mellan dag-, och nattemperatur. De naturliga förutsättningar är verkligen ”jackpott” för en vinproducent, speciellt i tider som anses vara under stress av klimatförändring. Odelat positivt är således den stora dygnsvariationen, vilken bidrar till att förlänga mognadstiden på druvorna (långsammare utveckling leder till fler nyanser av en mer utvecklad fenolisk mognad av druvorna).

Stora acaciafat har av tradition brukats i Trentino sedan länge.

Klimatförändring ger nya druvkorsningar, som manzoni bianco

Lorenzo Cesoni säger att det står utom all tvivel att senare års varmare väder gett honom mer balanserade odlingsförutsättningar, å andra sidan verkar regnmängden öka under korta och intensiva intervaller, vilket inte är bra och snarare skapar en hel del drama för odlarna. Bland annat jorderodering.

För framtiden är det mycket viktigt att se till vilka druvsorter som är lämpliga och som Lorenzo säger ser han med tillförsikt och glädje fram emot fler korsningar, liknande druvan manzoni bianco (korsning mellan riesling och pinot blanc) eller andra innovationer i exempelvis vingårdsarbetet. Det skulle också vara positivt med en modernisering av de italienska vin-kvalitets-reglerna.

- Ett sätt för oss att framgångsrikt fortsätta arbeta ekologiskt eller biodynamiskt är att druvorna vi arbetar med är motståndskraftiga, konstaterar Lorenzo.

Cesconi menar också att nya korsningar hör framtiden till och att vi alla skulle kunna vara mer öppna inför de utmaningar jordbruket står inför och därför vara mer tillåtande till de förändringar som jordbrukarna prövar sig fram med.

Intressanta synpunkter som i viss mån redan är ett faktum konstaterar undertecknad apropå vinodlingar i södra Sverige och många av de sorter som används på plats. Vem hade kunnat tro att svenska vinproduktion skulle vara lika omfattande som den är i dag, hade vi ställt frågan för bara 15 år sedan.

Cesconi - vinproducent och druvodlare

Cesconis vingårdar är fördelade på två områden, dels i byn Pressano där man odlar på ca 300 m höjd över havet i ett kontinentalt klimat som kännetecknas av stora variationer mellan dag och nattemperatur. Jorden består av uråldrig marin fossil sten och jord, och på plats trivs sorter som gewurtztraminer, pinot blanc, chardonnay, sauvignon blanc och den blå druvan lagrein.

Vid Gardasjön kommer svalkan från sjön, jorden är helt annan än den i Pressano och här räknas jorden mestadels vara alluvial, det vill säga gammal flodbotten (sand, grus och lera) med god dränering. Det passar främst sorterna manzoni bianco, riesling, merlot och cabernet franc. Vad gäller vinifikationen (hur man tillverkar vinerna) använder sig Lorenzo Cesconi av traditionella, beprövade metoder samtidigt som han är öppen för innovativ teknik eller nya synsätt, med utgångspunkt att göra bästa möjliga vin-kvalitet.

Cesconi, vinprovning (våren 2016, Stockholm)

1. Blauwal Trento Brut Riserva 2009, cirka 249 kr (just nu kan man inte köpa vinet i Sverige, annat genom privatimp)

Gul färg. Stor, fruktig doft. Torr, fyllig smak av gul frukt, mogna gula äpplen. Nyanserad och komplex. Stram helhet, små bubblor och fin längd. Superintressant! Blauwal degorgerades (blev av med den andra jästen) 2015 och buteljerades utan liquer de tirage (det vill säga ingen dosage som är en socker och vinblandning).
Betyg: 4

2. Cesconi Manzoni Bianco DOC 2013 (78460), 147 kr

Druvor: manzoni bianco (korsning emllan riesling och pinot blanc)
Färgen är gulgrön. Doften stor och tydligt aromatisk med inslag av citrus. Smaken är torr, medelfyllig och fruktig av gula äpplen, mjuk och avrundad av grapefrukt, tydlig mineralton och en knivsudd citrus. Lång eftersmak.
Mr Manzoni, som var agronom vid universitetet i Conegliani tog fram korsningen manzoni bianco mellan åren 1930-1935 med syfte att skapa en sort vilken skulle vara mer motståndskraftig och bättre anpassad för Trentinos utmanande klimat.

3. Olivar Bianco 2004, 199 kr

Druvor: Pinot bianco, pinot grigio, chardonnay
Gul färg.
Torr, fyllig, stor och fruktig smak. Rik och lätt kärnig av stenfrukt, lätt vaniljton, inslag av nötter en nypa örter. Balanserad.
Omdöme: ung i dag, ge vinet mer tid för att smakerna har en chans att flätas samman.
Producenten säger: vinet behöver mer tid än andra, i jämförelse. Detta är Cesonis toppvin i egna portföljen. Vinet är jäst på ekfat.

4. Trentino Nosiola 2001

Druva: Nosiola, odlas bara i Trentino
Doften är koncentrerad av mineral, smaken är torr, medelfyllig av gul mogen frukt, inslag av persika med en bredare palett av många fler fruktiga nyanser och som möjligen även kommer av att en del av vinet jäst och legat på sin fällning (9 mån) på stora acaciafat. Eftersmaken är krämig, koncentrerad.
Omdöme: unik, superläcker och toppen till mat. Högt belägen vingård, 500 m ö H. gamla stockar.
Betyg: 4+
Röda viner

5. Moratel Rosso Vigneti delle Dolomiti 2011 (78461), 164 kr

Druvor: blandning merlot och lagrein
Doften är kryddig och lätt rökig. Medelfyllig, fruktig, frisk och kärnig av körsbär, vinbär och röd plommonsmak med en knivsudd sötma som av mogna röda bär. Frisk, trevlig eftersmak.
Merlotdruvorna kommer från distriktets södra del, i närheten av Gardasjön där jorden är lerig, vilket passar merlot.
omdöme: Trevligt och personligt vin.
Betyg: 3+

6. Pletter 2013 (79012), 199 kr

Druvor: Lagrein
Blåröd, tät färg. Doften är syrlig av vinbär. Torr, medelfyllig, frisk och fruktig smak med bra spänst, kärnig touch, inslag av svartpeppar, örter och mineral. Fruktiga tanniner ger en mjukare stil.
Betyg: 4