Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325Annons_DeepBlondeAle_Vinbanken_artnr-81325

Chardonnayvin till paella | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

VIN TILL PAELLA. Vin till paella kan vara både vitt eller rött beroende på vilka ingredienser rätten innehåller. Här har vi valt ett vitt vin av chardonnaydruvan.

Att laga Paella är inte svårt men det tar tid och av kocken krävs lite tålamod. Att blötlägga egna bönor kräver framförhållning men annars är tillagningen varken krånglig eller besvärlig. Lön för mödan är den goda smaken av Paella, som också är en perfekt bjudrätt när sällskapet är stort och gästerna är unga som gamla.

Vinet

Cuvée Alexandre Chardonnay 2015 (89321), Casa Lapostolle, Chile, 235 kr (vin finns i beställningssortimentet)

Druvor: Chardonnay
Torr, fyllig smak av mogen gul frukt med en hint av apelsin, generöst fyllig av mogna äpplen och päron, balanserad citrussyra och dito rostad smak men också lätt kryddig av faten. Bra längd.
Omdöme: Härligt, välgjort vin med stor mersmak
+

I i trakten runt Valencia i Spanien lagas paella ofta. Inte ovanligt är att höra diskussioner om ingredienser och exakta tillagningssätt med syfte att kora den “bästa” paellan. Även den goda kvaliteten på vattnet i Valencia sägs bidra till smaken av den “bästa” Paellan…

Recept | Paella a la Valenciana | 6-8 personer

250 g torkade stora vita bönor
1 kyckling, cirka 1-1,5 kg skuren i portionsbitar
salt och nymalen peppar, efter smak
1 dl olivolja
1 stor gul lök, hackad
2 finhackade vitlöksklyftor
4 tomater, skalade urkärnade och hackade
1-1,5 liter kycklingbuljong, alternativt en del vatten och en del buljong, uppvärmd
24 sniglar från burk, avrunna. Färska om det finns
250 g gröna bönor, ansade, förvällda i 3-5 minuter, avrunna
0,5 tsk saffranstrådar, krossade och blötlagda i 2 msk av den avrunna buljongen
2 kvistar färsk rosmarin, hackade
500 g spanskt medelkornigt ris, som Bomba eller Calasparra
citronklyftor

GÖR SÅ HÄR

  • Rensa de vita bönorna. Ta bort evenutella stenar och fula bönor. Skölj bönorna noga och lägg dem i en skål med vatten så det täcker. Låt stå över natten i kylskåpet.
  • Häll av vattnet nästa dag. Lägg bönorna i en kastrull med vatten, cirka 7 cm över bönorna. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud försiktigt tills bönorna är mjuka, cirka 1 tim. Ta kastrullen från värmen, häll av vattnet och ställ åt sidan.
  • Skölj kycklingbitarna, klappa dem torra och salta och peppra. Värm olivoljan i paellapanna (eller i en stor, vid stekpanna). Lägg i kycklingbitarna och bryn runt om cirka 5-8 minuter. Ta upp kycklingen med hålslev, lägg bitarna på ett fat och ställ åt sidan.
  • Lätt lök, vitlök och tomater i oljan som är kvar i stekpannan och stek på medelvärme under omrörning till dess grönsakerna är mjuka, cirka 10 minuter.
    Lägg tillbaka kycklingbitarna i stekpannan, tillsätt buljongen eller buljong och vatten. Sjud utan lock i 10 minuter. Lägg i sniglar, vita bönor, gröna bönor, saffran och buljong, rosmarin och ris. Röd om och koka på medelvärme utan omrörning tills riset är nästan klart och vätskan nästan har kokat in, cirka 20 minuter.
  • Om du vill kan du ställa in pannan i ugnen utan lock, på cirka 150 grader de sista 20 minuterna.
  • Kontrollera hela tiden att det inte bränner vid eller kokar för snabbt. Ta pannan från värmen när riset är nästan klart. Riset kokar klart i eftervärmen, samtidigt som vätskan kokar in. Lägg på locket och låt stå i 5-10 minuter.
  • Servera paellan varm, direkt ur pannan. Garnera med citronklyftor.

Måndagsmatchen

Måndagsmatchen – Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Gå direkt till kategori Måndagsmatchen för fler förslag på goda mat och vintips!

Lämna ett svar