vin-till-paella-vinbanken

Vin till Paella | Topp 10

Favoritmarkera

VIN TILL PAELLA. Topp 10 listan innehåller vardera, fem röda och fem vita viner då paella passar lika bra till båda.

De röda vinerna är lätt kärnfruktiga med örtiga inslag. De vita vinerna är smakrika, dito örtiga och gärna med ett uns fetma. Har vinet fatkaraktär finns inslaget i bakgrunden snarare än att smaken är påtagligt ekig.

Paella kan tillagas med olika råvaror och rätten är egentligen inte så känslig för om man ”byter ut” någon av ingredienserna. Att vara kreativ och använda vad man har är helt ok. Traditionellt ingår kanin i receptet, vilket möjligen inte är ett favorit-val i Sverige. Paella ska tillagas i en vid panna, det är egentligen mer viktigt än vilka råvarorna är, utöver riset såklart.

Paella är Andaluciens paradrätt och i Valencia kan den som vill prova paella få sitt lystmäte stillat. Kommer man “bara” så långt som till att besöka Barcelona är Restaurant 7 Portes den rätta att besöka för paella. Tänk på att restaurangen är populär och under helgen är det förmodligen kö. Prisnivån är medium.

Bästa vinet till paella har tydlig smak, fruktigt men inte alltför frisk och krispigt. Snarare söker man en bred stil med inslag av örter och möjligen en lätt gnutta fatkaraktär (för den nötiga smakens skull).

Att leta efter rätt vin med utgångspunkt av område är ett sätt. Således är viner från södra Frankrike, italienska Soave och Trentino, alternativt och kanske mest självklara är de vita spanska vinerna från svala områden intressanta. Leta efter vin av druvan godello exempelvis.

Topp 10 vin | Vin till paella, vita viner

BETYG FYRA

betyg 3 av 5
  • Côtes du Rhône Blanc 2015 (71947), E Guigal, Frankrike, 109 kr

    Smak: Torrt, medelfylligt fruktigt vin av mogna päron och citrus, tydligt kryddig, lätt örtig med bra eftersmak och viss bredd i smaken. Grrrym!

  • Château Coucheroy 2011 (4136), André Lurton, Graves Frankrike, 128 kr

    Druvor: Sauvignon blanc
    Smak: Torr, medelfyllig frisk och elegant av mogna äpplen, vinbär och citrussyra. Lätta inslag av fat ger vinet en avslutande nötighet.
    Omdöme: Härligt, klassiskt vitt vin med örtig smakkänsla.

  • Sereole Soave 2014 (79550), Bertani, Soave Veneto Italien, 128 kr

    Druvor: Garganega
    Smak: Torr, medelfyllig och fruktig smak av persika, gråpäron, örter och citrusskal. Tydligt örtig, bra längd!
    Omdöme: Friskt, smakrikt vitt vin, passar lika bra för mat som prat!

  • Domaine Cauhapé Sève d’Automne 2013 (99572), Jurançon Sec Frankrike, 179 kr

    Druvor: 70% gros manseng, 30% petit manseng
    Smak: Torr, medelfyllig. Gul, söt frukt, smak av honung, gula äpplen och päron, inslag av örter. Lättsam fetma.
    Omdöme: Fräck! Personlig och läcker, kommer passa utmärkt till det ljusa köttet.

  • Saint-Aubin Vielles Vignes 2015 (5569), Domaine Roux Père & Fils, Frankrike, 209 kr

    Druvor: Chardonnay
    Smak: Torr och fyllig. Gulfruktig, mogen med tropiska drag, en lätt fetma och rostad, lång eftersmak. Finvin-valet i detta sammanhang!

Vin till paella, röda viner

BETYG FYRA

betyg 3 av 5
  • Conde de Valdemar Crianza 2011 (12659), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 79 kr

    Druvor: 80% tempranillo, 20% mazuelo
    Smak: Russin och fikonsmak, bra helhet mörk frukt, fin längd.
    Omdöme: Toppval i låg prisklass!

  • Viña Herminia 2015 (12615), Viña Herminia, Rioja Spanien, 79 kr

    Druvor: Tempranillo
    Smak: Medelfyllig. Bär och frukt, mjuk och rund med trevlig längd.
    Omdöme: Frisk och fräsch!

  • Cameleon Selection Cabernet Sauvignon 2016 (6518), Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr

    Druvor: Cabernet sauvignon
    Smak: Medelfyllig, röd frukt, frisk äppeltouch, kryddig och örtig smak, av vanilj och lite choklad. Fruktiga tanniner och bra längd.
    Omdöme: Möjligen vinet med tydligaste fatinslaget bland dessa 10. Då fruktsmaken är tydlig och spänstig menar jag att kombinationen kan lyckas.

  • Marqués de Murrieta Reserva 2012 (2612), Marqués de Murrieta, Rioja Spanien, 149 kr

    Druvor: 89% tempranillo, 5% mazuelo, 4% graciano och 2% garnacha
    Smak: Lätt. Mörk frukt, elegant längd.
    Omdöme: Alltid bra vin, här i lättare årgång med frisk elegans som ledstjärna.

  • Moulin à Vent 2014 (95407), Maison Louis Jadot/Château des Jacques, Beaujolais Frankrike, 179 kr

    Druvor: Gamay
    Smak: Medelfyllig.Fruktig, röd och blå noter, mycket spänstig, lätt kärnig, tydligt rostad med frisk fruktig längd.
    Omdöme: Bra val från område och druva, fruktigt frisk.
    Passar också till: Fläsk, fågel eller till charkuterier och patéer.

Vi har kategoriserat detta inlägg under kött men också skaldjur, bara för att du kan välja ingredienserna själv.

Recept på paella

Chardonnayvin till paella | Måndagsmatchen

Chardonnayvin till paella | Måndagsmatchen

Kommentera