Vin till fläskfilé | Topp 10

Favoritmarkera

VIN TILL FLÄSKFILÉ. Gris och fläskkött kan tillagas på många sätt. En bra tumregel är att söka vin bland de medelfylliga och balanserat friska för att kombinera med fläskköttets ofta täta textur.

Örter av alla slag är utmärkta smakbryggor. Matcha mat med vin med utgångspunkt i tillagning och vilka råvarorna i receptet är. Har vinet bärsötma, sök en söt kombinationspartner, finns smak av örter förstärk gärna karaktären, och är vinet i den syrligare smakskalan kan rätten med tillbehör gärna vara “fet”.

TOPP 10 | Vin till fläskfilé

BETYG FYRA MYNT

  • Cameleon Selection Malbec 2016 (6581), Domaine Bousquet, Mendoza Argentina, 90 kr

    Smak: Medelfyllig. Fruktig av röda, mogna plommon, körsbär, tydligt örtig, touch av mynta och tobak. Bra längd. Supertrevlig, friskt fruktigt vinköp!
    Omdöme: Ett vin som rekommenderas till grillat kött, nöt främst, men som vi tycker fungerar precis lika bra till gris eftersom fruktsyra ger en lätthet i smaken som matchar fläskkött. Toppval när du serverar ”grillat”.

  • Pinot Noir Trocken 2015 (2766), Weinhaus am Kaiserbaum, Pfalz Tyskland, 100 kr

    Smak: Medelfyllig. Bärig, sammetslen smak, tydligt kärnig, örtig och kryddig. Röda bär som hallon ger en mjuk eftersmak. God, välgjord och druvtypisk.
    Omdöme: Fantastiskt prisvärt pinot norvin från Tyskland. Rekommenderar recept av modernare slag, plocka upp en sötma, kan komma från kokos, av rotfrukter eller andra ingredienser. Alla tillagningar förutom grilla, tänker vi spontant.

  • Regina Viarum Mencia 2015 (2797), Ribeira Sacra Spanien, 111 kr

    Smak: Medelfyllig. Röd och blå frukt, tydlig plommonsmak, frisk och spänstig syra, medelstrama tanniner, saftig eftersmak med stil och karaktär. Supertrevlig i skön vardagsstil, lägg till en touch personlighet.
    Omdöme: Detta vin kan lika gärna serveras till nötkött. Men fruktsyran är hög varför vi provar till fläskrätt som lagats med matchande ingredienser. Prova!

BETYG TRE MYNT

  • Cacadu Ridge Bin 14 Cabernet sauvignon Shiraz 2015 (2010), South Eastern Australia Australien, 70 kr

    Smak: Medelfyllig. Sötbärig smak, inslag av fat. Okomplicerad och vardagstrevligt rött vin.
    Omdöme: Vardagsvin i tiden och gärna till fläskrätter.

  • Periquita Original 2015 (2574), José Maria da Fonseca, Península de Setúbal Portugal, 70 kr

    Smak: Medelfyllig. Fruktig, lätt kärnig, något kryddig med stramare tanniner. Lätt torkade fruktinslag. Trevlig, på ett jordnära, ursprungstrevligt sätt.
    Omdöme: Perfekt till vardagsrätter som pasta med fläskfärssås alternativt vego med bönor.

  • Faustino VII 2014 (22662), Faustino Martínez, Rioja Spanien, 80 kr

    Smak: Medelfyllig, utvecklad smak av röd frukt, örter och fat. Möjligen lite kort i eftersmaken men det förminskar inte upplevelsen av ”god”!
    Omdöme: Perfekt vinval till fläskragú.

  • Imperial Pinot Noir 2015 (2974), Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland, 80 kr

    Smak: Medelfyllig. Frisk, bärig smak av mogna björnbär, en knivsudd solmogna skogshallon, blyerts och fat. Trevlig, lättsamt och skönt drickvänligt vin.
    Omdöme: Här är ett mer klassiskt ”fläskvin” som när man tar ut svängarna också passar utmärkt till fisk när tillagning rödvinanpassas (bacon, svamp, rotsak och liknande).

  • Côtes-du-Rhône Reserve 2015 (6018), Pellerin, Côtes du Rhône Frankrike, 80 kr

    Smak: Medelfyllig. Stram av lakrits, kryddig, örtig och mörk frukt. Stramare tanniner. Budgetval med de rätta smakuttrycken för område och druva.
    Omdöme: Till fläskrätter med mustig smak och gärna en gryta där lagerblad ingår i receptet.

  • Villa Puccini 2014 (32417), Villa Puccini, Toscana Italien, 90 kr

    Smak: Medelfyllig. Fruktig, röda mogna körsbär, mjuka tanniner, bra syra, fin längd. Supertrevligt, smakrikt vin för liten peng.
    Omdöme: Smakrikare vin till fläskkött. Välj tillagning utifrån det. Ragú eller fläskfilet i ugn serverad med cognacsflamberad smålök och svamp.

  • Tacchetto Bardolino Classico 2014 (92305), Guerrieri Rizzardi, Bardolino Classico Italien, 109 kr

    Smak: Medelfyllig. Frisk, körsbärskärnig och stramt syrlig. Syrlig, stramt kärning enligt vinets ursprungstypicitet. Härligt, bäst till mat.
    Omdöme: Detta borde vara vinet framför andra när lufttorkade charkuterier serveras. Förstärk med olivolja, bröd och andra tilltugg.
    Villard Pinot Noir Expresión Reserve 2015 (90471), Villard Fine Wines, Casablanca Chile, 130 kr
    Smak: Medelfyllig. Röda bär, smak av körsbär och plommon, inslag av hallon, tydligt bitter av fat. Lätt bitterhet smakar av kakao och choklad i eftersmaken. Serveras till mat.
    Omdöme: Wokad fläskrätt för mustig smak.
    Lanseras: 3 febr 2017

Recept | Örtbakad grissida och filé med ugnsbakad färskpotatis och jordgubbssalsa |
4 portioner

300 g fläskfilé
salt och malen vitpeppar

Sida med örtmix
300 g färskt sidfläsk utan svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
1 kruksallat
½ tråg rucolablad (70 g)
1 kruka färsk basilika
2 vitlökskyftor, skalade
½ dl olivolja
salt och malen vitpeppar

Recept | Jordgubbssalsa

300 g jordgubbar
1 schalottenlök, finhackad
½ röd chili, hackad
salt och svartpeppar

Recept | Ugnsbakad färskpotatis

750 g färskpotatis, tvättad
4 kvistar färsk timjan, repade
1 msk olivolja
300 g zucchini, tjockt skivad
3 vårlökar, i bitar
250 g sockerärter
flingsalt och grovmalen svartpeppar

Gör så här

  • Jordgubbssalsa: Mosa jordgubbarna grovt med gaffel. Tillsätt lök, chili och kryddor. Ställ kallt.
  • Värm ugnen till 175°. Krydda filén med salt och peppar och stek i ugn till innertemperatur 65°, ca 25 minuter. Låt köttet vila i smörpapper till servering.
  • Ugnsbakad färskpotatis med grönsaker: Höj ugnstemperaturen till 200°. Lägg potatisen i en ugnssäker form och strö över timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Tillsätt zucchini, vårlök och ärter efter halva tiden. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.
  • Sida med örtmix: Mixa sallat, rucola, basilika och vitlök. Tillsätt oljan lite i sänder. Krydda med salt och peppar. Lägg fläsket i en ugnssäker form. Täck ovansidan med örtmixen och stek i ugn 200° ca 20 minuter.
  • Skär fläskfilén i 2 cm tjocka skivor. Värm filéskivorna i ugnen ca 5 minuter före servering.

Du behöver också
mixer
Servering
Skär sidan i serveringsportioner. Lägg upp sida, fläskfilé, potatis med grönsaker på tallrikar. Servera med jordgubssalsan.

Recept: Svenskt kött
Foto: Arne Adler

Kommentera

  1. Åke Andersson
    1 februari 2017

    Hej Elke
    Läste receptet Örtbakad grissida och filé med vintips, kul att ni tar med det två av de tre? Tyska Pinot Noir:erna (i ordinarie sortimentet)
    Pinot Noir Weinhaus am Kaiserbaum, Pfalz
    och Imperial Pinot Noir Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz
    Vi har vänner i Freiburg som tidigt bjudit Tyska PN, numera går jag ofta till den lilla hyllan Tyska rödviner, gillar dem så mycket att de riskerar bli uttjatade eller ger utslag..
    Hälsningar Åke Andersson

    • Redaktör
      1 februari 2017

      Hejsan Åke,
      De tyska pinoterna vinner terräng och de har under bara senaste två åren, generellt, lyckats dra ned på faten. Bra årgångar spelar också in. Just nu går jag om inte all-in-tysk-pinot så i a f gärna! 🙂

  2. Inger Häggström
    19 februari 2017

    Hej, hej!
    Jag har med förtjusning konsumerat Imperial PN Ruppertsberger de senaste veckorna! Bryter mitt Cotes du Rhonemönster – på ett trevligt sätt. Har rekommenderat vinet till flera vänner!
    Hälsn Inger Häggström i Flemingsberg (Huddinge)

    • Redaktör
      19 februari 2017

      Hej Inger, Trevligt och superkul att du hör av dig! 🙂