vin-till-raclette-vinbanken

Vin till raclette | Topp 10

Favoritmarkera

VIN TILL RACLETTE.  Den schweiziska osträtten är rik och mastig, en perfekt vinterrätt för Alpernas hårt kroppsarbetande invånare och skidåkare. Vin till raclette måste ha kraft, men ska inte vara tufft, som bäst ska vinet smaka av örter.

Vinerna från region Savoia passar perfekt in på beskrivningen, örtigt, men de finns inte ens på Systembolaget där en snabb sökning ger träff på amarone, och en producent vars viner heter Savoia. Märkligt.

Vitt vin till raclette

Liknande vinsmaker som från Savoia hittar man i vin från Jura. Söker du något mer uppskruvade, snygga vita vinval letar man snarare i Bourgognes mest södra AOP Mâconnais och gärna i by-appellationen Pouilly-Fuisse. Se bara till att plocka vinerna som har en rustik approach. Prova även de vita vinerna från Rhônedalen. Bra druvor till “raclette” är vita rhôneblandningar och chardonnay.

Rött vin till raclette

Röda viner fungerar dito utmärkt till raclette men då är det viktigt att tänka på – det måste finnas syra i kombination med bra frukt. Inte oväntat är därför pinot noirvin vanligt förekommande i rekommendation till raclette. Var däremot uppmärksam på pinot noir från nya världen då de har en tendens att gå vilda av både alkohol och fat. Då är de inte bra matcher. Däremot fungerar Beaujolaisvin med lite “frukt-tryck” alldeles utmärkt. I Beaujolais måste man kolla att vinerna inte blir för lätta, prova exempelvis något från Julienas. Röda viner från Loire är för en cabernet francbeundrare som undertecknad utmärkta till raclette. Blå druvor som kvalar in i raclette-racet är pinot noir, gamay och cabernet franc.

Vitt vin till raclette | Topp 10

Côtes du Rhône Blanc 2015 (71947), E Guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 110 kr
Druvor: 65% viognier, 15% rousanne, 8% marsanne, 8% clairette, 2% bourboulenc, 2% vit grenache
Torr, medelfyllig. Kryddig och lätt örtig, gul fruktsmak, inslag av päron, persika och gula äpplen. Len och mjuk struktur.

Paul Blanck Chasselas 2014 (70914), Alsace Frankrike, 140 kr
Druvor: Chasselas
Torr till halvtorrt medelfylligt vin som smakar mycket av gul frukt, persika och gula äpplen, en hint av nötter och örter samt bra syra. Balanserad.

Sant’Antimo Pinot Grigio 2015 (85285), Tenuta Col d’Orcia, Toskana Italien, 150 kr. EKO
Druvor: Pinot gris
Torrt, friskt medel/fylligt vin med smak av äpple- och päronfruktig, bra fräschör, inslag av örter och lång, smakrik eftersmak.

Côtes du Jura Chardonnay 2013 (2327), Maison Rijckaert, Côtes du Jura Frankrike, 150 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, lite nötig smak med mjuk rondör.
Omdöme: Mjuk och gulfruktig, modern från ursprung.

Domaine Cauhapé Sève d’Automne 2013 (99572), Domaine Cauhapé, Jurançon Sec Frankrike, 180 kr
Druvor: 70% gros manseng, 30% petit manseng
Smak: Torr, medelfyllig. Gul, söt frukt, smak av honung, gula äpplen och päron, inslag av örter. Lättsam fetma.
Omdöme: Fräck! Personlig och läcker. Toppval till raclette.

Röda viner till raclette

Les Pious Côtes du Rhône 2015 (2469), Remi Pouizin, Côtes du Rhône Frankrike, 90 kr. Bra val i PET-flaska.
Druvor: Grenache, syrah
Smak: Medelfyllig. Bärig, frisk sötma, kryddig smak av björnbär och örter
Omdöme: Lättsam vinstil från ursprung.

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2013 (2850), Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 110 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah
Smak: Fyllig. Nyanserad. Mörkröd frukt, lätt kärnig, inslag av örter och fat, lätt violton. Koncentrerad, bra eftersmak.
Omdöme: Välgjort, mycket bra vin med extra allt. Det mest spännande röda valet till raclette!

Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2014 (3626), Château Plantier, Saint-Estèphe Frankrike, 130 kr för 375 ml
Druvor: 63 % cabernet sauvignon
Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörk ton, tydligt stram och kärnig, lätt viol, choklad och körsbärssmak.
Omdöme: Suveränt vin i ungdomsstil a la dricka vin efter maten, utan att vara inpackad i sötma.

Château des Jaques Moulin à Vent 2014 (95407), Maison Louis Jadot/Château des Jacques, Beaujolais Frankrike, 179 kr

Druvor: Gamay
Smak: Medelfyllig. Fruktig, röd och blå noter, mycket spänstig, lätt kärnig, tydligt rostad med frisk fruktig längd.
Omdöme: Bra val från område och druva, fruktigt frisk.
Passar till: Fläsk, fågel eller till charkuterier och patéer.

Clos de l´Echo Couly-Dutheil 2014 (90343), Couly-Dutheil, Chinon Frankrike, 220 kr
Druvor: Cabernet franc.
Smak: Fyllig. Mörka bär, mogna vinbär, tydligt örtig, inslag av gräs. Eldig längd.
Omdöme: Modern alt varm årgångsvariation i annars sval vinstil. Udda för alla som kan producentens historia, för alla oss andra generös och bra.
Betyg: 3

Bild: Kul och bra site med koll på matställen i New York: grubstreet.com

Kommentera