vin-till-fisksoppa-rouille-vinbanken

Vin till fisksoppa | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

FISKSOPPA. Denna sydfranska fisksoppa smakar härligt mustigt till vardags och är enkel att laga med rester, av kokt eller stekt fisk. Veckans snygga val är en Pouilly-Fumé, den andra en vit trotjänare. 

Ät nyttigare men glöm inte att njuta är Tareq Taylors filosofi. När han lagar mat i programmet Trädgårdstisdag ser det så enkelt, gott och nyttigt ut. Boken, Mat som gör gott – Ny vardag med Tareq Taylor med foto av Peter Carlsson går i samma anda, gärna nyttigt och det ska vara gott att äta och leva. Läs gärna hela bokrecensionen. Recept och bild i detta inlägg är hämtade ur boken.
vin-till-fisksoppa

Vinet

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2015 (2227), Fournier, Pouilly Fumé Frankrike, 155 kr
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och äpplen, mogen citrus, örter och mineral. Lång eftersmak. Härligt vin! Användbar och frisk.
Betyg: 4+

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2016 (78967), Ampelidae, Val de Loire Frankrike, 100 kr
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk, äpplen, päron, balanserad syra, lätt örtig. Frisk eftersmak.
Omdöme: Härlig, läcker och fräsch. Klockren.
Betyg: 4+

Recept | Sydfransk fisksoppa med Rouille | 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 palsternacka
0,5 röd chili
2 stjälkar bladselleri
1 pkt saffran, 0,5 g
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater (ca 400 gr)
6 dl vatten
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
300 g blandad skinn- och benfri vit fisk
4 lagerblad
1 krm cayennepeppar (ej nödvändig)
500 g färska blåmusslor

Recept | Rouille |

2-3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 pkt saffran, 0,5 g
1 äggula
saften från 0,5 citron
ca 1 dl mild olivolja
salt och nymald svartpeppar


Gör så här

  • Skala, koka och pressa potatisen till rouillen. Skala och riv eller pressa vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Rör samman potatis, vitlök, saffran, chili och äggula. Tillsätt citronsaft och vispa ner olivoljan i en tunn och jämn strule till en majonnäs. Smak av med salt och peppar.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skala palsternackan och tärna den fint. Kärna ur och finhacka chilin. Skär bladsellerin i tunna skivor.
  • Stek lök, vitlök, palsternacka, chili, selleri och saffran i olja i en stor kastrull i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt vin, tomater och vatten och låt koka upp. Salta och peppra.
  • Lägg i fisk och lagerblad och åt koka i cirka 10 minuter. Till dess att fisk är precis sönderkokt och grönsakerna mjuka. Vispa ihop alltsammans och smak av, ska smak av en liten hetta. Tillsätt cayennepeppar om nödvändigt.
  • Skölj och ansa blåmusslorna och ta bort skägget. Släng alla musslor som är trasiga eller som inte stänger sig när du klämmer på dem.
  • Häll ner musslorna i soppan. Koka dem cirka 5 minuter under omrörning tills de har öppnat sig. Kasta alla musslor som förblir stängda.
  • Servera soppan varm, med rouille och brödkrutonger.

Kommentera