vin-till-paskmat-paskbuffee-paskbord-vinbanken

Bästa vinerna till Påskmaten

Favoritmarkera

VIN TILL PÅSKMAT. Vinbanken har valt de bästa vinerna till påskmaten. Sill, lax och lamm serveras till påskbuffé men påskbordet innehåller förmodligen även sparris och söta godsaker.

Vin till påskbuffé och påskbordet spänner över hela linjen och smaken går från torr till söt. Vinerna är rosa, vita, röda eller gyllengula i färgen.

Här är förslag som matchar från fördrink till påskbordets sötsaker. Som alkoholfritt alternativ vill vi slå ett slag för påskmust vidare till de torrare valen bland de svenska äppelmusterna. Skippa alkoholfria viner-de är för söta och trista!

Fördrink till påsk

Vinbanken satsar på rosévin. Välj med omsorg. Tänk på att vin som serveras innan en måltid när som bäst, inte är sött. Ju mer syra vinet har, desto stramare munkänsla, rikligare salivproduktion och större matsug kommer du uppleva.

Förslag på tilltugg:
10 enkla drinktilltugg eller varför inte satsa på vegetariska snittar?

Torra roséviner till Påskmingel

1. Mulderbosch Rosé 2016 (6077), Mulderbosch Vineyards, Sydafrika, 85 kr

Torr, medelfyllig frisk smak av röda bär med inslag av örter. Fräsch!
Betyg: 3+

2. Camelon Malbec Cabernet Rosé 2016 (6570), Domaine Bousquet, Argentina, 209 kr för 3L Box

Ett rosévin av druvblandningen malbec, cabernet sauvignon, pinot noir och pinot gris.
Färgen är blek, rosa. Doften liten av bär. Smaken är torr, lite bärsyrlig och en mix av blå och röda bärtoner. Lättsam eftersmak. Stilen är torr och passar till ”ätbart”, det är plus i betyget. Enkelt vin med den äran men bra i storpack för alla med många gäster och tillfällen när “box” är helt rätt.
Betyg: 3+

Vill du läsa mer om Domaine Bousquets viner, se senaste artikel
Domaine Bousquet | Portföljprovning med ägare och VD Labid Alameri

Bästa drycken till sill är öl och snaps

God snaps till påskbordet är ex. Lysholm Linie Aquavit alternativt distinkt annan stil, prova Rånäs Brännvin (citrus) eller Läckö Slottsaquavit (dill). Öl till Påsk är ljus. Rekommendationen är en lageröl med medelstor beska.

Vitt vin till påskbufféns lax

Lax kan tillagas på många sätt och även ges varierande smaksättning.

  • Till kall inkokt lax med kokt potatis passar det utmärkt med ett vitt, torrt frisk vin.
  • Till den saltare, sötare och syrligare gravade laxen passar ett halvtorrt, friskt och gulfruktigt vitt vin.
  • Till rökt lax rekommenderas ett vitt, torrt, druvigt blommigt vin.
  • Till sushi kan man välja ett rosévin med aningen sötma.
  • Till grillad lax ett torrt vin av chardonnaydruvan med rostad fatsmak.

1. Palazzo Mio Grillo 2016 (6384), Sicilien, 59 kr. EKO.

Vinet är torrt, medelfylligt gulfruktigt av mogna äpplen och vita päron, lätt aromatiskt och lätt blommig, aningen bredare och med trevlig fruktsyra och eftersmak.
Betyg: 4

2. Vicar’s Choice 2015 (6317), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 92 kr

Druvor: Pinot gris, riesling och gewürztraminer.
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, av söt aprikos, mogna äpplen, bra och lång eftersmak med lätt krydda. Supertrevlig.
Betyg: 4

3. A Christmann 2015 (5882), Pfalz Tyskland, 139 kr

Frisk doft av äpplen och citrus. Smaken är torr, medelfyllig, friskt grönfruktig med inslag av citrus, grape och en gnutta mineral. Bra eftersmak.
Betyg: 4

4. Chablis Premier Cru Grand Cuvée 2015 (6237), La Chablisienne, Frankrike, 179 kr

Torr, fyllig och fruktig av mogna gröna äpplen och päron, inslag av örter som timjan. Balanserad, mediumrostad och elegant lång eftersmak.
Betyg: 4

Vitt vin till sparris

Vin som passar sparris ska matcha primören, inte överglänsa den. Tillagning och tillbehör spelar en avgörande roll för dryckesvalet. Tänk på att syra i maten möter dito syrligt vin perfekt. Sparris är inte syrlig. Klassisk rekommendation är tyska rieslingviner med aningen, liten sötma. Vidare är pinot blanc’er bra val men även pinot gris. Kolla ursprung och smakbeskrivning och välj bort parfymerade och tydligt söta vinsmaker.

Sparris med feta Hollandaisen behöver möta vin med mer kraft och tryck i smaken. Örter i såser eller tillagning kan fångas upp av liknande aromer i vinet. Enklast är att servera sparris med parmesan och en god olivolja, till det passar mediumrostade viner av chardonnay.

Nyfikna satsar på örtiga viner från distrikt som Soave eller specifikt av druvor som spansk verdejo, tysk kerner eller italiensk vermentino.

Vinbanken frågade Sparrisfestivalens grundare, Hansuno Krisch om råd för att hitta det optimala sparrisvinet,

Till sparris passar vin av silvanerdruvan som handen i handsken. Silvanervin är generellt ej så syrarika och står för en mildare vinsmak. Är tillbehör och tillagningen av sparrisen av kraftigare slaget måste det däremot till ett vin av liknande kaliber. Prova gärna en tysk grauburgunder (pinot gris) eller varför inte ett vin av rivanerdruvan“.

Vinegrettestilen, den syrliga sparrisrätten

1. Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2015 (72093), Pfalz Tyskland, 129 kr

Druvor: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Stramsyrlig, lätt äppelton, fläder och citron samt en knivsudd mineral.
Omdöme: Fint rieslingvin när som bäst. Årgången är topprankad!
Betyg: 4

Den gratinerade eller vita sås-sparrisrätten

2. Juliusspital Würzburger Silvaner 2015 (6708), Franken Tyskland, 149 kr

Torr, medelfyllig. Smakrik, gul och vit frukt av gula päron och äpplen, mogen citrus. Bra längd.
Omdöme: Smaken är tydlig, har längd och bredd.
Betyg: 4

Rött vin till påskbordets lamm

Vi har utgått från lammstek. Och få maträtter passar lika bra till rött vin. Oavsett om du kryddar sparsmakat, kanske med en gnutta vitlök eller mer distinkt med citron och persilja, alternativt rosmarin bör vinet vara smakrikt, ha drag av tanninstram kärvhet och helst sköna örtkryddiga smaknoter. Lufta alla vinerna innan servering då de kommer öppna upp och visa sig från sin bästa sida.

1. Campos de Luz Garnacha 2015 (2718), Bodegas Esteban Martin, Cariñena Spanien, 59 kr

Medelfylligt vin. Smak av mörk frukt, läder, örter, fat och med inslag av torkad aprikos och en hint russin. Bra val för liten peng!
Betyg: 4

2. Alto Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Merlot Petit Verdot 2015 (2441), Alto Estate, Stellenbosch Sydafrika, 79 kr för 375 ml. OBS, liten flaska!

Smak: Medel/fyllig. Fruktigt mogen, nyanserad, inslag av bär, örter, fat och tobak. Nyanserad. Toppvin i liten butelj!
Betyg: 4

3. Allegrini Palazzo della Torre 2013 (74997), Veronese Italien, 149 kr

Färgen är mörk, tät blåviolett. Doften kärnigt spänstig av mörk frukt. Vinet är fylligt, fruktigt och spänstigt kärnigt av mogna körsbär, touch av torkad apelsin, inslag av kryddor, fat och lite tobak. Strukturerad och nyanserad och när som här i den nya årgången, grymt bra vinval.
Betyg: 4+

4. Crozes-Hermitage Les Launes 2014 (2800), Delas, Crozes-Hermitage Frankrike, 155 kr

Fyllig. Fruktig av mörka plommon, inslag av örter, kryddor, strama tanniner och en touch av viol.
Nyanserad. Riktigt bra vinval från Crozes-Hermitage av säker producent Delas.
Betyg: 4

5. Brunello di Montalcino Poggio Nero 2011 (75421), Mare Magnum, Italien, 219 kr

Fyllig. Stram, kärnig, örtig smak av kryddor, mörk frukt, inslag av fat. Balanserad och smakrik.
Omdöme: Nyanserad. Finvin för budgetpeng (i jämförelse till andra från ursprung)! Detta vin håller sig inte mer än 1-2 dagar när flaskan är öppnad. Anledningen torde vara att det är i sin bästa form, just nu.
Betyg: 4+

6. Côte-Rôtie Brune et Blonde Guigal 2012 (91362), E Guigal, Frankrike, 400 kr

Fyllig. Mörk frukt, söta bär som mogna björnbär och hallon, tydligt örtig, lätt krydda, inslag av fat. Viol, tobak, lakrits och fat. Lång eftersmak. Ovanligt tillgänglig, fruktigt munvattnande. Lång eftersmak. Guigal är en av många favo-producenter, då de är okuvligt stil- och ursprungstrogna!
Betyg: 4+

Rött påskvin i box

Monlusso Barbera 2015 (2388), Antica Cantina Di Calosso, Piemonte Italien, 243 kr för 3L

Här ett av de nyare tillskotten bland röda boxviner. Och att välja boxvin efter tappdatum är, som ni vet, en stående rekommendation.
Färgen är blåröd, doften bärig med blyga vaniljtoner. Vinet är medelfylligt, smakar av röd och blå frukt, lite kärnigt med balanserade tanniner och inslag av örter och viol.
Betyg: 3+

Sött vitt vin till påskdessert

Här väljer vi vin i samma nyans som godisbordet. Det vill säga mer av mjölkchoklad och framförallt gula, ljusa färgnyanser. Marsipan i alla former (förutom när i kombination med den mörkaste chokladen) torde ge klockrena smakkombinationer.

1. Castelnau de Suduiraut 2011 (3690), Sauternes Frankrike, 159 kr för 375 ml

Gul, gyllengul färg. Doft av aprikos, fikon och honung. Smaken är söt, medelfyllig av solmogen frukt, torkade aprikoser med inslag av honung och örter.
Betyg: 4
Servera till: grönmögelost. Söta desserter med tropisk smak, bakverk eller vit chokladdessert med söta frukter eller bär. Prova gärna till spettekaka. Eller påskbordets smågodis av marsipan.

2. Samos Vin Doux 2015 (4633), Union des Coopératives Samos, Grekland, 94 kr

Färgen är gyllengul. Doften söt av russin. Smaken är söt, medel/fyllig, druvig av aprikos, russin, fläder och fikon.
Betyg: 3+
Servera till: Balanserad fruktsyra, gör sig också bra till desserter med frukt, söt färsk frukt eller till marsipangodiset.

Inspiration, se Karins påskmeny: Påskmat med vinförslag

Huvudbild: diluca.se, ZETA Fernando di Luca

Kommentera