Antano-Crianza-vinbanken-1410x165px_JPGAntanoCrianza-vinbanken-350x300px_JPG

Topp 10 | Vin till varmrökt lax

Favoritmarkera

VIN TILL VARMRÖKT LAX. Varmrökt lax äts ofta kall, ibland ljummen. Vi har utgått från en bred och tydlig smak av rök när vi valt vinerna för Topp 10-listan, vin till varmrökt lax.

Den rökiga smaken i laxen är mer eller mindre framträdande, beroende på vem som rökt fisken eller vem tillverkaren är. Rökta livsmedel innehåller i regel den femte grundsmaken, umami. Krockar umami med en utmanare kan man känna av en metallisk bismak.

NY LISTA: VITT VIN TILL LAX, april 2019.

Att servera en krämig, fet, oljig sås till den varmrökta laxen är därför helt rätt då man balanserar beska bismaker i maten.

Den varmrökta laxen är säkert även salt vilket minskar upplevelsen av syra och bitterhet i vinet precis som att salt dämpar umami. Sälta förstärker vinets fyllighet och sötma.

I denna lista har jag valt att leta efter smakrika, mogna eller breda (varmare växtplats) viner från framförallt Tyskland, Alsace (Frankrike) och Österrike. Druvorna är främst riesling, pinot gris och gewürztraminer men en utmanare från Sydafrika av chenin blancdruvan måste vi också test.

BS betyder att vinet ligger i beställningssortimentet.

Topp 10 | Vin till varmrökt lax

 • Vicar’s Choice 2015 (6317). BS

  Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 92 kr
  Druvor: Pinot gris, riesling och gewürztraminer.
  Torr och medelfyllig. Fruktig smak av söt aprikos, mogna äpplen, bra och lång eftersmak plus en lätt krydda. Supertrevligt vin med festlig och för laxen, klockren druvblandning.
  Betyg: 4

 • Allesverloren Chenin Blanc 2016 (75986), BS.

  Allesverloren Wine Estate, Swartland Frankrike, 99 kr
  Druvor: Chenin blanc
  Torr, medelfyllig och gulfruktig, tropisk touch, mogen citrus. Lätt kryddighet och en aning, aning fetma. Bra längd, gott vin som jag vill prova till den laxen i alla fall…
  Betyg: 4

 • Win Win Riesling Trocken 2016 (79394)

  Von Winning, Pfalz Tyskland, 129 kr
  Druvor: Riesling
  Smak: Torr, medelfyllig, moget grönfruktigt äppelsmakande vin med inslag av grape och citrus.
  Detta vin kan man a) spara ett år eller två för kommande varmrökta-lax-middagar eller b) se till att rätten får en frisk stuns av syrliga tillbehör, sallad med vinegrette, eller salta laxen.
  Betyg: 4

 • Bründlmayer Grüner Veltliner 2015 (2910)

  Bründlmayer, Kamptal Österrike, 131 kr
  Druvor: Grüner veltliner
  Torr, medelfyllig och koncentrerat vit och grönfruktig smak med kryddig touch och smak av örter. Koncentrerad och elegant.
  Betyg: 4

 • A Christmann 2015 (5882)

  A Christmann, Pfalz Tyskland, 139 kr
  Druvor: Riesling
  Smaken är torr, smakrikt medelfyllig, frisk och grönfruktig med inslag av citrus, grape och en gnutta mineral. Bra eftersmak och med rund avslutning, druvig touch. Kraftfull i sin ändå, eleganta smakstil.
  Betyg: 4

 • Trimbach Gewurztraminer 2014 (82156), BS

  Trimbach, Alsace Frankrike, 169 kr
  Druvor: Gewurztraminer
  Torr och fyllig, aningen parfymerad smak av gula frukter, exotiska som mogna äpplen och päron. Lätt krydda och en lång, generös och rik eftersmak.
  Betyg: 4

 • Riesling Kabinett 2014 (72921), BS

  Hans Lang, Rheinhessen Tyskland, 175 kr
  Druvor: Riesling
  Här ett vin som har något års mognad, vilket är mycket bra då det ska matcha laxen. Lägg till en ganska hög dos restsocker, runt 20 g/L som ger smaken rondör. Men vinet har också hög syra varför smaken knappast kan sägas vara påtagligt söt, halvtorr på sin höjd. Frukten är vit och gul, persika och mogna äpplen. Eftersmaken lång. Vinet är elegant!
  Betyg: 4

 • Grosskarlbacher Burgweg 2015 (79120), BS

  Philipp Kuhn, Pfalz Tyskland, 249 kr
  Druvor: Riesling
  Fyllig och torr smak av gul frukt, nyanserad och komplex. Inslag av citrus, mineral och örter och vinet är ett enda kraftpaket! Stor potential för att lagras.
  Betyg: 5

 • Trimbach Pinot Gris Réserve Personelle 2010 (71837), BS

  Trimbach, Alsace Frankrike, 255 kr
  Druvor: Pinot gris
  Torr, medel/fyllig och gulfruktig smak som är tät, koncentrerad av persikor och mogna päron, en hint av honung klingar fint i eftersmaken. Läcker som få!
  Betyg: 5

 • Reiterpfad Hofstück Riesling Grosses Gewächs 2015 (95086)

  A Christmann, Pfalz Tyskland, 369 kr
  Druvor: Riesling
  Torr, fyllig. Fruktig, äpplen och grape, lätt kryddig, örter och nyanserat fruktig. Lång eftersmak. Kraftfullt rieslingvin i toppform, med potential. Detta är ett av listans toppval, vinet finns i de tre specialbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö
  Betyg: 4+

Trevligt recept för dig som har laxrester:

Röra på varmrökt lax med pressgurka och vinförslag

Huvudbild: Väggarökeri

Lämna ett svar