Röttorps Bästa Vin | Balanserad mäktig ung Syrah

Favoritmarkera

Bland veckans nya viner på RBV finns en balanserad mäktig ung Syrah, fyndig nästan chablis, härlig chardonnay champagne, bra grenache på box och även stor grenache för källaren och en burgundisk pinot noir från Nya Zeeland.

Nya viner v35 2017 på Röttorps Bästa Vin

Balanserad mäktig ung Syrah

The Chocolate Block, 2015 för 249 kronor är en mäktig, ung fruktig, tät och rik syrah från Swartland i Sydafrika och syrahspecialisten Boekenhoutskloof. Här finns redan idag stora långa toner och många nyanser i bra balans med stor kraft. Riktigt bra vin för den som inte nödvändigtvis behöver dricka gamla utvecklade viner utan gillar stor fruktighet och mäktiga unga toner. Bäst till smakrika och mäktiga kötträtter.

Fyndig nästan chablis

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2015 för 119 kronor.  Brocards specialbourgogne på Kimmeridgienjord alldeles utanför Chablisdistriktet. Chablisigt med bra kalkig känsla och en lysande allmän Bourgogne eller nästan Chablis. Har p.g.a. små skördar de senaste åren numera lite högre pris, som det mesta bättre vinerna i trakten. För mig fynd trots prishöjningen.

Härlig chardonnay Champagne

Pierre Péters Cuvée de Réserv, NV för 349 kr är en ursnygg välklingande chardonnay champagne med fantastiskt fräschör, syra och längd från toppdruvor och topproducent. Får Du tag på en magnumflaska av hans årgånglösa champagne är det i själva verket en tidigt släppt årgångschampagne som han säljer under samma etikett som den verkliga ”non vintage” på vanlig butelj. Oftast riktigt fyndigt och mycket lagringsbart.

Burgundisk Nya Zeeländsk Pinot Noir

Schubert Block B Pinot Noir, 2013 för 378 kronor är en stor rik pinot noir med stor framtid och läckra långa rika toner i vardande och lovande finessigt. En av Nya Zeelands nya bästa pinot noir producenter. Gör pinot med fin syra och långt liv, mer som i Bourgogne än i övriga nya vinvärlden.

Bra grenache på box

Torres Sangre de Toro Org 3lbox, 2015 för 233 kronor är en hyggligt rik Grenache med bra toner, spänst och längd i trevlig allmän stil och just genomklang. Bra röd box till det mesta.

Fin grenache för källaren

Gigondas Pierre Aiguille, Paul Jaboulet Ainé, 2016 för 189 kronor är en rik och mäktig Grenachblandning med långa bra ännu rätt unga toner, lätt kryddighet och bra framtid. Spara ca fem år i källaren och Du har ett stort läckert vin från södra Rhône för mycket rimliga pengar.

Lämna ett svar