Laddar annons
Årets bästa glögg 2017
1 Nov, 2017

Årets bästa glögg 2017

GLÖGG. Vinbanken har provat hela sortimentet av årets glögg 2017 och har, bokstavligen, plockat russinen ur julkakan. Årets bästa glögg 2017 är klassiska, en med namn Silver den andra heter Guld.

Hoppsan: Nytt år, ny glögg - gå direkt till listan över bästa köpen, glögg 2018!

Det har hänt en del på glöggscenen sedan förra året. Totalt sett har glöggutbudet krympt. De är betydligt färre olika glögger till försäljning 2017 än tidigare år. Man kan tycka att det är bra med tanke på den snarlika smakprofil en "glögg" ändå har och med den starkt begränsade, även om intensiv, säsongen. Men också värt att tänka på är att konkurrens gynnar kvalité (borde i alla fall).

Generellt vill jag påstå att glöggen blivit mindre söt. Uppsidan med det är att mer fokus på balans och helhetsintryck krävs. Tillverkarna kommer med andra ord inte undan så lätt som att supersöta glöggen på bekostnad av andra smaker.

basta-glogg-2017-topp-10-vinbanken Här har vi fixat glöggtilltugg med pepparkaka och grönmögelost, Saint Agur och salta kex med röd, tomatpesto. Båda två är lyckade men pepparkaka och ost smakade bäst!

Nu har vi all respekt för dem som tillverkar glögg. Det är svårt. En av tidigare års favoritval är Norrtelje Brenneri vars Roslags Äppelglögg Stark i 2017 års version dessvärre tippar över i en tät, närapå olidligt tydlig kryddkompott. Här visas tydligt vilken utmaning glöggproducenten står inför varje år. Det gäller att hitta balans och återigen balans. Gärna toppat med pricken över i som kan vara en specifik smak, en krydda eller frukt. Å andra sidan har Grythyttans Skogsglögg fått till det 2017 efter förra årets dipp i kvalitetshirarkin.

Trenderna då, vad händer med stilar och typer? Chokladglöggerna är nog ett minne blott. En enda nykomling som Vintra Mörk Choklad Trinitario smakar extra mycket av kakao och lakrits. Jämförelsen blir snarare till den av ett modernt vin och denna chokladglögg klassar vi som o-glöggig, dyr och långt ifrån prisvärd. Årets kändisglögg står herrarna Moberg och Ernst för och trots profilernas folkliga tilltal håller deras glögg inte heller måttet. Rådet undvik ekar över nejden.

Förra och förrförra årets kursraket var glöggerna under varumärket Tegner och Son. Vad som hänt sedan sist är obegripligt platt fall. Producentens glögger lever inte upp till förväntan. Medan Dufvenkrooks Original åter tagit sig över strecket till de "goda-godkända" gruppen och så slutligen Blossa som år ut och in håller stilen. Vad vi ser (smakar) är vad vi får med Blossa och det är glögg!

Först ut en julmust, alkoholfri sånär som på 0,3%.

Julmust 2017

Nygårda Julmust Lagrad på Cognacfat 2017 (11937)

Spendrups, 32 kr för 750 ml
Alkoholhalt: 0,3%
Färgen är mörkbrun, doften läcker med hintar av cognac. "Julmustig" smak, som en mix mellan malt, karamell, örter, apelsin toppat med en nypa coca-cola, inslag av pomerans och cognac alternativt, arrak! Balanserad.
Omdöme: Om det är sötman i drycken som förstärker draget av arrak snarare än cognac låter jag vara osagt. Smaken är god, balanserad och välgjord vilket räcker långt!
[dryck id="57437"]

Glöggen i listan visas i prisordning med efterföljande betyg.

Årets glögg 2017

1. Äppelglögg (90154)

Vinfabriken AB, 85 kr
Alkoholhalt: 11%
Färgen är gul och doften äpplig, julkryddig. Smaken är söt och tydligt kryddad av julens smaker. Trevlig.
[dryck id="57438"]

2. Äppelglögg Spetsad med Calvados (90129)

Vinfabriken AB, 109 kr för 500 ml.
Alkoholhalt: 15%
Gul färg. Doft av äpplen, med drag i. Söt, tydligt äppeldriven och balanserad smak med inslag av julkryddor som ingefära, kanel, pomerans och nejlikor. Tydlig eftersmak av calvados.
[dryck id="57439"]

3. Blossa Vinglögg (4000)

Altia Internationellt märke, 79 kr
Alkoholhalt: 10%
Blåröd, transparent färg. Örtig pepparkakedoft. Söt, balanserad kryddig smak av röd frukt och bra längd.
Vinglöggen finns även i box som 2 liter pack, då med något nedtonad smakprofil men fortfarande bra, okej, köp.
[dryck id="57441"]

4. Goder Aftonglögg Röd Vinglögg Ekologisk (96031)

WineWorld AB, Internationellt märke, 79 kr
Alkoholhalt: 12,5%
Rödblå, transparent färg. Örtig doft. Sötkoncentrat av lika söt apelsin och julkryddig smak. Mycket av allt men klarar det. Eko-varianten av glöggen från detta märke är det bättre valet, även smakmässigt.
[dryck id="57443"]

5. Dufvenkrooks Original (96009)

Spirit of Sweden, 87 kr
Alkoholhalt: 15%
Blåröd, transparent. Örter och julkryddor i doften. Söt smak, lätt artificiell med godiston, inslag av julkdryddor och bra driv
[dryck id="57444"]

6. Grythyttan Skogsglögg (96460)

Grythyttan Vin AB, 87 kr
Alkoholhalt: 14,5%
Röd, transparent färg. Örter, bär och julkryddig doft. Bärig smak med bra syra, lätt limeton, smak av julkryddor och bra längd. Stor skillnad till förra året och nu tillbaka i matchen.
[dryck id="57445"]

7. Blossa Trestjärnig Silver (96518)

Altia, Internationellt märke, 99 kr för 500 ml
Alkoholhalt: 21%
Bärnsten. Doft av arrak. Generös arraksmak i kombination med julkryddor. Smakar mycket, tydligt och balanserat sött.
[dryck id="57446"]

8. Blossa Trestjärnig Guld (96517)

Altia, Internationellt märke, 99 kr för 500 ml
Alkoholhalt: 21%
Röd, mörk och tät färg. Örtig cognacdoft. Söt julkryddig smak med inslag av choklad. fat och cognac. Den mer traditionella glöggen av de två, Blossa Silver och Guld.
[dryck id="57447"]

9. Blossa 17 Old Delhi (86589)

Altia Sweden AB, 109 kr
Alkoholhalt: 15%
Beskrivning: Färgen är gul, lite orange och doften fruktig av mango. Smaken är balanserat söt av gul exotisk frukt som mango med inslag av ingefära och julig kryddor som kanel, pomerans och kummin. Att det finns chili i blandningen är inte uppenbart och smaken är moderat söt mer än eldig.
[dryck id=""]

Alkoholfri glögg

10. Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg (11925)

Altia PLC, 39 kr
Alkoholhalt: 0,4%
Lättsam, frisk bärig och rödfruktig tydligt julkryddig smak som speglar den saftiga, tydligt alkoholfria stiltypen väl.
Omdöme: helt okej.
[dryck id="57448"]

[artikel id="44731" titel="Matcha med glöggtilltugg"]

[artikel id="37413" titel="Ännu fler glöggtilltugg - mums!"]