kalkon-pa-klassiskt-vis-med-vinforslag-vinbanken

Vin till helstekt kalkon

Favoritmarkera

VIN TILL KALKON. Vin till kalkon kan vara både vitt och rött. Kalkonvinerna på förslag är av druvorna zinfandel, pinot noir och chardonnay.

Som för alla matchningar mellan vin och mat är det bästa tipset att utgår från egna smakpreferenser. Ofta, smakar då vinet man “gillar” allra bäst. Och många maträtter kan faktiskt möta upp smaker från många, olika viner.

Viktigt är att tänka på strukturen och munkänslan, enskilt och sedan när mat ska möta vin. En lätt fin rätt, som en ceviche eller skaldjurstartar, kan omöjligt fungera till ett kraftigt, tungt och kärvt, fatat vin.

Vin till helstekt kalkon

Fruktig zinfandel

1. Cline Zinfandel 2015 (22283), 99 kr
Medel/fyllig. Generöst fruktig, nästan söt med röda inslag, av bär och örter. Och rostade fat. Mulligt, okomplicerat vin som möjligen är lite sötare i denna årgång än tidigare år. Alla söta tillbehör till kalkonen är en “perfect match”.

2. Seghesio Sonoma Zinfandel 2015 (22562), 209 kr
Fyllig och fruktig smak med inslag av mogna bär, örter, lätt kryddig med drag av viol och tydliga fat. Nyanserad och välgjord. Snyggt vin för fest och vinkännare!

Generös pinot noir

1. Casillero del Diablo 2016 (6603), 79 kr
Smakrik och bärig av jordgubbar och skogshallon med inslag av kryddor, lakrits och örter.

2. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015), 129 kr
Bärig, medelfyllig smak av röd frukt, bär som jordgubbar och mogna hallon och inslag av örter och kryddor. Rostade fat med en hint av kakao. Lätt att tycka om!

Smörig chardonnay

1. Mauro Chardonnay 2016 (32008), 87 kr
Torr, vit och medelfyllig. Gul fruktsmak, inslag av örter, fat och med en lätt fetma i eftersmaken. Solgul och generös. Okomplicerad.

2. Wild Yeast Chardonnay 2016 (95981), 165 kr
Torrt fylligt vitt vin med gul, mogen fruktsmak av äpplen och päron, touch av exotisk frukt, en dos smör, rostade fat och söt smak av krusbär. Fin längd.

Recept | Helstekt kalkon | 8 portioner

Tid, ca 2,5 tim
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg

Fyllning:
4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g smör i bitar
125 g katrinplommon
200 grödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 kvistar salvia

Att pensla med:
kinesisk soja
50 g smält smör
salt & peppar

Till ugnsformen:
2 dl vatten
2 st gula lök i bitar
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade

En god sås att ha till:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar

Gör så här
1. Ta ur påsen ur kalkonen.
2. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
3. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
4. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
5. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
6. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska
visa  +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
7. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
8. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. 9. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Photo: KCC Catering

 

Kommentera