kalkon-pa-klassiskt-vis-med-vinforslag-vinbanken

Vin till helstekt kalkon

Favoritmarkera

VIN TILL KALKON. Vin till kalkon kan vara både vitt och rött och vintipsen är nyligen uppdaterad i egen lista. Recept på kalkon i detta inlägg.

Som för alla matchningar mellan vin och mat är det bästa tipset att utgår från egna smakpreferenser. Ofta, smakar då vinet man “gillar” allra bäst. Och många maträtter kan faktiskt möta upp smaker från många, olika viner.

Viktigt är att tänka på strukturen och munkänslan, enskilt och sedan när mat ska möta vin. Ex en lätt fin rätt, som en ceviche eller skaldjurstartar, kan omöjligt fungera till ett kraftigt, tungt och kärvt, fatat vin.

Vintipsen uppdaterade 22/10-2019.

SENASTE LISTAN MED VINFÖRSLAG TILL KALKON: Vin till kalkon 2018

Vin till helstekt kalkon

Rött vin

1. Max 2018 (2536) (lanseras 2/12)

Maison Louis Max, Coteaux Bourguignons Frankrike, 99 kr
Druvor: Pinot noir
Alkohol:
Lätt/medelfyllig, frisk och syrlig smak av bär. Örtig längd. Lättsamt vin med sval snits och örtigt frisk längd.
Passar till: utmärkt till fläsk, kyckling eller kalkon. Se receptet nedan, för helstekt kalkon.
Betyg: 3+

Vitt vin

2. Morador Chardonnay 2018 (6017)(lanseras 2/12)

Agronavarra S.L., Navarra Spanien, 89 kr för 750 ml
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig bredare smak av gulvit frukt, lätt karamellig rondör som även smakar av örter. Fin längd.
Omdöme: Trevligt, personligt vin. Gärna till mat.
Passar till: Kyckling och kalkon är båda utmärkta kombinationsval.
Betyg: 4

Recept | Helstekt kalkon | 8 portioner

Tid, ca 2,5 tim
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg

Fyllning:
4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g smör i bitar
125 g katrinplommon
200 grödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 kvistar salvia

Att pensla med:
kinesisk soja
50 g smält smör
salt & peppar

Till ugnsformen:
2 dl vatten
2 st gula lök i bitar
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade

En god sås att ha till:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar

Gör så här
1. Ta ur påsen ur kalkonen.
2. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
3. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
4. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
5. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
6. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska
visa  +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
7. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
8. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. 9. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Photo: KCC Catering

Lämna ett svar