vin-till-flaskkotlett-med-sotpotatis-chiliaoili-vinbanken

Vin till fläskkotletter med sötpotatis och chiliaioili

Favoritmarkera

FLÄSK. Vin till fläskkotlett med sötpotatis och den kryddiga chiliaiolin är fruktigt, rött och smakrikt generöst. Lägg till av bra kvalitet och för pris, ett fynd.

Morellino di Scansano är en DOC i södra Toskana i närheten av staden Scansano som ligger ganska nära Medelhavskusten. Morellino är druvan, en klon av sangioves men som är mindre och följriktigt kallas morellino, som litet körsbär. Till skillnad mot brunello eller sangiovese ger morellino mer frukt till vinet och det är vanligtvis mindre strävt.

Vin till maten, fläskkotlett med sötpotatis och chiliaoili

Morellino di Scansano Riserva Morisfarms 2015 (2029)

Morisfarms, Morellino di Scansano Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese. merlot, cabernet sauvignon
Smak: Fyllig, kärnigt mogen körsbärsfruktig smak med inslag av örter, viol, läder, tobak med finfin längd.
Ett riktigt finvin med kalasbra personlighet, passar vällagad mat, vinvän och nörd!
Betyg: 4+

Recept | fläskkotletter med sötpotatis och chiliaoili, 4 portioner

4 tjocka fläskkotletter
flingsalt och svartpeppar
4 grillade citronhalvor

Marinad

1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
1 tsk lökpulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Sötpotatis
2 stora sötpotatisar
ca 3 msk olivolja
flingsalt

Chiliaioli
2 äggulor, rumsvarma
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
0,25 tsk chilipeppar
2 dl rapsolja, rumsvarm
salt

Gör så här
1. Pressa ner vitlöksklyftan till marinaden i oljan och blanda med övriga ingredienser. lägg köttet i marinaden. Ställ kallt och låt marinera i minst 1 timme.

2. Vispa ihop äggulorna till aiolin med pressad vitlök, sambal oelek och chilipeppar. Vispa ner oljan droppvis till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

3. Värm ugnen till 175 grader.

4. Skala sötpotatisen och skär den i tändstickstunna strimlor – ta gärna hjälp av en mandolin.

5. Blanda med oljan och fördela strimlorna på två plåtar. Strö över salt och ställ in i ugnen.

6. Baka strimlorna i 20-30 minuter eller tills de börjar bli knapriga.Rör om då och då och byt plats på plåtarna ett par gånger. Se till att strimlorna inte bränns. De kommer bli att bli ännu knaprigare efter att de har tagits ut ur ugnen.

7. Ta upp kotletterna ur marinaden medan potatisen är i ugnen och stek dem i en stek eller grillpanna. Köttet ska vara genomstekt när det är färdigt.

8. Strö flingsalt och nymalen peppar över köttet och servera med sötpotatisstrimlor, chiliaioli och gärna grillad citron att pressa över.

Recept och foto: Till bords med systrarna Eisenman, foto: Ulrika Ekblom. Förlag Bonnier Fakta

För fler vin och matförslag – surfa in på Måndagsmatchen!
Nyfiken på vilka vin, mat och kokböcker vi recenserat, besök Vinbankens bokrecension.

Kommentera