vin-till-lime-och-sesammarinerad-lax-med-gurk-och-melonsalsa-i-hjartsallad

Rosévin till lime och sesammarinerad lax med gurk- och melonsalsa i hjärtsallad

Favoritmarkera

ROSÈVIN. Någon sa att det är en romantisk rätt, så är det men vi tycker också att de greppvänliga sallads-hjärtana passar bra när som helst. Med sin friska och söta smak av det asiatiska köket passar den sesammarinerade laxrätten tillsammans med ett rosévin.

Rätten passar lika bra som förrätt som till mingel om ni inte fyller skålarna av hjärtsalladen över bredden.

Vin till maten, lime- och sesammarinerad lax med gurk och melonsalsa.

La Vie en Rose 2016 (75731)

Château Roubin, Côtes de Provence Frankrike, 259 kr för 1,5 liter magnumflaska.
Beställningssortimentet.

Druvor: Cinsault, tibouren
Smak: Torr, medelfyllig smak av röd frukt med inslag av hallon och en frisk, lätt örtsmakande längd. Trevligt rosévin i stor flaska till fest eller många vänner!
Betyg: 3+

Recept | lime och sesammarinerad lax med gurk- och melonsalsa i hjärtsallad, 2 portioner

Ingredienser
140 g laxfilé
1 msk sesamfrön
rivet skal av 1/2 lime
2 tsk färskpressad limesaft
2 msk japansk soja
1 tsk flytande honung
svartpeppar

Salsa
ca 150 g galiamelon
ca 4 cm gurka
ca 1 cm röd chilipeppar
1 hjärtsallad

Till garnering
1/2 kruka koriander

Gör så här

1. Tina laxen (om fryst används). Skär den i små tärningar, ca 1×1 cm.

2. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna.

3. Riv det yttersta skalet av limen. Pressa ur saften.

4. Blanda sesamfrö, limeskal och -saft, soja och honung till en marinad. Vänd ner laxtärningarna. Smaksätt med svartpeppar och ev. lite salt Låt laxen marinera i kylen ca 1 timme.

Salsa:
1. Skär bort skal och kärnor på melonen. Skala och dela gurkan på längden och kärna ur den. Dela och kärna ur chilin.

2. Skär melon och gurka i små tärningar, ca 1×1 cm. Finstrimla chilin.

3. Blanda melon, gurka och chili.

3. Ansa och lossa salladsbladen. Lägg bladen på ett fat. Fördela melon- och gurksalsan på bladen. Lägg på den marinerade laxen och lite av marinaden så att det rinner ner i salsan.

Till garnering: Toppa med koriander.

Recept: ICA, bild, egen.

Kommentera