kalkon-pa-klassiskt-vis-med-vinforslag-vinbanken

Vin till kalkon 2018

Favoritmarkera

VIN TILL KALKON. I betydelse “bästa vinet till kalkonmiddag” och inte som kanske humoristen vill tro, kalkonvin. Vin till kalkon är vitt eller rött och gärna mousserande som champagne.

Kalkonvin i denna artikel är inte vinerna som man kan skratta åt (bättre i så fall är att skratta med), typ kalkonfilm.

Kalkonmiddag är något av det enklaste du kan laga när gästerna är många. Och är man osäker om någon av gästerna är vegetarian kan ni göra plättar av morot och rotselleri (undvik att binda med ägg) som kommer gå utmärkt med övriga tillbehör som brysselkål och gräddsås (var noga med fonden). Vego-burgarna fungerar också utmärkt till vinförslagen nedan.

Det finns många bra viner och stiltyper att välja bland när man söker vin till kalkon. Vinerna är vita, röda eller mousserande. I regel är de fruktiga möjligen något mer syrliga smakerna att föredra och ett mer nischat val som grüner veltliner smakar verkligen toppen med sina peppriga underton. Undvik täta smaker, extraherade och eldiga viner och vin med distinkt fatsmak samt hög alkoholhalt.

Röda viner till kalkon

1. Ruppertsberger Imperial Pinot Noir 2016 (2974)

Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland, 79 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: Pinot noir
Smak: Lätt/medelfyllig. Fruktig och bärig smak av körsbär, liten bärssötma, smak av örter och kryddor som muskot. Trevligt, enklare och lättdrucket vin. Gör sig utmärkt även till julskinka.
Betyg: 4

2. Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 2017 (6603)

Concha y Toro, Chile Chile, 79 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Syrliga, knappt mogna körsbär. Blå frukter. Örtig hint. Hög syra kräver fet mat, krämiga såser och rejäla smörklickar. Enklare vin.
Betyg: 3

3. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 109 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor:
Smak: Medelfyllig. Bärig smak med inslag av jordgubbar, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat, smak av vanilj och en hint av kakao. Rödfruktigt generös med tydlig druvkaraktär. Lär passa utmärkt till julbordet, framförallt julskinka!
Betyg: 4+

4. Louis Jadot Coteaux Bourguignons 2016 (79047)

Louis Jadot, Coteaux Bourguignons Frankrike, 119 kr
Alkoholhalt: 12,5%
Druvor: Pinot noir.
Smak: Medelfyllig. Mörka bär som blåbär och mogna vinbär, en nypa hallon och björnbär. Lakrits, örter och kryddor. Bra syra, mjuka tanniner. Lättsam och trevligt rött klassificerat enligt den övergripande appellationen vilket ger ett vin som representerar en genre mer än distinkt ursprungskaraktär.
Betyg: 3+

5. Ramnista Xinomavro 2015 (2070)

Kir-Yianni, Naoussa Makedonien, Grekland, 129 kr
Alkoholhalt: 14%
Druvor: Xinomavro
Fyllig, frisk, mediumsträv och balanserad smak av röd frukt som körsbär och slånbär, inslag av söta bär, fat, kryddor, oliver, lagerblad. Tanninerna är påtagligt mjuka medan syran är tydlig varför en kombination till mat gör sig extra bra.
Betyg: 4

6. Nor’Wester Pinot Noir 2016 (90031)

Greystone Wines, Canterbury Nya Zeeland, 199 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: Pinot noir.
Smak: Lätt/medelfyllig. Röd frukt, smak av mogna körsbär, tydligt örtig med inslag av skogstoner och en handfull champinjoner. Tanninerna är mjuka, syran ung varför något år i källaren kan vara positivt. Bra syra gör vinet intressant. Till mat eller källaren för kort-lagring.
Betyg: 4

7. Bourgogne Rouge Marchand-Tawse 2016 (95444)

Marchand-Tawse, Bourgogne Frankrike, 199 kr
Alkoholhalt: 12,5%
Druvor: Pinot noir.
Smak: Lätt/medelfyllig. Bärig, varm och aningen mustig smak med örtigt driv och inslag av viol. Varm längd. Förvånande varm i smaken med tydligt soliga inslag. Bra vin, hur som.
Betyg: 4

Vita vin-tips. Stilla och mousserande som champagne

8. Rotes Tor Grüner Veltliner Federspiel 2015 (83246)

Franz Hirzberger, Wachau Niederösterreich Österrike, 272 kr
Alkoholhalt: 12%
Druvor: Grüner Veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Skön, kraftfullt elegant tydligt nyanserad. Uttalad krydda som peppar, smak av mogen grön frukt, äpplen och lång eftersmak. Skön, smakrik och mycket välgjord. Bra vin med kännarstatus!
Passar också till: Kalvstek med gräddsås och kokt potatis.
Betyg: 4+

9. Lombard Extra Brut Premier Cru Blanc de Noir (7921)

Champagne, 299 kr
Druvor: Pinot noir.
Alkoholhalt: 12,5%, dosage: 4 g/l
Torr, knappt medelfyllig, frisk smak av gula äpplen men också med inslag av röda bär. I smaken finns mogen citrus, kakao, lite nötter och en knivsudd bröd. Fin längd i aningen bredare smakstil.
Passar också till: Utmärkt bra till mat, gärna till rostat bröd med smör och skagenröra eller varför inte till smörstekt röding med mandelpotatis.

10. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut (7891)

Champagne, 229 kr
Druva: 60% pinot meunier, 25% chardonnay, 15% pinot noir
Alkoholhalt: 12%
Restsocker: 5,9 g/l, dosage: 7 g/l, syra: 4,10 g/l
Torr, medelfyllig smak med tydlig karaktär av gul-röd frukt som röda äpplen, gula plommon, mogen citrus, rostat bröd, nougat och fin smörighet.
Passar också som fördrink med ostkuber och salta pinnar alt mandlar, till rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött.
Betyg: 4

För recept se helstekt kalkon.

Smöriga chardonnayviner passar också utmärkt, tips är att kolla upp, TOPP 10-listan med chardonnay 2018.

Lämna ett svar