vin-till-tournedos-med-rodvinsmor-rosti-oldenburg-syrah

Vin till oxfilé 2018 | TOPP 10

Favoritmarkera

RÖTT VIN TILL OXFILÉ. Bästa vinet till en festligare rätt med oxfilé är rött, kraftfullt och smakrikt. Ny topp 10 lista med goda vintips för jul och Nyår 2018!

Rött vin till oxfilé 2018 | Topp 10

För dig med budget, under 100 kr

1. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2016 (76065), 89 kr

Druvor: Syrah
Alkoholhalt: 14,5%
Sockerhalt: <3 g/l
Mörkfruktig smak, med strama tanninerna men också med generöst, rödmogen frukt, inslag av soliga skogsbär som björnbär och hallon, kryddor, örter samt fat. Den höga alkoholhalten till trots märker man inte av för att frukten är generös.
Betyg: 4

2. Les Fleurs Sauvage Carignan Vieilles Vignes 2017 (2257), 89 kr

Druvor: Carignan
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 4 g/l
Fylligt, tydligt strävt och uttalat frukt-syrlig smak. Stilen är ungdomlig, spänstig av plommon och björnbär, tydligt kryddig med inslag av fat och vanilj.
Betyg: 4

3.Portia Roble 2016 (71256), 119 kr

Ribera del Duero Spanien.
Druvor: Tempranillo
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 1 g/l
Fyllig, tät och extraktrik mörkfruktig smak, markerade tanniner, stram samtidigt balanserad fruktsyra. Plommon och moreller, inslag av lakrits, choklad och blåbär. Från att ha provat vinet i början av året och då fällt omdöme – knuten-till att ha provat om för ngn månad sedan och då kunnat konstatera att javisst, nu stämmer det. Den mörka täta smaken har rundats av, öppnat upp och vinet är mer tillgängligt. Spännande.
Betyg: 4

Snygga mellanklassen

4. Masi Campofiorin 2015 (5123), 129 kr

Venetien Italien.
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Fyllig, mörkfruktig smak av körsbär, blåbär, choklad, fat och vanilj. Tydligt kryddig. Bra längd.
Härligt, bättre vardagsvin med, som i denna årgång, alldeles extra bra smakvärde och en nästan elegant snits.
Betyg: 4+

5. Org de Rac, Merlot Reserve 2013 (75302), 161 kr

Org de Rac, Swartland Sydafrika. EKO.
Druvor: Merlot
Alkoholhalt: 14,5
Sockerhalt: –
Rödblå. Nyanserad, lätt tobakston, frukt och mogna bär. Fyllig, stram och nyanserad smak, vinbär, fat och röd frukt. Strukturerad och balanserad. För vinälskare ett spännande vin att ställa mot en Bordeaux från högra stranden (östra Bordeaux).
Betyg: 4+

6. Le Volte dell’Ornellaia 2016 (32472), 169 kr

Ornellaia, Bolgheri Toscana Italien.
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14%
Sockerhalt: <3 g/l
Stramt, fylligt finvin. Smaken har en stor portion mörk frukt, inslag av viol, choklad, björnbär, slånbär och rostade fat. Vinet är ungt, har en strålande ryggrad av frukt, syra och tannin (kärva förnimmelsen) som också lovar gott för framtiden. Bra lagringsvin!
Betyg: 4+

För dig som satsar stort, på det bästa

7. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2017 (2291), 225 kr

Druvor: Grenache, syrah, cinsault.
Alkoholhalt: 14,5%
Sockerhalt: 3 g/l.
Fyllig, mörkfruktig smak med markerade tanniner och stram syra. Plommon, björnbär och skogsbär, kryddor, peppar och lagerblad. Tät, ungdomlig och skönt nyanserad. Bra längd och ett utmärkt vin för lagring. Stor potential!
Betyg: 5

8. Amarone 3 CRU 2012 (95710), 279 kr

Druvor: 80% corvina, 10% barbera, 10% rondinella
Alkoholhalt: 16%
Fyllig, kärnigt fruktig smak med kryddiga noter, smak av torkade örter, nypon och dadlar med inslag av apelsin, torkad aprikos och russin samt fat. Generös med stil och begynnande mognad.
Betyg: 4

9. Guigal Châteauneuf-du-Pape 2014 (70503), 359 kr

Druvor: 80% grenache, 10% syrah, 5% mourvèdre samt 5% övriga druvsorter.
Alkoholhalt: 14,5%
Sockerhalt: <3 g/l
Tät, fyllig smak med markerade tanniner och stram fruktsyra. Smaken har inslag av en liten mognad, utvecklade fruktnoter, tillgänglig bärighet av hallon och björnbär, kryddor och lagerblad. Härligt lång eftersmak.
Betyg: 4

10. Chateau Belgrave 2012 (3925), 389 kr

Haut-Médoc Bordeaux Frankrike.
Druvor: 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot.
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Smak: Fylligt rött vin med mogen röd- och blå frukt, inslag av ceder och tobak, vinbär, lakrits och fat. Bra längd.
Tips: dekantera (lufta genom att hälla på karaff och om man vill, tillbaka i flaskan) gärna innan middagen.
Betyg: 4

Två populära recept på Vinbanken med oxfilé

Villa Antinori | Rött vin till oxfilé med grillad gemsallad

Meerlust Rubicon till Oxfilé Provencale | Måndagsmatchen

Urval till listan: har vi gjort fritt bland personliga favoritviner, ur annonsörers portföljer!

Kommentera