vin-till-raclette-vinbanken

Vintips till raclette

Favoritmarkera

VINTIPS TILL RACLETTE. Vin till raclette måste ha kraft, men ska inte vara tufft och kantigt. Som bäst smakar vinet av örter.

Den schweiziska osträtten är energirik. Raclette är perfekt vinterrätt för Alpernas hårt kroppsarbetande invånare eller tillresta skidåkare. Vinerna från region Savoia passar generellt helt perfekt in på beskrivningen ”örter”, både som vita eller röda vinval.

Vitt vin till raclette

Liknande vinsmaker som från Savoia hittar man i vin med ursprung Jura.

Söker du något mer uppskruvade, snyggare vita vinval letar man snarare i Bourgognes mest södra ursprungsbeteckningar, AOP, som Mâconnais och gärna specifikt i by-appellationen Pouilly-Fuisse.

Se bara till att plocka valen bland vinerna som har en mer rustik approach än tvärtom, moderna viner. Prova även de vita vinerna från Rhônedalen. Bra druvor till “raclette” är annars i vita rhône-vin-blandningar eller av druvan chardonnay.

Rött vin till raclette

Röda viner fungerar dito utmärkt till raclette men då är det viktigt att tänka på – det måste finnas syra i kombination med bra frukt. Inte oväntat är därför pinot noirvin vanligt förekommande i rekommendation till raclette.

Var däremot uppmärksam på pinot noir från nya världen då de har en tendens att gå vilda av både alkohol och fat. Då är de inte bra matcher.
Beaujolaisvin med lite “frukt-tryck” i smaken fungerar också alldeles utmärkt. Kolla bara att vinerna inte blir för lätta, prova exempelvis något från Julienas.

Röda viner från Loire är för en cabernet francbeundrare som undertecknad utmärkta till raclette. Blå druvor som kvalar in i raclette-racet är pinot noir, gamay och cabernet franc.

I förslagen nedan har jag plockat upp ett rött grekiskt vin. Anledningen är den goda syran vinet har i kombination med dess örtiga smakinslag.

Vitt vin till raclette | Topp 10

Côtes du Rhône Blanc 2016 (71947)

E Guigal, Côtes du Rhône Frankrike, 119 kr
Druvor: 65% viognier, 15% rousanne, 8% marsanne, 8% clairette, 2% bourboulenc, 2% vit grenache
Torr, medelfyllig. Kryddig och lätt örtig, gul fruktsmak, inslag av päron, persika och gula äpplen. Len och mjuk struktur.

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2017 (85258)

Alsace Frankrike, 114 kr
Druvor: Pinot gris
Smak: Torr, medelfyllig, frisk av gul frukt, persika och päron, inslag av nötter, honung och torkad frukt. Kalasfin längd.
Omdöme: Klockrena viner är tillverkaren, Gustave Lorentz signum. Som här, i husets pinot grisvin av reserve kvalitet.

Col d’Orcia Toscana Vermentino

2017 (71236), Tenuta Col d’Orcia, Toskana Italien, 159 kr
Druvor: Vermentino
Torrt, friskt, gulfruktigt, äpple, päron och persika, medelfylligt vin med lång, rund eftersmak.

Côtes du Jura Chardonnay 2016 (2327)

Maison Rijckaert, Côtes du Jura Frankrike, 154 kr
Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, lite nötig smak med mjuk rondör.
Omdöme: Mjuk och gulfruktig, modern från ursprung.

Domaine Cauhapé Sève d’Automne 2013 (99572)

Domaine Cauhapé, Jurançon Sec Frankrike, 183 kr
Druvor: 70% gros manseng, 30% petit manseng
Smak: Torr, medelfyllig. Gul, söt frukt, smak av honung, gula äpplen och päron, inslag av örter. Lättsam fetma.
Omdöme: Fräckt vin! Personlig och läcker. Toppval till raclette.

Röda viner till raclette

Les Pious Côtes du Rhône 2017 (2469)

Remi Pouizin, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr. Bra val i PET-flaska.
Druvor: Grenache, syrah
Smak: Medelfyllig. Bärig, frisk sötma, kryddig smak av björnbär och örter
Omdöme: Lättsam vinstil från ursprung.

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)

Kir-Yianni Estate, Naoussa Grekland, 114 kr
Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot och 20% syrah
Smak: Fyllig. Nyanserad. Mörkröd frukt, lätt kärnig, inslag av örter och fat, lätt violton. Koncentrerad, bra eftersmak.
Omdöme: Välgjort, mycket bra vin med extra allt. Det mest spännande röda valet till raclette!

Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2014 (3626)

Saint-Estèphe Frankrike, 130 kr för 375 ml
Halvflaska.
Druvor: 62 % cabernet sauvignon, 30% merlot, 8% petit verdot
Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörk ton, tydligt stram och kärnig, lätt viol, choklad och körsbärssmak.
Omdöme: Suveränt vin för alla frankofiler med sin smak och doft av rostade fat, tobak och sköna stramhet.

Château de Pierreux 2017 (2293)

Château de Pierreux, Brouilly Frankrike, 119 kr
Druvor: Gamay
Smak: Medel/fyllig,röd fruktig, inslag av röda mogna bär, balanserade rostade fat och kryddor. Bra längd.
Omdöme: Trevligt vin i en något mer modernt inriktad smakstil, det vill säga mjuk.

Bild: Tack till grubstreet.com – kul, bra sajt med koll på matställen i New York.

Kommentera