vinköplistan-vinbanken-vitt-till-skaldjur

Två vita för skaldjur och rött till älg | Vinköplistan 37

Favoritmarkera

Helgens vintips med vinköplistan. Två vita för skaldjur. Rött vin till fisk kan smaka utmärkt, förutsatt rätt druva. Veckans kraftiga röda kräver “middag”.

Vitt vin till fisk och rött till kött stämmer inte alltid. Till fiskrätter kan lätta, bäriga och helst – svala röda viner passa utmärkt.  Pinot noirdruvan är vanligtvis ett säkert kort, givet att smaken inte är “för” modern och vaniljig.

Snart sätter viltsäsongen igång. örst ut bland “viltvinerna” är veckans röda lördagsvin.

Vitt och rött fredagsvin upp till 100 kr

1. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Druvor:74% sauvignon blanc, 26% semillion.
Alkohol: 13,5%
Socker: 3 g/l.
Torr, medelfyllig och frisk smak av krusbär och fläder, vinbärsblad och solig citrus, aprikos plus hintar av lime. Bra längd. Trevligt, enklare vin.
Passar till: perfekt till enkla rätter, get- eller färskost med gröna örter, till skaljdur eller småplock som grönsaker och en lätt syrlig dippsås. En knivsudd asiatisk smak kan passa bra, prova koriander. Karin Ahlström Jensen har kombinerat till Västerbottenpaj.
Betyg: 3+

2. Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir 2018 (6603)

Concha y Toro, Casablanca Chile, 79 kr
Druvor: Pinot noir.
Alkohol: 13,5 %
Socker: < 3g/l.
Knappt medelfyllig, lätt violkärnig smak av körsbär och mogna hallon. Bra längd.
Omdöme: Söt bärsmak med någon stramhet och struktur.
Passar till: Rött vin till fisk – här är det. UTmärkt bra till kyckling och fläsk, prova oreganostekt fläskytterfile.
Betyg: 3+

Vitt och rött lördagsvin, 100-200 kr

1. Saint Clair Pioneer Block 3 2018 (3577)

Saint Clair Family Estate Winery, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Alkohol: 12,5%
Socker: <3 g/l
Torr, medelfyllig, frisk, nyanserad, grönstram, örtig, balanserad citrus, nässlor, vinbär och fläder. Fin längd.
Omdöme: Smakar lite mer, nyanserad och fräsch.
Passar till: Sallader med vinegrette, citronklyfta, syrlig getost eller skaldjur naturell. Perfekt som fördrinksvin. Festlig middagsrätt är “Torskrygg med smörslungad potatis“.
Betyg: 4

2. Crozes-Hermitage E.Guigal 2016 (78977)
E. Guigal, Crozes-Hermitage Frankrike, 189 kr

Druvor: Syrah.
Alkohol: 13%
Socker: <3 g/l
Fyllig. Fruktig mogen smak (ej i betydelse utvecklad) av blå och röda toner, inslag av skogsbär, tobak, lagerblad, källare och mulligt solig jord av skog och örter.
Omdöme: Fantastisk, med potential.
Passar till: Till mat, gärna vilt eller för att spara/lagra. Prova till viltgryta med älgfestligt som bara den och, gott!
Betyg: 4

För fler förslag, se tidigare vinköplistor!

Om Vinbankens Vinköplista
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris från 100 upp till 200 kronor.

Urvalet gör vi fritt, men inte bara, ur annonsörers portföljer.

Lämna ett svar