vinkoplistan-vinbanken-dreamstimefree_12524340

Topp 10 | mousserande, vita, röda och söta vegan viner

Favoritmarkera

VEGAN. En ny lista med Topp 10 – mousserande, vita, röda och söta vegan viner. Ett ”veganskt” vin är tillverkat utan användning av animaliska produkter.

Det lätt att definiera vad ett veganskt vin är. Vegan viner är vin som inte är tillverkade med hjälp av animaliska produkter. Vinproducenten har i stället valt mineral- och växtbaserade finfördelningsmedel som bentonitlera, kiselgel eller växtkasein för att klara vinet.

Av tradition använder många vinproducenter animaliska produkter för att klara vinet innan buteljering. För veganer kan insikten om att vinet innehåller organiska partiklar vara omöjlig utifrån ett etiskt ställningstagande. Det kan också vara den egna upplevelsen av att smak alternativt struktur, färg eller utseende ur vegan-perspektiv, är till skada för vinet.

Snabbval 

Traditionella sätt att klara vin

Dom organiska ämnena som används kan vara kokta fiskblåsor (isinglass) andra animaliska delar (gelatin), det kan vara blod- eller benmärg, äggvita (albumen), mjölkprotein (kasein), fiskolja eller skaldjursfibrer.

Sätten som använts för att klara vin bygger på långvariga traditioner i världens vinländer. Tillverkningssätten är många gånger inte lätta att ändra eller ens intressanta för (vissa) vintillverkare att ändra på.

Vegan vänliga sätt att klara vin

Konsumenter som strävar efter att äta enligt en 100 procentig vegan-kost bör därför välja vin med omsorg. Ur vegankost-konumentens synvinkel använder lyckligtvis allt fler vintillverkare mineral- och växtbaserade finfördelningsmedel som bentonitlera, kiselgel eller växtkasein.

Men i jämförelse till Sverige är det lättare att välja s k vegan-viner i våra Europeiska grannländer. Sedan många år väljer butikerna att märka vinerna tydligt. I exempelvis England säljer olika livsmedelsbutiker allt från 80 till snart 400 vegan-vänliga viner.

På Systembolaget kan det finnas lika många viner (precis som i den fylligaste butiken utomlands) men uppgiften ”vegan” är sällan specificerad utan måste sökas för varje enskilt vin. I dagsläget är det inte heller givet att alla veganska viner har den märkta uppgiften.

Ang recepten nedan: det går bra att byta ut ingredienserna som inte passar ”vegan-kost” till veganvänliga alternativ.

Topplista mousserande, vita, röda och söta vegan viner

Mousserande vegan vin

1. La Verne Blanc de Blancs 2016 (77441), 159 kr. EKO

Sydafrika, 159 kr
Druvor: Chardonnay.
Alkohol: 12,5%
Socker: 4,1 g/l
Sydafrikanskt bubbel, av ekologisk odling samt tillverkad av 100 procent chardonnay enligt ”methode cap classique”. Det innebär att vinet vilar på jästfällningen, i varje enskild flaska minst 12 månader. Förebild är vinerna från Champagne. Org de Rac har alltid odlat druvor ekologiskt vilket de även är väl kända för, även internationellt. Härlig gulfruktig smak, inslag av rostat bröd, mandel och frisk syra.
Passar till: Utmärkt till skagenröra eller till räkor med aioli.
Betyg: 5

2. Cava Pinot Noir Rosé (2216)

1+1=3 U Mes U Fan Tres S.L., Cava Spanien, 119 kr
Druvor: Pinot noir
Alkohol: 11,5%
Socker: 7 g/l.
Bärig, söt smak av solmogna smultorn med en lätt parfymerad twist.
Mycket av bärig sötma kan upplevas som i överkant för den som hellre väljer strama syrliga bubbel men å andra sidan, ett perfekt alternativ för eftermiddagsminglet i lite mer glammig anda.
Betyg: 3

Vita vegan viner

1. Domaine de Bournaire 2016 (5799). EKO

VGC Vins de Grandes Cuvées, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 109 kr
Druva: Melon de bourgogne.
Alkohol: 12%
Socker: <3 g/l
Torr, frisk smak och på tungan finns en lätt livlighet, snarare än sprits. Smaken är grönfruktig av mogna äpplen och päron och det finns drag av citrus plus en tydlig mineralton. Eftersmaken är lång och vinet fungerar utmärkt som fördrink på festen, till skaldjur eller vegobiffar med fransk senap eller som här, till den gräddiga svampsoppan.
Betyg: 5

2. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon 2019 (2234)

Spier Wines, Coastal Region Sydafrika, 79 kr
Druvor:74% sauvignon blanc, 26% semillion.
Alkohol: 13,5%
Socker: 3 g/l.
Torr, medelfyllig och frisk smak av krusbär och fläder, vinbärsblad och solig citrus, aprikos plus hintar av lime. Bra längd. Trevligt, enklare vin.
Passar också till: perfekt till enkla rätter, get- eller färskost med gröna örter, till skaljdur eller småplock som grönsaker och en lätt syrlig dippsås. En knivsudd asiatisk smak kan också passa bra, prova gärna med koriander.
Betyg: 4

3. Gustave Lorentz Evidence Riesling 2016 (75875)

Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 129 kr. EKO. Vinet finns i BS.
Druvor: Riesling
Alkoholhalt: 12,5%
Sockerhalt: mindre än 2 g/l.
Smak: Torr, medelfyllig, frisk smak av citrus, melon, gula äpplen och ett lätt drag av kryddor. Härlig, längd med aningen fetma.
Omdöme: Välgjord och smakrik alsaceriesling.
Passar till: Fetaostfyllda vegetariska broccolibiffar.
Betyg: 4

Röda vegan viner

1. Terre di San Leonardo 2015 (78859). BS.

Tenuta San Leonardo, Trentino Vigneti delle Dolomiti Italien, 159 kr
I södra Trentino, nära Gardasjöns norra spets ligger Tenuta San Leonardo. Marchesi Anselmo Guerrieri Gonzaga säger sig arbeta långsiktigt och hållbart. Vinet har en generös röd fruktsmak, inslag av körsbär, mörka bär med en touch stall och solig skogsstig. Bra längd. Gärna till fin köttbit, som älgfilé eller en risotto med svamp.
Betyg: 5

2. Baron de Ley Reserva 2015 (2525)

Baron de Ley, Rioja Spanien, 119 kr
Druvor:Tempranillo
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l
Medelfyllig. Strukturerad, blå och röd fruktsmak, lätt kärnig, inslag av viol och fat, mörka bär, kryddor.
Omdöme: Bra vinköp, gärna till mat.
Betyg: 4

3. Cline Old Vine Zinfandel 2017 (22283)

Cline Cellars, Kalifornien USA, 109 kr
Druvor: Zinfandel
Fyllig, bärig söt smak med örtigt avslut.
Omdöme: Trevlig för soffhäng.
Passar till: Vardagsrätter, gärna en gryta med svamp.
Betyg: 3

4. Villa Puccini 2014 (32417)

Villa Puccini, Toscana Italien, 89 kr
Druvor: 90% sangiovese, 10% merlot.
Alkohol: 12,%
Socker: 7 g/l.
Smaken är medelfyllig, fruktig av röda mogna körsbär med mjuka tanniner, bra syra, fin längd med vaniljton.
Omdöme: Trevligt vardagsvin för liten peng.
Betyg: 3

Sött vin till dessert eller ost

1. Domaine Pouderoux 2015 (7806)

Domaine Pouderoux, Languedoc-Roussillon Frankrike, 103 kr för 500 ml
Druvor: Grenache noir
Alkohol: 15%
Socker: 94 g/l
Fyllig, nyanserad smak av mogen mörk frukt, choklad, kakao, kaffe och yppigt söta bärtoner. Fat. Lång eftersmak.
Omdöme: Spännande, unikt bra vin.
Passar till: till desserter med choklad eller nötter men också till ost, gärna grönmögel.
Betyg: 4

Nördlänk: läs mer om hur vin klaras, som här med äggvita.
Bild: © Melinda Nagy | Dreamstime.com

Lämna ett svar

 1. Per-Karlsson-BKWine
  6 december 2019

  Elke,

  Det stämmer inte riktigt det du skriver om vegan-viner. Det låter mer som om det är hämtat från en propagandatext för veganer. Jag tror att det mer riskerar att skrämma upp folk än att ge dem information om vin.

  Jo, visst finns det certifieringar för veganskt vin. Man ser allt som oftast vegan-märkningar på vinflaskor idag.

  Att de ”organiska” ämnen som kan användas i vintillverkning skulle ge någon sorts smak till vinet tror jag inte ett ögonblick på. Låter som skräckpropaganda som jag inte tror på.

  Faktum är att de ämnen som används för klarning (inte egentligen filtrering) inte finns kvar i det färdiga vinet. Möjligen kan det finnas något litet spår och det är därför veganska producenter undviker dem, men att det skulle ge någon smak är nog uteslutet. I praktiken finns inget kvar i vinet.

  Du nämner ett antal olika ämnen. Vissa av dem används (i synnerhet albumin). Du nämner blod. Det förbjöds för, vill jag minnas, tjugo (eller 30) år sedan (men används ju fortfarande i matlagning). Och var du fått benmärg ifrån begriper jag inte. Inte (heller) tillåtet såvitt jag vet.

  I boken Vinet och Miljön räknar vi upp alla tillåtna tillsatser, t.ex. albumin och gelatin. Inget av det finns kvar i någon relevant dos i det färdiga vinet.

  • Redaktör
   10 december 2019

   Hej Per,
   Ang olika märkningar för vin. Att EUs logga för ekoprodukter godkänner att innehållet till 95% är ekologiskt (resterande del så bra som möjligt?) är intressant att lyfta. Kan inte hitta en övergripande certifiering för veganviner, närmaste certifieringsinstitut (som jag känenr till nu) är https://certifications.controlunion.com/en. Det verkar därtill finnas en uppsjö olika företag som för vegan-produkter som drycker, alla varumärken/företag liknande Fair Trade.

   Texten lyfter fram en synpunkt. Hur någon annan kan uppfatta om det finns organiska ämnen och om de ger smak (om upplevda eller inbillade) spelar inte heller någon roll. Det är en synpunkt lika viktig som någon. En konsumnet som valt att agera utifrån ståndpunkten ”vegan-fria-produkter” gör det av vissa kriterier och utifrån en personlig övertygelse. Jag lägger ingen värdering i det.

   Klarning, så klart och inte filtrering – helt rätt. De är som du säger två helt olika moment i tillverkningen. Huruvida det kan finnas ämnen (animaliska) kvar i vinet avstår jag att svara på. Har inte den kunskapen och värjer mig för 100-procentiga försäkringar med utgångspunkt ”är vinet certifierat och av vem”? I dag är det i högsta grad otillräckligt med en försäkran från vinproducenten att inga rester finns i vinet. Tycker att branschen hunnit längre än så. Innehåll ska visas.

   Man kan utvinna kasein (mjölkprotein) från mjölk eller benmärg.

 2. Per-Karlsson-BKWine
  10 december 2019

  Jag förstår inte vad ekologiskt och ”95 %” har med saken att göra. Så det lämnar jag därhän.

  Du skrev i nyhetsbrevet att det inte existerar någon certifiering för ”veganskt”, vilket inte stämmer. Det finn faktiskt flera olika certifieringar av ”veganskt vin”. Men de är ”privata”, inte statliga.

  Om du istället menar ”officiell (statlig) certifiering” så är det korrekt. Finns ingen sådan för veganskt. Det finns i stort sett bara för ”ekologiskt”. I stort sett alla andra certifieringar är mer eller mindre privata.

  Men i så fall, med det resonemanget, så finns det ingen certifiering för biodynamiskt eller rättvisemärkt heller. De märkningarna är inte heller officiella, utan privata. Så man kan välja. Antingen: Ja, det finns vegansk certifiering, biodynamisk certifiering, rättvisemärkning mm. Eller, Nej, så finns ingen av dessa typer av certifieringar, biodyn, hållbart etc. Jag tycker det verkar rimligare att säga att det finns dessa certifieringar, för de existerar ju faktiskt, fast de är alla gjorda av privata organisationer.

  Sök t.ex. på ”certification organisations for vegan wines” så hittar du flera.

  Möjligen kan man tycka att texten lyfter fram en synpunkt, men den är skriven som om det är en faktabaserad förklaring av vad veganviner är. Men i själva verket är texten snarast en skrämselpropaganda mot viner som inte är vegan, t.ex. med så hemska exempel på vad som kan användas som bara går att tänka sig. T.ex. detta med blod, som är flera årtionden förlegat.

  Vad gäller benmärg, texten försöker ju få en att tro att det finns vinproducenter som tillsätter benmärg i vinet. För att citera: ”dom organiska ämnena som används kan vara […] blod- eller benmärg”. Inte sant, vare sig det ena eller det andra ”används i vin”. Att ”använda benmärg” är en helt annan sak än att använda en produkt framställd av benmärg. Ungefär som om du gör en calvadossås: inte skulle du säga att du tillsätter äpple i såsen, trots att calvados är gjort av äpplen?

  Men… dessutom så specificerar ”International Oenological Codex” från OIV att kasein som används i vin ska komma från mjölk. Finns inget nämnt om att kasein framställt av benmärg skulle vara tillåtet, så det verkar inte sannolikt att det är godkänt.

  När jag läste artikeln så framstår det ganska mycket som skrämselpropaganda helt enkelt. Det skrivs så mycket om ”tillsatser” idag, av typ skrämselpropaganda, ofta på mycket skakig grund, så jag tycket att det inte fanns något skäl att bidra till den floden… 😉