Vinkoplistan 48

Magnum, guldkantad vit och fler vintips | Vinköplistan 14

Favoritmarkera

Två röda viner i magnumflaska, förslag på fredagsvin, lördagsvin och lägg till tips ur beställningssortimentet.

Två röda viner i magnumflaska markerar att ’nu är det helg’ när de tar plats på bordet, den stora flaskan är alltid en kul snackis.

Fredagsvin, vitt och rött, under 100 kr

1. Crudo Catarratto Zibibbo Organic 2020 (4993), EKO

Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr
Druvor: Catarratto
Halv/torr, örtig, solig limesmak med fruktig generositet, lätt drag av örtkryddor och en solig längd.
Omdöme: Smakar mycket, tydligt lite sött. Enklare vin med snitsig helhet.
Passar till: laga till en rätt med klädsam hetta – jambalay piggar upp helgen – förstärk känslan av söderhavet med karibisk musik.
Betyg: 4-

2. Selvarossa Salice Salentino 2016 (32228)

Cantine due Palme, Apulien Italien, 85 kr
Druvor: 90% negroamaro, 10% malvasia
Smak: Medelfyllig. Röda bär, inslag av vanilj, örter och kryddor, en hint svarta oliver.
Omdöme: Enklare vin med mersmak av sina kryddiga nyanser.
Passar till: vill gärna servera vinet till ’pizza’, som bl a smakar ’sött’ av soltorkade tomater.
Betyg: 3+

Lördagsvin, vitt och rött 100-200 kr

3. Cuvée Madame Bourgogne Chardonnay 2019 (70303)

Contemporary Wines, Bourgogne Frankrike, 119 kr
Druvor: Chardonnay
Torr, medelfyllig. Gula frukter, örter och smak av aprikos.
Omdöme: Trevlig och ärlig med bra längd.
Passar till: något av det godaste, och enklaste att laga, är risotto – laga som vego med svamp eller med skaldjur för den som vill det. Den goda fisksoppan från Bohuslän är också en bra match.
Betyg: 3+

4. Domaine du Pesquier Gigondas 2018 (2836)

Domaine du Pesquier, Gigondas Frankrike, 189 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre
Smak: Fyllig. Söta bär och yppigt generös med kraftfulla drag, strama tanniner och en struktur utöver. Ung, bärig sötma i ikulissen.
Omdöme: Toppval! Det här vinet hade jag gärna gett 5 poäng men då finns inget utrymme för extrapoäng av smakutveckling – och det finns det massor av potential för.
Passar till: fina måltiden, fest och vällagad mat. Prova persiljefylld lammstek eller lammracks på grillen – enkelt och gott!
Betyg: 4+

Extra, vardagligare viner i festlig magnumflaska

5. Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir (78437) BS

Robert Mondavi, Kalifornien USA, 189 kr för 1500 ml
Druvor: Pinot noir
Medelfyllig. Rödbärig och fruktig, lätt kryddig med tydlig smak av kolafat. Modern, tillgänligt trevlig.
Omdöme: Modernare stil för många tillfällen.
Passar till: gärna till vegorätter, till kyckling och fisk med knaperstekt fläsk. Kikärtsgrytan med rosmarin är en hit.
Betyg: 3+

6. Castelforte Ripasso 2018 (5352)

Cantine Riondo, Valpolicella Italien, 209 kr för 1500 ml
Druvor: Corvina, rondinella, molinara och negrara.
Smak: Medelfyllig, söt smörk fruktmak med inslag av hallon, vinbär och jordgubbar. Lättsam och mjuk i yppig vill-vara-fyllig stil.
Omdöme: Något eldig och varm i eftersmaken. Lättdrucken.
Passar till: gärna till grillat men också till vego. Vad sägs om fläskfilé med soltorkade tomater och basilkamarinad.
Betyg: 3

Veckans guldkantade vita

7. Josef Chromy 2015 (6448) BS

Australien, 179 kr
Druvor: Chardonnay.
Smaken är fyllig, tät med härlig struktur och textur av gul frukt, mogna äpplen men också av persika och aprikos, lätt kryddiga inslag, smak av mogen citrus, en touch mineral och rostade fat. Balanserad. Vinet påminner i sin stil om en vit Bourgogne, i den rostade genren. Spännande.
Betyg: 4+

Om Vinbankens Vinköplista
Minst fyra nya vinförslag per vecka.

Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 100 kr och lördagsvinet, eller kalla det helgens festvin, håller högre klass för att passa en bättre middag. Urval bland vinerna mellan 100 – 200 kronor.

Vinbanken väljer fritt ur annonsörers portföljer, men också från andra. Kolla oss gärna!

Lämna ett svar