Laddar annons
Tillfälligt sortiment 10 december - vita viner
8 Dec, 2021

Tillfälligt sortiment 10 december - vita viner

Systembolagets nyhetslansering av vita viner i tillfälligt sortiment 10 december är en bra lansering, packad med prisvärda, plånboksvänliga prislappar.

Först och främst hoppas jag alla lägger märke till utvecklingen inom svensk vinhantverk. Immelen från Kullabergs Vingård kostar visserligen en slant men det är också ett välgjort och bra vin. Domaine Cordier fortsätter prestera mycket prisvärda viner från Maconnais. Utöver detta förtjänar Weingut Keller från Rheinhessen och Paul Cluver från Elgin uppmärksamhet för sina rieslingprestationer. Mer om veckans tillfälligt sortiment av vita viner 10 december finns att läsa i texten och tabellen.

[drinklist id="97487"]

Tillfälligt sortiment - vitt vin från Sverige

Immelen 2020 (93147), 469 kr

Stor aromatisk doft med gula äpplen, fläder, krusbär, päron och persika. Välbalanserad smak med grapefrukt, mandlar och friska syror. Ett skimrande och flerdimensionellt vin från Kullabergs Vingård.

 

Tillfälligt sortiment - vita viner från Frankrike

Chablis Côte aux Prêtres Château de Béru 2018 (95267), EKO, 379 kr

En frisk och elegant Chablis med gula äpplen, vita päron, citrus, kalk, elegans, bra balans, mineraler med lätt sälta kompletterat med en elegant fathantering. En stiltypisk, årgångstypisk och bra Chablis där man känner både årgångens värme och områdets krispiga mineralitet.

Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Chaumées Clos Saint-Abdon 2018 (92010), Philippe Colin, 599 kr

Stor doft med gula äpplen, blommor, päron, pomerans och snyggt hanterad ek. Fokuserad eftersmak med citrus, lyktfrukter, krita, klockren syra och sagolik balans. En välgjord Chassagne-Montrachet som inte gör någon besviken. Servera till halstrad hälleflundra med stuvad spenat och blomkålspuré.

Saint-Véran Chênes 2019 (95286), Auvigue, 199 kr

En ung och frisk Saint-Verán med varmt mogen frukt av gula äpplen, vita persikor, päron, snyggt integrerade fat, citrongräs, mineral, kalk och bra syra.

Mâcon-Milly-Lamartine Clos du Four 2020 (95317), Domaine Cordier, 199 kr

Ung, frisk chardonnay med citrus, blommor, gula äpplen, gråpäron och elegant fathantering. Välsvarvad frukt med grapefrukt, citron, kalk och bra balans. Cordier är en kvalitetsstämpel och levererar alltid välgjorda viner som har lätt att hitta hem hos en stor publik. Vissa varma årgångar kan de bli väl tropiska i frukten men det gäller inte 2020.

Vouvray Peu Morier 2019 (90690), Dom. V. Careme, EKO, 229 kr

Stor varmt mogen frukt med gula plommon, äpplen, citrus, ananas, vita blommor och sockerkaka. Välbalanserad, bra eftersmak med persika, pomerans, bra syra och längd. En välgjord Vouvray med chenin blanc-typiska drag som rund frukt, svag ton av ylle och fina balanserande syror. Passar till ugnstekt kyckling blomkålspuré ugnsrostad broccoli. Är man istället ute efter ett vin till ost är få viner bättre än detta.

Marcel Deiss Gewurztraminer Domaine Marcel Deiss 2018 (95675), Alsace, 199 kr

Stor klassisk gewurztraminerdoft (som att stå i en rosenberså) med persika, aprikos, grapefrukt och syra som stramar upp vinet. Det finns en viss upplevd sötma som förstärker de lite tropiska inslagen i frukten men syran finns där dämpar det som upplevs som sött. Julen är i antågande och för de som vill dricka vin till julmaten är gewurztraminer en av druvorna som möter smakerna på julbordet bäst.

 

Tillfälligt sortiment - vita viner från Tyskland

Kalkmergel Grauburgunder Weingut Friedrich Becker 2019 (95759), Pfalz, 199 kr

Ovanlig doft med rödbäriga inslag av röda smultron, hallon, röda vinbär och apelsin. Smakrikt med mineraler, blodapelsin och knastertorr grapefrukt, sälta, längd och energi. Ett välgjort vin i en egen stil som passar till gratinerade skaldjur pajer eller en sallad med kyckling.

Keller Riesling von der Fels Weingut Keller 2019 (95730), 264 kr

Frisk och mycket druvtypisk med äpplen, citronfrommage, vanilj, kryddor, grapefrukt, kalk, mineraler och fina syror. En välgjord, stram men ändå uttrycksfull riesling från Rheinhessen.

 

Lansering 10 december vitt vin från Ungern

Mandolás Oremus 2019 (95312), Tokaj, 195 kr

Stram men med elegant aromatisk doft med gröna äpplen, vita blommor, bra syra, massor med mineraler ur vilka växer fram en elegant sälta, klockren balans och på det hela taget en väldigt välgjord och imponerande snustorr furmint.

 

Tillfälligt sortiment - vitt vin från Kroatien

Premium Graševina Kutjevo 2020 (94302), Slavonija, 119 kr

Ung och frisk aromatisk doft med grapefrukt, citrus, äpplen, päron, kryddor och honung. Gjort på 100% Graševina som är det kroatiska namnet för welschriesling (som också dominerar blandningen i ett av de söta vinerna denna lansering).

 

Tillfälligt sortiment - vita viner från Australien

Voyager Estate Chenin Blanc 2020 (93952), Western Australia, 148 kr

Stor och varmt mogen aromatisk doft med fläder, citrongräs, persika, gula äpplen, apelsinblommor, bra balans, längd, syra och energi.

Tim Adams Semillon 2017 (95580), Clare Valley, 169 kr

Stor aromatisk doft med bakverk, gula äpplen, citrongräs, blommor, päron, mineraler, bra balans, syra och lätt sälta.

Swan Bay Chardonnay 2019 (10857), Geelong, The Scotchmans Hill Group, 149 kr

Stor fruktig doft med äpplen, persika, citrus, pomerans och fat. Varmt mogen frukt med tropiska inslag, kanel, persika och mandelmassa.

 

Tillfälligt sortiment - vitt vin från Sydafrika

Paul Cluver Estate Riesling Paul 2020 (95100), 165 kr

Stor kryddig och aromatisk doft som drar lite mot julkryddor, gula äpplen, gula plommon, persika, grillade citroner, mineraler, sälta, citrusskal och en ganska tydlig restsötma som ändå styrs upp på ett bra sätt av en fin syrastruktur. En riktigt imponerande riesling från Elgin. Servera till pad thai med räkor och gärna lite hetta som möter den lätta sötman i vinet.

 

Tillfälligt sortiment - söta vita viner från Österrike och Italien

Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese (92054), Burgenland, 149 kr

En riktig fruktbomb med massor av karaktär av ananaspastiller, hjortron, honung, kanderade apelsiner och aprikos, en lång rik eftersmak och rena pigga syror som bär den söta frukten på ett bra sätt. Ett lysande initiativ att erbjuda ett sött kvalitativt vin på liten flaska (187 ml). Det krävs inte många droppar av denna syrliga och söta nektar för att bli nöjd. Gjort på en blandning av 55% welschriesling, 40% chardonnay och 5% traminer.

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2009 (92641), 275 ml, 279 kr

Ett rikt vin med söt varm frukt av persika, apelsin, hjortron, mineral och fat.

[drinklist id="97487"]

Mer om vitt vin hos oss på Vinbanken

Läs tidigare recensioner här