Laddar annons
Skepparps vingård - druvodling i tiden
13 Jan, 2022

Skepparps vingård - druvodling i tiden

Man brukar säga att äpplet inte faller långt från trädet. Det passar verkligen in på familjen Åkesson i Kivik. Äppelodlare som nu utökat med druvor.

Skepparps vingård. Familjen Åkesson i Kivik har i flera generationer ägnat sig åt äpplen och förädling av frukt i kombination med stort entreprenörskap.

Men när Henric Åkesson år 1888 planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling anade han nog inte att barnbarnsbarnen även skulle anlägga en vingård.

Den svenska vingårdens läge är en utmaning

Beng ”Fuffe” Åkesson är ägare till Skepparps vingård som ligger strax öster om Ravlunda på Österlen. Att det blev en vinodling just här har sin enkla förklaring i att han bodde här och ägde marken.

När Skepparps vingård grundades för tio år sedan hade Bengt besökt och arbetat med vingårdar världen runt. Han såg fram emot att få producera eget vin.

Läget är vackert. Även om vingårdarna inte ligger optimalt ur odlingssynpunkt då egendomen ligger som i en svacka. Bengt kommenterar detta skämtsamt och säger att lektion nummer ett för blivande vinodlare är att inte odla längst ner, men att han missade det då jan kom till lektion två.

Om frosten bli för svår finns en gasolpanna som körs efter en traktor mellan vinraderna. I övrigt är han nöjd både med sandjorden och temperaturvariationerna mellan natt och dag. Växlingarna främjar arom i frukten, både för äpplen och druvor. Ytterligare ett plus är att vingården ligger precis utanför huset och han njuter av att titta på den.

Solaris vann över klassiska druvor

Trots att Bengt hade stor erfarenhet av vinodling dröjde det något innan han fick klart för sig vilka druvor som passade bäst hemmavid. Han begick samma misstag som många andra svenska odlare gjort tidigare, att plantera kända sorter som chardonnay, sauvignon blanc och riesling. I början växte plantorna och druvorna såg jättefina ut.

Problemet var att druvorna aldrig hann mogna. Nu vet han att solaris, som han numera odlar till 80 procent, är den perfekta sorten för det svenska klimatet.

Bengt menar att solaris är en mycket bra fyllig och doftrik druva som passar att göra till stilla eller mousserande vin. Om vinet ska lagras länge föredrar han en annan grön druva, den mer neutrala mertzling som Skepparps Vingård nu kommer plantera mer av.

Skepparps-vingard-vinfestival-Bengt-Akesson-vinbanken

Vinbondesällskap

Av den lilla andel blå druvor på Skepparps vingård framställs rosébubbel och stilla rosé. Druvorna är rondo och cabernet cortis. Bengt tycker att deras egenskaper kompletterar varandra bra. Bäst smakar de röda vinerna vid en liten lägre serveringstemperatur. Därav namnet Skepparps Grand Prix +15°C, som blivit mycket uppskattat och snabbt sålt slut.

Vingården är på tre hektar och har ungefär 13 000 stockar. En del av vinraderna har skyltar med namn på vinbönder som hyrt in sig för att ta hand om skötsel och skörd. Idag finns cirka 50 vinbönder som jobbar med odlingen från klippning på senvintern till skörden på hösten. I hyran ingår luncher i samband med arbetspassen och förstås också en klassisk skördefest. I år har man haft anledning att fira extra då skörden blev både riklig och bra.

Till hjälp anlitar Bengt vinmakaren Vito Pfeiffer från Trentino i norra Italien. Han har tidigare arbetat på Cantina La-Vis och även hos Endrizzi. Nu är han sin egen och specialiserad på mousserande viner. Resultatet har inte låtit vänta på sig.

Skepparps vingård har på senare år vunnit flera priser. Däribland guld-, silver- och bronsmedaljer vid Nordic Wine Challenge 2020. Skepparps Vingård har även utsetts till Swedish Wine Producer of the Year.

OS-medaljör bakom etiketten

En annan som också vunnit många medaljer är mannen bakom vinflaskornas etikett, Peder Fredricson. Den svenske OS-medaljören är nämligen inte bara elitryttare utan också utbildad grafisk tecknare.

Fredricson bor på Grevlundagården bara några kilometer längre bort och är god vän med Bengt Åkesson. Att det blev hästar på etiketten till Skepparps vingård känns därför helt naturligt. Hästarna är också förklaringen till att det står grand prix och inte grand cru på flaskorna.

Benämningen grand prix används ofta i samband med hästtävlingar. När Peder tog OS-silver i Rio 2016 fick vinet grand prix mousserande brut passande nog lite silver på flaskan. Efter sommarens framgångar i OS i Tokyo är det kanske dags för att byta färg, vem vet.

Skepparps-vingard-etikett-designad-Peder-Fredricson-vinbanken

Vinfestival gjorde svenskt vin känt

För fem år sedan bestämde sig Bengt för att anordna en svensk vinfestival med svenska vinproducenter. Han döpte den till ”Smaka Svenska Viner.” Bengt tyckte det var så många negativa tankar kring svenskt vin. Många hade synpunkter om svenskt vin men nästan ingen hade provat.

Tillsammans med kocken och kompisen Tareq Taylor drogs så festivalen igång. Tareqs uppdrag var att laga mat som passade till solaris lagrad på ståltank. Första året kom 700 besökare på två dagar. Ett par år senare var siffran mer än tredubblad. Bengt berättar att de som kommer dit nu provar vin mer på vingårdsnivå och jämför producenterna med varandra i stället för som tidigare bara prova vinerna som ett anonymt svenskt vin.

Efter uppehållet under pandemin förra året återupptogs vinfestivalen i somras. Det blev en positiv respons med utställare också från vingårdar utanför Skåne. Biljetterna till de platser som fanns sålde också snabbt slut.

Svenskt vin har blivit mer känt och efterfrågat. Pandemieffekten har även fått restaurangerna att vakna. Till för ett år sedan provade krögarna gärna vinerna men man drog sig för att beställa. När restriktionerna släppt är alla mycket mer aktiva och de tar själv kontakt.

Här hittar du vinerna från Skepparps vingård

Skepparps vingård har en hemsida med uppgifter om hur man bokar vinprovningar. Minsta antalet är sex personer. Det finns också möjlighet att boka middagar, bröllop, konferenser, och andra aktiviteter på Skepparps vingård. I kalendern på deras hemsida finns även datum för andra evenemang inlagda. Nästa år är Skepparps vinfestival mellan den 29–30 juli.

I de lokala systembolagsbutikerna i Kristianstad, Malmö, Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Åhus finns valda delar av sortimentet. Vinerna går att beställa i hela landet.

Bland restaurangerna finns Spritmuseum i Stockholm, IKEA hotell i Älmhult, Kockeriet i Malmö, Swedish Wine Center i Malmö, Vollmerska gården i Svedala och Kabusa vinbar.

Aktuella viner från Skepparps vingård

1) Skepparps Grand Prix Solaris 2019 (solaris)

2) Skepparps Grand Prix Rosé 2018 torr och halvtorr (rondo och cabernet cortis)

3) Grand Prix Mousserande Brut 2019 (solaris) finns i ett större antal butiker i hela Sverige

4) Crossover Mousserande Brut 2017 (solaris från Sverige och chardonnay och sauvignon från Italien)

5) Crossover Rosé Mousserande Brut 2017 (rondo och cabernet cortis från Sverige, chardonnay och sauvignon från Italien)

Karta-Skepparps-vingard-skane-vinbanken

Kontakt Skepparps vingård

Verkaåvägen 56
277 37 Kivik
http://www.skepparpsvingard.se
[email protected]

Besökstips

På https://www.visitskanesydost.se/finns fler tips om utflykter och aktiviteter för den som besöker sydöstra Skåne.

LÄS MER I VINBANKENS SERIE OM SKÅNSKA VINGÅRDAR

Introduktion: Skånska vingårdar - sommarens resmål.

1) SÖDÅKRA - PRISAD VINGÅRD VID KÄND CYKELLED
2) Vejby vingård - här regerar regent (druva)
3) Flädie Mat & Vingård
4) Lottenlund Estate vingård utanför Helsingborg
5) Snårestad Vingård introducerade oss till svenskt orange-vin
6) På Köpingsbergs vingård gäller bubblor

SPÄNNANDE TILLBAKABLICK

Vinbankens stora provning av svenska viner 2010