Laddar annons
Tillfälligt sortiment mousserande viner - 21 januari
19 Jan, 2022

Tillfälligt sortiment mousserande viner - 21 januari

Årets första lansering av mousserande vin den 21 januari är till antalet beskedligt. Jag har lyft in webblanseringen av prestigechampagnen Clos des Goisses samt lagt till Gossets Grand Reserve Brut som är höjdpunkten i den här texten.

Det har blivit dags för årets första lansering av mousserande viner i tillfälligt sortiment på Systembolaget den 21 januari. Även om det inte är den största lanseringen så håller den hög klass.

Frankrike

1) Pierre Paillard Les Parcelle (90067), 399 kr

Snygg, ren citrusinspirerad ung frukt med gröna och gula äpplen, vita blommor och nybakt bröd. Bra balanserad smak med grapefrukt, mineral sälta och bra syra.

2) Philipponnat Clos des Goisses Extra Brut 2011 (92191) webblansering 20 januari 1 750 kr

Stor doft med persika, röda äpplen, grapefrukt, mandlar, mineral, pomerans och citrus. Stilmässigt hustypisk men istället för att eftersmaken klingar ljust blir den dov och går istället i moll. Den lilla muromgärdade vingården Clos des Goisses visar allt som oftast att den hör till champagnes bästa lägen och vinerna vara bland de mest personliga i Champagne. 2011 är bra men det hör inte till Philipponnats topprestationer. Prova gärna också Philipponnat Grand Blanc Brut 2013 som går att beställa för 699 kronor.

3) Champagne Gosset Grande Réserve Brut (95421), 429 kr

Ung frisk Champagne med citrus, äpplen, gråpäron, grapefrukt härligt gräddig struktur med längd, bra balans, mineraler, och bra syra. Grande Réserve Brut blev uppskjutet och fick en undanskymd lansering i december och blev därför oförtjänt bortglömd.

[drinklist id="98556"]

Läs mer: Tidigare recensioner av lanseringarna på Systembolaget