Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 21 oktober
19 Oct, 2022

Röda viner i tillfälligt sortiment - 21 oktober

Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet den 21 oktober innebär att 20 nya viner ska ut i butikerna. Trots en ganska liten lansering har vi hittat tre fynd och flera viner som ligger precis på gränsen.

Domaine Santa Duc, Wynns Black Label och Pike Road Pinot Noir från Oregon toppar prisvärdhetslistan men det finns flera intressanta viner i samband med lanseringen i tillfälligt sortiment av röda viner 21 oktober.

Frankrike

La ciaude

La Ciaude 2020 (94710), Anne Gros & Jean-Paul Tollot, Minervois, 269 kr

Ung tät och laddad doft med solmogna varma vildhallon, mörka körsbär, violer och garrigue. Underbart koncentrerad, tillgänglig ung frukt med rökta mineraler, lakrits, choklad, längd och underbar balans. Servera till en viltgryta dopad med nyplockad svamp.

Les Clapas Rouge 2020 (93536), Pas de l'Escalette, EKO, Terrasses du Larzac, 219 kr

Mörk, varmt mogen frukt med björnbär, tranbär, plommon, örter, choklad, kaffe, koncentration och bra balans. Frisk och pigg medelfyllig lång eftersmak med bra energi. Les Clapas är gjort på 50% syrah, 30% carignan, 20% grenache.

Chinon Le Puy 2020 (93475), Jean Maurice Raffault, EKO, 269 kr

Tät mörk frukt med svarta vinbär, blåbär, björnbär, mörka körsbär, örter, kryddor, bra koncentration, kaffe, choklad, lysande balans och bra längd, fina syror och lite sälta i eftersmaken.

Domaine

Les Quatre Terres 2020 (92611), Domaine Santa Duc, EKO, Côtes du Rhône, 169 kr

Ung tät frukt med mörka körsbär, violer, plommon, rosépeppar, garrigue, örter och lakrits. Lång rik eftersmak med mörk choklad, svarta oliver och bra intensitet. Servera till hemmagjorda högrevsburgare.

Italien

Josetta

Barolo del Comune di Monforte d'Alba Josetta Saffirio 2018 (91111), 319 kr

Här har vi ett Baroloskepp lastat med massor av karaktär. Blodapelsin, pomerans, hallonbåtar, mandlar och fat samsas med en silkigt len smak med rödbärigt elegant frukt och fina syror. Ett välgjort vin som kombinerar tradition och nytänkande och dessutom till ett svårslaget bra pris. Servera till stekt biff med polenta och ugnsbakade morötter.

Le Coste di Monforte 2018 (94910), Benevelli Piero, Barolo, 449 kr

Djup doft med körsbär, tranbär, granatäpple, nypon, tobak, blodapelsin, te och kryddor. Underbart energiladdad eftersmak med koncentration, balans, syra och längd.

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2018 (92128), Rosso di Montalcino, 769 kr

Vibrerande elegant energi från röda körsbär, vinbär, violer, intensitet och lite bräcklig ung laddad frukt. Eftersmaken bjuder på en energiladdad spänst och en elegans med fina lingonsyror. Det finns massor att säga om Biondi-Santi och hur vinerna har varit. Men ser man framåt är det här en ikonproducent vars viner blir bättre för varje årgång den nya ledningen producerar. Ett av projekten är att höja nivån på Rosso di Montalcino generellt.

Spanien

Muga reserva

Muga Reserva Selección Especial 2018 (90384), Rioja, 299 kr

Mugamaffigt fylligt och stort med ung rökigt tät frukt med violer, vildhallon, björnbär, bra koncentration, piptobak, charkuterier och bara jättebra! Sparbart men svårsparat.

USA

Pike Road

Pike Road Willamette Valley Pinot Noir 2020 (90635), Oregon, 189 kr

Ung frisk och lätt rökig pinot med massor av solmogna röda bär som jordgubbar, körsbär, nypon, hallon och tranbär. Charmigt och prisvärt. Det är inte ofta vi ser en pinot på den här nivån för under tvåhundra kronor.

Lingua Franca

Lingua Franca 2019 (92769), Oregon/Eola-Amity Hills, 369 kr

Härligt rödbärig pinot från Oregon med jordgubbar, vildhallon, tranbär, plommon, rosor och bra lång eftersmak med mineraler, rosépeppar och nypon.

Australien

Wynns Black Label

Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2020 (92921), Wynns Coonawarra Estate, 239 kr

Svarta vinbär, mörka körsbär, tät rik frukt, lakrits, choklad som summeras som härlig cabernetglädje från klassiska Coonawarra där cabernet sauvignon blir som bäst.

[drinklist id="102467"]