Laddar annons
Vita viner i tillfälligt sortiment - 21 oktober
19 Oct, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vita viner i tillfälligt sortiment - 21 oktober

Lanseringen av vita viner i det tillfälliga sortimentet den 21 oktober innebär 13 nya vita viner som ska hitta sina hyllplatser. Trots begränsat antal har vi hittat hela tre fynd och flera viner som ligger precis på gränsen.

Domaine Cordier och Juliusspital är mest prisvärda men missa inte heller Greywacke och Domaine Huet i samband med lanseringen av vita viner i tillfälligt sortiment 21 oktober.

Frankrike

Chablis premier

Chablis Premier Cru Fourchaume 2020 (90056), La Chablisienne, 319 kr

Stramt med äpplen, ostronskal, kalk, vita päron, citrus, grapefrukt, chablisigt områdestypisk möjligen aningen tillknäppt men här finns bra nivåer av frisk och spänstig frukt som väntar på att utvecklas. Servera till skaldjurspasta med mycket olivolja, citron, vitlök och chilipeppar.

Cordier

Saint-Véran Vieilles Vignes 2020 (94717), Domaine Cordier, 199 kr

Stram, snygg och elegant chardonnay i tilltalande bourgognig stil med gula äpplen, persika, citrus, dyra ekfat, kalk, balans, syra och längd. En lysande chardonnay från pålitliga Cordier.

Clos du Bourg Demi-Sec Domaine Huet (92068), EKO, Vouvray, 379 kr

Klingande ren doft med persika, aprikoser, äpplen, ingefära, granatäpplen, päron, krossad sten och pomerans. Välbalanserad smak med lätt restsötma (19 gr socker/ liter) som balanseras av mineraler, sälta och syra. Ett välstrukturerat och fokuserat vin från en av de mest uppmärksammade och internationellt eftersökta egendomarna i Loiredalen. Servera till en ostbricka, gärna med grön- och blåmögelost eller ta ut svängarna lite och prova till pasta med gorgonzolaås och prosciutto.

Le Mont Sec Domaine Huet 2020 (92541), EKO, Vouvray, 329 kr

Elegant och harmoniskt fruktigt med persika, pomerans, gula äpplen, krossad sten, mineraler, sälta, spänst, underbar syra och en härlig ton av nybakt bröd. Servera till citronmarinerad marulk med blomkålspuré.

Tyskland

Feuervogel Silvaner Trocken 2019 (94713), Weingut Keller, Rheinhessen, 369 kr

Stramt stålig silvaner med äpplen, kalk, persika, gråpäron, fin spänstig frukt med intensitet, elegans, mineraler, syra och bra längd.

Juliusspittaner

Würzburger Stein Riesling Erste Lage 2021 (90590), Juliusspital, Franken, 199 kr

Ung, frisk och stiligt ren och stram riesling från Franken med äpplen, persika, citrus, nektarin, härlig syra med bra balans och härlig längd. Klarar fyndgränsen med god marginal.

Nya Zeeland

Greywacke

Greywacke Chardonnay 2018 (90441), Marlborough, 249 kr

Stor härligt mogen chardonnay från Nya Zeeland från lättgillade Greywacke. Som väntat finns allt där och det sitter där det ska på rätt sätt: torkad persika, nötter, mandlar, smör, krossad sten, vitpeppar, rökig ek och bra syra. Årets version håller minst samma nivå som föregångaren men är lite mineraligt tillsluten. Vila fram till sommaren kommer i varje fall inte göra någon skada.

[drinklist id="102467"]