Förrätt ill nyår

Förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön

Favoritmarkera

På nyår brukar man servera en trerätters-meny. Därför har jag skapat lite recept som kan vara tips för dig som vill imponera på dina gäster.

Vi på Vinbanken har inför nyår tagit fram ett antal olika recept som passar perfekt till firandet. Som förrätt till nyår har jag valt att göra en biff tataki som är en slags asiatisk carpaccio. Köttet är brynt och sedan skuret så tunt att man kan serverat med olika tillbehör ovanpå. Passar perfekt att servera på varsin tallrik eller som sharing mitt på bordet. Till samtliga recept har vi dessutom valt ut viner som passar perfekt till respektive rätt. Längst ner hittar du vintipset till den här rätten, och direkt här nedan kan du se en video på hur man tillagar den.

https://www.tiktok.com/@adriancederlund/video/7181428531866389766?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7177757434928399877

Förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön, wasabimajonnäs och friterad potatis

För 4 personer

Ingredienser

Kött

400g oxfilé
1 knippe rädisor
2 salladslökar
1 kruka krasse
2-3 stora potatisar

Dressing

1 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
30g ingefära, finriven
1 tsk farinsocker
1 tsk risvinäger

Wasabimajonäs

2 dl majonnäs
1 tsk wasabi pasta
1 tsk vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar

Inlagda senapsfrön

1 paket gula senapsfrön
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Så här gör du:

  1. Börja med att binda upp oxfilén så att den håller sin form. Salta och peppra runt om hela köttbiten innan du steker den i endast rapsolja på hög värme. Lägg åt sidan när du fått fin karameliserad yta runt om hela biffen. Rulla in köttbiten i plast, hårt. Förvara i frysen i 1-2 timmar.
  2. Koka upp en 1-2-3 lag och häll över senapsfröna, ställ sedan kallt och låt svalna.
  3. Strimla ner potatisen och lägg i en bunke med kallt vatten så lite av stärkelsen försvinner. Fritera på 175 grader tills dem fått en fin färg, salta då dem och lägg åt sidan.
  4. Riv ner ingefära tillsammans med soja, sesamolja, farinsocker och risvinäger. Blanda och ha tillgänglig för att ringla över köttet.
  5. Strimla ner salladslök och dela ner rädisorna. Blanda ihop majonnäs, wasabi pasta, vinäger och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Skiva köttet så tunt som möjligt, har du en skärmaskin så använd gärna den. Blir bitarna lite för tjocka så kan du alltid banka ut dem med en köttklubba eller en kastrull. Servera köttet med dressingen ringlad ovanpå, samt alla tillbehör uppdelat runt om tallriken. Servera tillsammans med Riesling vinet ¨Hans Baer¨. Smaklig måltid!

Förrätt till nyår – här är vinet som passar till rätten

Hans Baer

Hans Baer, Riesling Trocken, 2021 (76934) 89:-

När det blir dags för rätter med asiatiska inslag så finns det få viner som passar lika väl som rieslingviner, om man nu ska generalisera väldigt mycket. I det här specifika fallet när vi har en biff tataki med massvis av smakfulla ingredienser och råvaror som komplement så blir det naturliga valet en torr, frisk och fräsch riesling. Ihop med de syrliga inslagen i rätten kommer både vinet och maten gifta sig alldeles utmärkt. En riktigt bra mat- och vinkombination för en bra peng dessutom.

Nyårsdrink 2022 – tre enkla drinkar som imponerar

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund

Lämna ett svar