Vinprovning med Vinbanken – vad säger etiketten om vinet?

Favoritmarkera

2 februari är det dags att syna, diskutera och lyfta italienska vinetiketter. Vad säger egentligen bokstäverna DOC, DOCG och IGT på en flaska om vinet? Om ett vin har DOCG, innebär det per automatik att det är bättre än ett DOC-vin? I Vinbankens vinprovning kommer vi genom allt du behöver veta om italienska vinetiketter.

Vinbankens digitala vinprovningar har varit ett återkommande inslag under hösten. Nu har det blivit dags för 2023 års första vinprovning och temat den här gången är italienska vinetiketter. Som vanligt när det vankas vinprovning med Vinbanken så är det sommeliern och vinprovningsledaren Camilla Forslund som styr skutan och roddar oss igenom det stövelformade landet Italiens vinetiketter.

Om du är intresserad av vinprovningen så bör du skriva in 18:00 den 2 februari i kalendern direkt, och sedan anmäla dig via länken nedan.

Om ovanstående spelare inte skulle funka så kan du se sändningen här

Här anmäler du dig

Under provningen kommer vi gå igenom hur man ska tyda italienska vinetiketter och vad som egentligen ligger till grund för vad som står på en etikett. Är skillnaderna stora mellan ett vin med en IGT-etikett och en DOCG-etikett, och hur ska man tänka när man står där på Systembolaget och blir sugen på ett italienskt vin.

Följande viner bör du ha hemma om du vill hänga med under provningens gång:

Vinprovning med Vinbanken

Cafaggio Chianti Classico, 2020 (22817) 157:- 

Ornellaia

Le Volte dell’Ornellaia, 2020 (32472) 181:-

Borgogno

Borgogno No Name, 2019 (73661) 301:-

Givetvis kommer sändningen finnas tillgänglig även i efterhand om du nu skulle vilja titta på den vid något annat tillfälle, eller helt enkelt samla vännerna en fredag och gå igenom ovanstående tre viner.

Tid: 2 februari klockan 18:00
Tema: Italienska vinetiketter
Programledare: Camilla Forslund och Jozo Glavas

Hitta våra tidigare vinprovningar här

Lämna ett svar