Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 17 februari
15 Feb, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 17 februari

Den 17 februari klockan 10:00 är det lansering av röda viner I Systembolagets tillfälliga sortiment. Det bli den tredje lanseringen i februari och möjligen årets hittills bästa.

Lanseringens fyndviner är Braidas Montebruna och Riojavinet Rayos Uva. Men missa inte Clos d'un Jour, Saint-Joseph Reflet, Montirius Garrigues, Franchino Mauros Gattinara, Alfiero Boffas Nizza Barbera och så har vi två riktiga höjdare i Mugas Prado Enea och Torre Muga – en smått lysande lansering. All information om rött vin i tillfälligt sortiment 17 februari hittar du längst ner i tabellen.

Rött vin i tillfälligt sortiment - 17 februari

Frankrike

Clos de Jour

Le Clos d'un Jour 2020 (92471), Cahors, EKO, 209 kr

Tät och rikt packad frukt med björnbär, mörka plommon, violer, svarta oliver och fat. Smaken är mycket koncentrerad med toner av barrskog, choklad, kaffe och lite rökiga fat. Ett lysande tillskott till vinkällaren. Drick någon flaska nu och spara ett par flaskor i några år. Prova till en smakrik viltgryta eller vegetarisk lasagne.

Saint-Joseph Reflet 2019 (58633), Francois Villard, Saint-Joseph, 379 kr

Ung, faktiskt väldigt ung. Frukten är rikt mogen med violer, björnbär, kryddor, blåbär, svarta vinbär och lite rökiga fat. Tät eftersmak med lysande balans, rökiga mineraler och mycket smakrikt med engelsk lakrits, choklad och längd. … En makalös manick!

Montirius

Garrigues 2021 (93391), Domaine Montirius, Vacqueyras, EKO, 209 kr

Ung frisk och koncentrerad doft av björnbär, violer, varma kryddor, lagerblad och rosmarin. Fyllig rik smak med rosépeppar, kaffe, svarta oliver och choklad. Montirius i högform! Gjort på 70% grenache och 30% syrah från gamla stockar.

Italien

Montebruna

Montebruna Barbera d'Asti 2020 (94152), Braida, 199 kr

Varmt mogen doft med björnbär, choklad, kakao, blommor, kaffe och fat. Smakrikt med körsbär, engelsk lakrits, koncentration och längd och ett av lanseringens FYND! Passar till mycket men barbera och pizza är svårslaget.

La Riva rött vin 17 februari

Barbera d'Asti Nizza La Riva 2016 (91105), Alfiero Boffa, 229 kr

Stor och koncentrerad doft med björnbär, salvia, rosmarin, asiatiska kryddor, rökiga aromer och fat. Smaken är djup, tät och varmt mogen med mörka körsbär, tranbär och ceder. En helt lysande barbera som bör provas och som är väldigt nära en fyndmarkering.

Gattinara

Gattinara 2018 (93446), Franchino Mauro, Piemonte, 299 kr

Trevlig varmt mogen doft med rosor, nypon, körsbär, läder och tobak. Smakrikt i ett traditionellt stuk med vanilj, cigarrlåda och en underbart varm, lång och mjuk eftersmak.

Spanien

Cune Imperial

Cune Imperial Gran Reserva 2017 (95274), Co. Vinicola del Norte de España, Rioja, 449 kr

Stor, tät och fyllig doft med plommon, björnbär kryddor, tobak, läder och rostad amerikansk ek. Djupt, varmt, tillgängligt och mycket smakrikt med kryddor, mörka körsbär och fat. Välgjort och bland de bästa i skolan av klassisk Rioja Gran Reserva.

Rött vin 17 februari

Rayos Uva 2021 (95242), Olivier Riviere, Rioja, 159 kr

Ett ungt, varmt moget och modernt riojavin med björnbär, mörka körsbär, plommon, blommor, fat och en trevlig lätt rökighet i eftersmaken som knyts ihop av fina syror. Servera till älgfärsbiffar och hasselbackspotatis.

Torre Muga

Torre Muga 2019 (92297), Bodegas Muga, Rioja, 699 kr

Återigen stoltserar Mugas torn med majestätisk och fyllig närvaro med violer, björnbär, lagerblad, oliver, en god dos väl integrerade fat och massor av smak som sin vana trogen dyker upp på helt rätt ställen. Fenomenalt!

Enea

Prado Enea 2015 (92247), Bodegas Muga, Rioja, 589 kr

Så Prado Eneigt bra med koncentrerad, silkigt varm frukt av violer, piptobak, läder, milt rökigt och välanpassad fathantering, underbar balans och bara så vansinnigt megamugamagnifikt. Prado Enea ska representera en mer klassisk stil och till viss del gör den det men det här är ändå långt ifrån en klassisk Rioja. En lysande Prado Enea och en av den här lanseringens riktiga höjdare.

Portugal

Kelman

Kelman Touriga Nacional 2017 (92002), Kelman Unipessoal, Dão, 218 kr

Djup, rik och kraftig frukt med kakao, björnbär, rosmarin, te och choklad. Smakrikt och balanserat och fortfarande väldigt ungt men ett lysande exempel på vilka fantastiska torra röda viner det går att prestera med den portugisiska nationaldruvan touriga nacional.

Argentina

Rött vin 17 februari

Tapiz Seleccion de Barricas 2019 (91213), Fincas Patagónicas, Luján de Cuyo, 201 kr

Ett ungt, friskt vin med mörka bär, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon och fat. Stor, lite rökig doft med mörka plommon, viol, björnbär, eukalyptus och kaffe. Lång, koncentrerad eftersmak med bra balans och fina syror. Ett välgjort vin i en fyllig men elegant stil från Bodegas Patagónicas Egendom Tapiz i Luján de Cuyo.

Nya Zeeland

Rock

Prophets Rock Rocky Point Pinot Noir 2021 (93062), Central Otago, 319 kr

Ren, snygg och elegant pinot med, körsbär, nypon, vildhallon, jordgubbar och fat. Smakrikt med nougat, tranbär, massor av mineraler och mycket energi. En häftig och karaktärsfull pinot som har en alldeles unik tanninstruktur som i kombination med mineralerna gör det här vinet väldigt köpvärt men sannolikt också mycket lagringsdugligt.

Sydafrika

Rött vin 17 februari

Avondale La Luna 2016 (90088), Avondale, Paarl, EKO, 239 kr

Varmt mogen doft med rödsvart frukt av svarta vinbär, plommon, mörka körsbär, kryddor, kanel, choklad och rostade fat. Djup, koncentrerad smak med kaffe, ceder, tobak med en bra balans och fin längd.

[drinklist id="104269"]