Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 28 april
26 Apr, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 28 april

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 28 april är en trevlig tillställning av flera anledningar: dels har vi plockat fram något fyndvin men kanske framförallt för att det finns flera viner man blir så där riktigt glad av.

Château d'Anglès, Polizianos flaggskepp Asinone och Numanthia är mina förstahandsval men ge även Shirazen från Tamburlaine Wines en chans. All information om röda viner i tillfälligt sortiment 28 april, inklusive omdömen och antal flaskor, hittar du i tabellen längst ner.

Notera att det vi längst ner i artikeln har lagt till ett vin från Catena Alta som kommer i webblanseringen torsdag 27/4 kl 10:00.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 28 april

Frankrike

Morgon

Morgon Côte du Py Jean Foillard 2021 (95239), Jean Foillard, Morgon, 339 kr

Aromrik stor doft med violer, hallon, björnbär, nässlor och örter. Smakrikt med smultron, körsbär och rosenrabatt. Det är bra men det når inte samma nivå som tidigare årgångar men så var 2021 också ett svårare år inte bara i Beaujolais utan i hela Bourgogne.

Röda viner 28 april

Grand Vin Rouge 2020 (93392), Château d'Anglès, La Clape, 198 kr

Stor, djup och rik doft med värme, mogen, mörk frukt av svarta vinbär, björnbär, plommon, viol, lagerblad, mentol, tjära och lakrits. Ett fylligt och imponerande kraftigt vin med mycket karaktär, syltigt mogen frukt, kryddor, kaffe, choklad och en lång snyggt balanserad smak. Väldigt mycket smak per krona och ett lysande grillvin.

Röda viner 28 april

Pernand-Vergelesses 1:er Cru Fichots 2020 (91275), Olivier Leflaive, 479 kr

Stort, rikt och varmt moget med vildhallon, björnbär, körsbär, varma kryddor och fat. Oväntat djup smak med koncentrerad frukt av mörka bär, nougat, bra längd, intensitet och balans. En riktigt bra Pernand Vergeless och med tanke på prisutvecklingen i Bourgogne är detta förvisso kostsamt men ändå konkurrenskraftigt.

Italien

Poliziano

Asinone Vino Nobile di Montepulciano 2019 (90246), Poliziano, 442 kr

Doftrikt med violer, björnbär, kaffe, choklad, björnbär, solvarma kryddor och snyggt instämda fat. Smakerna är polizianskt vältrimmade med mörkröd, djup, smakrik och komplex frukt med bigarråer, choklad, lite tjära och eleganta syror som avlutas i en poliziansk superbalans. Med dekantering och rejäl luftning fungerar det att drickas idag men det kommer att bjuda på ännu mer om ett par år.

Spanien

Numanthia

Bodega Numanthia 2016 (92518), Toro, 399 kr

Bamsigt stort med varmt mogen frukt av björnbär, kaffe, piptobak, lagerblad, choklad, asiatiska kryddor och fat. Smaken är om möjligt ännu mer bombastiskt storstilad än doften med tät rikt fyllig mörk frukt, plommon, charkuterier och väl rostade fat som lätt skulle kunna ta överhanden men icke här – grillvin, grytvin, sommarvin, höstvin, vintervin eller vårvin men mest av allt ett riktigt bra smakrikt vin!

Cebreros

Peninsula Vinos de Cebreros 2021 (95030), Peninsula Vinicultores S.L., Cebreros, 126 kr

Friskt och piggt med björnbär, mörka körsär, tranbär, kryddor, kaffe, vinbärsblad, lagerblad, nässlor och fat. Välgjort, balanserat och trevligt både vad gäller pris- och smak.

Australien

Tamburline

Point 65 Goulburn Valley Shiraz 2021 (90238), Tamburlaine Wines, Goulburn Valley, EKO, 149 kr

Klassiskt Aussie shiraz med violer, björnbär, roséppar, choklad. Lite för varmt och lite för mycket men det är precis så det här vinet ska vara och det är ju väldigt trevligt.

Webblansering 27/4 kl 10:00

Adrianna Vineyard River 2019 (93218), Catena Zapata, Mendoza, 1345 kr 19,5 poäng (++)

Stor och härligt rik frukt med björnbär, violer, vildhallon, bigarråer, mynta, rosépeppar och eleganta och väl integrerade fat. Smaken är koncentrerad och fyllig med både mörka och röda bär, nougat, choklad, underbar balans och klockrent instämda syror som skapar en underbar kombination av kraft, koncentration och elegans. I likhet med de övriga av Catenas bättre viner från årgången 2019 har Adrianna River den där synnerligen attraktiva egenskapen av att bygga på både röda bär, mörkare frukt, mjuka tanniner och en sagolikt snygg syra som ger vinerna en ryggrad och en smakmässig längd som är fantastisk. Drick 23-35 (eller mycket längre).

[drinklist id="105350"]