Pinot gris, 9 viner att prova
Pinot gris har många namn, beroende på ursprung. Vanlig är sorten i östra Europa, i Tyskland, Österrike och norra Italien. Här är 9 viner att prova!
Pinot grigio är en grön druva som får en karaktäristisk och mycket uppskattad arom om den odlas under rätt betingelser. Pinot grigio går under olika namn i olika länder, utanför Italien är benämningen ofta pinot gris. I Tyskland kallas druvan grauburgunder eller ruländer.
Grigio betyder gråaktig, och det är en beskrivning av färgen hos druvan, även om den ofta går över i en rosa eller lätt kopparaktig nyans när den är mogen. Många pinot grigioviner har en djupt gul och mycket tilltalande färg. Färgen kommer av att man låter det pigmentrika skalet på druvorna vara kvar länge under processen.
Druvan pinot grigio är känd sedan medeltiden och är troligen en mutation av pinot noir. Skördarna är inte alltid pålitliga eller rika, men kvalitén är ofta mycket hög. Pinot grigio odlas framförallt i nordöstra Italien där den uppskattar det lite svalare klimatet. Det produceras pinot grigiovin i flera länder i Europa och i Australien, Nya Zeeland och USA. Pinot grigio används framförallt i vita viner men druvan pinot grigio förekommer också som bas i mousserande vin.
Pinot grigio är ett vin med påtaglig friskhet. Om det står pinot gris på etiketten är det troligare att det handlar om ett vin med en mer blommig karaktär. Ursprungsland och distrikt påverkar vilka aromer som druvan utvecklar. Viner på pinot grigio är ofta eleganta med en komplex karaktär där inte en enda smak tar över. Det gäller särskilt vinner som lagrats. Det är vanligt att man dricker pinot grigio när vinet är omkring två år gammalt. Då har det utvecklat sin eleganta karaktär och har fortfarande kvar sin fräscha krispighet.
I Alsace i Frankrike skördar man pinot grigio sent och låter druvorna angripas av ädelröta. Det ger sötare viner. Håll utkik efter Sélection de Grains Nobles. Om du vill pröva ett riktigt bra vin på pinot grigio som har sötare karaktär.
Att servera vin på pinot grigio till fisk och skaldjur är en klassiker. Det får då gärna handla om rätter med kraftig smak. Även ljust kött passar utmärkt om du vill servera pinot grigio till maten.
10–12 grader är en lagom temperatur för ett pinot grigiovin. Ett tips är att förvara vinet i kylskåp och ta ut det 20 minuter innan servering. Då bör det ha rätt temperatur och friskheten i din pinot grigio kommer fram som allra bäst.
Ett glas till pinot grigio kan gärna framhäva fruktigheten, snarare än syran. Då passar ett lite mindre vitvinsglas med en något avsmalnande öppning mycket bra.
Systembolaget listar både pinot grigio och pinot gris. Även om det inte är en av de vanligaste druvorna så är utbudet bra på Systembolaget. Det gäller både vita viner och mousserande vin.
Pinot gris har många namn, beroende på ursprung. Vanlig är sorten i östra Europa, i Tyskland, Österrike och norra Italien. Här är 9 viner att prova!
Till den goda, lättlagade rårakan av laxrester passar ett vitt vin från Alsace.
TOPP 10 pinot gris listan rymmer ett italienskt boxvin samt i flaska med namnet pinot grigio som druvan heter där och grauburgunder i Tyskland.
Druvan är pinot gris. I kombination med ursprung ger det ett vin synnerligen väl lämpat i kombination till mat, eller till ost.
Vinköplistan med fyra vintips för helgen. Två vita+två röda viner upp till 100 & mellan 100-200 kr. Klockrena smaker i,röda Bourgognevinet från J-C Boisset bl a
MOROTS- OCH INGEFÄRSSOPPA. Soppa till helgen, någon? Vegetariskt, nyttigt och fräscht som mättande. Vinrekommendationen till är en härlig pinot gris från Domaine Paul Blanck. Vinförslaget […]
Österrikes paraddruva grüner veltliner lanseras nu i ett vin från Ungern, därtill är prisklassen osannolik låg. Att priset är billigt inverkar givetvis på kvaliteten. Smakkoncentrationen är […]
Denna vecka är det vita vinet upp till 170 kr ett beställningsvin. Producenten Pascal Jolivet har inte gjort mycket väsen av sig i Sverige under senare år […]