Champagneprovning

Fördjupa din kunskap och kännedom om champagne. Lär dig mer om det bubblande vinets brokiga historia, om distriktet, druvorna, champagnehusen, tillverkningen och några kända personer som Dom Perignon, Mme Bollinger och Mme Cliquot.

Hur är det möjligt att en flaska champagne kan rymma så många, miljontals bubblor och skiljer dom sig åt i storlek eller i antal. Och varför är skillnaden mellan champagnehusens jämförbara kvaliteter (standard cuvéerna) så stor. Tillsammans provar vi ett antal olika sorter och du kommer garanterat känna smakskillnaden. Munken Dom Pérignon var den första, men garanterat inte den sista, som sa “Min gud, jag dricker stjärnor!

Skicka ett mejl som en förfrågan för ett förutsättningslöst samtal. Mejla Vinbanken.

Hur går det till

En champagneprovning kan arrangeras som en fördrink, till maten eller efter middagen. Urvalet kan spänna från väl kända standardcuvéer som vi jämför husvis eventuellt även jämfört med en cava eller ett mousserande vin från Sydafrika, Australien eller Italien. Testet  kan ge svar på – är det möjligt att känna smakskillnad?

Man kan prova ett urval sorter som fokuserar på de olika champagnekvaliteternas distinkta kännetecken eller så gör vi en jämförelse mellan olika prestigecuvéer, där exempelvis en skumpa av hög ålder kan visa vad som händer med champagnevinets smak över tid.

Visste du förresten att Dom Pérignon under en period såg det som sin livsuppgift att hitta den bakomliggande anledningen till varför vinerna han gjorde fick de som han först tyckte, oönskade bubblorna.