Whiskyprovning

Känner du skillnad mellan single eller blended whisky eller kan du pricka whiskyn med skotskt ursprung och område som Islay, Higlands eller Orkney? En whiskyprovning kan göras avancerad för kännare med högt ställda förväntningar eller hållas som en inspirerande introduktion för dem som inte tidigare känner destillatet whisky. Oavsett nivå kommer du veta mer om den populära spritsorten som i begynnelsen kallades för livets vatten, Uisge Beatha.

Whisky eller som i Amerika, whiskey tillverkas över hela världen och över hela skalan från mycket enkla sorter till toppkvaliteter med många års lagring. Vissa sorter är eleganta, nästan vinösa i sin struktur och munkänsla medan andra märken eller typer kan vara självplågarens svar på att tugga taggtråd utan bettskena. Smak på whisky skiljer sig mellan destillerier, buteljeringar  eller vilken filosofi en tillverkare lyfter fram som den egna.

Vi kan prova whisky under ett tema “världens whisky” eller väljer vi en mer detaljerad provning som skotsk single malt, från ett ursprungsområde alternativt bara buteljeringar av viss ålder.

Vad betyder vatted, cask strenght, single malt, ppm, årtal och hur går tillverkningen till och att utseendet på pannan gör skillnad är några frågor en whiskyprovning ger svar på. Lägg till att destilleriets plats spelar roll som att råvara och vilka faten är som whiskyn lagras på har avgörande betydelse för whiskyns smak. Detta och mycket mer talar vi om i en whiskyprovning som innehåller fyra olika whiskys att prova.

Uisge (uttalas ‘oosh-guh’) är det skotska gaeliska ordet för vatten i Uisge Beatha (oosh-guh-beh-huh) som man kan översätta till “livets vatten”.

Mejla mig, Elke Jung, om ni är intresserade av en provning.

Andra spritprovningar

Kryddade brännvin, vodka, cognac, armagnac, calvados eller grappa är några av de spritsorter som är spännande att prova. Glöm inte heller rom eller tequila. Prova dem mot varandra i likvärdiga kvaliteter eller inom sin grupp men i olika stil eller i kombination till choklad alternativt ost. Populärt och gärna med utländska gäster är en snapsprovning, kryddade brännvin, i anslutning till en förrätt. Provningen ger en inblick i svensk spritkulturhistoria och en bakgrundsförklaring till svensk alkoholpolitik. Lika delar L O Smithdrama som insikt till dagens detaljhandelsmonopol Systembolaget.