Fläsk och skinka

Fläskkött sätter knorr på middagen.

FLÄSK OCH SKINKA. I Marche, Italien, kallar de grisen för ”Queen of the table”. Det är lika sant här hemma. Fläskkött tar naturlig plats på bordet året runt - från vardagens lägg och festens filé till midsommarens grillspett och julens skinka. Flask-och-skinka-recept-och-vintips-av-vinbanken

FLÄSKKÖTTETS KARAKTÄR

Köttet från gris har hög sötma och syrlighet, och en tydlig umamismak. Lägg till en naturlig örtighet med toner av timjan och muskot. Tillsammans ger det ett kött med lång och rik eftersmak där också toner av mineral blir tydliga.

FLÄSKKÖTTETS SMAKKOMPISAR

Insprängt fett i fläskkött är en väldigt bra smakbärare. Det, och mångsidigheten i och med de olika styckningsdetaljerna, gör att köttet funkar finfint med många olika smaker - allt från hett och kryddstarkt till örtigt, sött och syrligt. Prova recept med äpplen eller rabarber, chili och vitlök eller låt färska örter som rosmarin jobba ihop med honung. Annars räcker faktiskt bara salt och peppar långt.

TILLAGNING AV SKINKA OCH FLÄSK

Livsmedelsverket rekommenderar att kött från gris alltid ska serveras genomstekt eller genomkokt. För detaljer som lägg innebär det en temperatur på 72-75°C men gärna högre för exempelvis karré om man vill att det ska falla sönder när man äter det. För att undvika ett torrt och hårt resultat för möra delar som filé och kotlett räcker 65-70°C. Glöm inte att i större köttbitar, som stek, fortsätter innertemperaturen stiga upp till fem grader efter att du tagit ut dem ur ugnen.

DRYCK TILL MAT MED FLÄSKKÖTT

Både röda och vita viner går bra till fläskkött, det beror som vanligt på tillagningsmetod och de dominerande smakerna på tallriken. Med en svampsås till det stekta köttet gör sig ett fatlagrat vitt väldigt bra. Väljer du däremot ett recept med örtiga inslag får det röda vinet gärna vara kryddigt.
Grymt bra mat helt enkelt!
Foto av Leah Kelley från Pexels