Tillbaka till: Frankrike

Rhône

Rhone

Vindistriktet Rhone brukar delas in i den norra och den södra delen, där den södra står för den största delen av produktionen.

Rhone, eller Rhonedalen om man så vill, är namnet på två vindistrikt i södra Frankrike. De är uppdelade i norra Rhone och södra Rhone, där framförallt det sistnämnda distriktet står för den största delen av produktionen.

Det skiljer ungefär sex mil mellan de båda distrikten, men skillnaderna är bra mycket större än så när man granskar vinproduktionen. Medan det i den norra delen framförallt produceras viner gjorda på druvan syrah, så är det i den södra delen betydligt vanligare med grenache, carignan och mourvedre.

Vinerna från norra delen är kända för att vara strävare och mer kraftfulla i sin stil än vinerna från södra Rhone.

Rödvin står för den allra största delen av vinproduktionen i Rhone, även om det också produceras vitt vin. De vita vinerna är framförallt gjorda på ugni blanc, även känd som trebbiano i Italien, men det är rousanne, marsanne och viognier som är betydligt mer synonyma med de vita vinerna från regionen.

Merparten av allt vin som produceras i de båda vindistrikten går under namnet Cotes du Rhone. För att få använda sig av den övergripande appellationen så måste vinerna bestå av minst 40 procent grenache.

Bland de kändaste vinerna från Rhonedalen återfinns Chateauneuf-du-Pape som är känt för att vara ett lagringsbart vin från det södra distriktet. Rhoneviner är populära i Sverige, vilket inte minst syns på utbudet på Systembolaget där det finns en stor mängd att välja på.

Vanliga druvor: Grenache, syrah, carignan, mourvedre, viognier, rousanne, marsanne.

Topp 10 viner Chateauneuf-du-pape

Châteauneuf-du-Pape (21)Condrieu (1)Côte-Rôtie (3)Crozes-Hermitage (10)Gigondas (8)Lirac (1)Rasteau (1)Saint-Joseph (3)Vacqueyras (2)