Tillbaka till: Vinländer

Frankrike

Franska-viner

Franska viner och dess historia

Franska viner började primärt att odlas i området runt Marseille av grekerna för länge, länge sedan. Det var dock romarna som senare mellan åren 200 år f.Kr. till 400 år e.Kr. såg till att vinodlingarna fick ordentlig fart i landet.

Under denna period lades grunden för de berömda vinregionerna många av oss känner till idag som exempelvis Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Loire och Champagne.

Efter att romarriket fallit så stod utvecklingen av vinodlingen länge still i Frankrike fram tills att kyrkans kloster tog tag i det under medeltiden. Det var framförallt de utbildade munkarna som spädde på utvecklingen för framställande av vin och vinodlingarna. Munkarna klassificerade redan då några av idag väldens mest berömda vingårdar.

Franska vindistrikt

I Frankrike finns idag över 300 vindistrikt eller så kallade appellationer. Appellationer innebär skyddande av olika typer av ursprung genom speciella regler och lagar vid odling och framställning av franska viner. Detta är dock inget ovanligt i andra länder, utan förekommer även där fast i olika omfattning från land till land. Kanske är det dock hårdast reglerat i den ”gamla världen” som framförallt avser Europa.

Eftersom de totala antalet vindistrikt är så många. Så kan man ändå dela in dem i 7 stycken större regioner för att göra det mer greppbart:

– Alsace
– Bordeaux
– Bourgogne
– Champagne
– Loire
– Rhône
– Södra Frankrike

Ytterligare information om franka viner, de franska vindistrikten samt dess olika vinstilar finner ni på respektive sida nedan. Just nu är inte alla vindistrikt tillgängliga, men vi arbetar på att lösa det så fort som möjligt. Allt för att kunna ge er den bästa möjliga informationen och kunskapen kring franska viner.

Alsace (39)Bandol (3)Beaujolais (8)Bordeaux (107)Bourgogne (195)Cahors (7)Frankrike sydväst (6)Jura (10)Languedoc-Roussillon (17)Loire (66)Provence (3)Rhônedalen (103)Savoie (3)VdP des Côtes de Gascogne (2)Vin de Savoie (1)