Tillbaka till: Veneto

Amarone

Amarone

Amarone della Valpolicella DOCG är en italiensk vinappellation som funnits sedan 2010. Man ska dock inte luras av det årtalet, utan amarone har funnits länge och ses i dag som ett av de mer klassiska italienska vinerna. Fram till 2010 gick amarone under appellationen Valpolicella DOC.

Som namnet, både det nya och det gamla, antyder så produceras vinerna i det välkända Valpolicella i regionen Veneto i nordöstra Italien.

Det geografiska området ligger strax norr om storstaden Verona. Det finns få italienska viner som är lika kända internationellt som vinerna från det här området.

Vinerna görs enligt passitometoden. Det innebär att druvorna torkas och på så sätt skapar en hög sockerhalt. Detta gör så att vinerna får en hög alkoholhalt som ofta landar runt 15 procent. Just den höga sockerhalten ger även vinerna en aning bittersöt ton som är unik för just amarone och som är lätt att känna igen.

Druvorna som används i en amarone är de traditionella druvorna corvina och rondinella som är vanliga för regionen. Man får även blanda i andra druvor, men ingen av dessa får överstiga tio procent. Vinerna är kända för att vara väldigt kraftfulla och ha tydliga kryddiga inslag.

Tack vare sin kraftfulla och utvecklade smak passar vinerna från området alldeles utmärkt med viltkött men även med mörkare kött. Vinerna är även väldigt tacksamma att lagra, vilket gör att de bättre årgångarna av Amarone della Valpolicella är eftertraktade bland vinsamlare.

Under många år har vinet varit oerhört populärt i det svenska hemmet, vilket även syns på utbudet på Systembolaget. I dag finns det ett stort utbud från en rad välkända producenter på den svenska marknaden.

Namn: Amarone della Valpolicella DOCG
Druvor: Corvina och rondinella
Kända producenter: Tommasi och Masi